Vinařství, která stojí za zastávku

4-minutové čtení
J&T specialista
sdílení
J&T Redakce



Vinařství, která stojí za zastávku
#Radosti#Concierge

Období příznivějšího počasí je tady a J&T Concierge vás zve na Jižní Moravu. Přináší tipy na vinařství, která stojí za návštěvu.



GURDAU - Kurdějov

Velmi ojedinělé místo, kde vše ladí do posledního detailu. Vinařství Gurdau si zakládá na udržitelnosti a je v procesu BIO certifikace. Ochutnat u nich můžete Riesling, Veltliner a Pinot Blanc. Pokud budete vesnicí projíždět, určitě se zastavte na ochutnávku a usaďte se na terase s výjimečným výhledem. Ta je totiž veřejnosti otevřená každou sobotu. V Gurdau se potěší každý gurmán. Lze objednat degustační obědy nebo večeře na michelinské úrovni, které připravuje šéfkuchař Josef Súkup. Toužíte-li po romantice, soukromí, absolutním klidu a potrpíte si na velice vysoký standard, doporučujeme zůstat přes noc. Stačí přibalit dobrou knihu a zbytek už čeká na místě. Včetně šampaňského Cristal nebo Chateau Mouton Rothschild v minibaru.


KOLBY - Pouzdřany

Vinařství Kolby prošlo rozsáhlou rekonstrukcí. Nová je i terasa, kde si můžete vychutnat skleničku i s drobným občerstvením. Horkou novinkou na letošní léto je expozice soch Lukáše Rittsteina přímo ve vinohradě. V rámci výstavy proběhne několik přednášek s autorem a degustací s výkladem. Podrobný program najdete na oficiálních stránkách vinařství. Přímo z terasy lze dohlédnout na dva tisíce slepic, které mají díky modernímu mobilnímu kurníku neustálý výběh a přístup k nejkvalitnější potravě v podobě čerstvé trávy. Domácí vajíčka si lze odvézt spolu s kartonem vína jako suvenýr nebo dárek z vašich cest po Moravě.


REISTEN - Pavlov

Jakmile si sednete na terasu ve vinařství Reisten, nebudete chtít odejít. Výhled na kopec s troskami Dívčích hradů je neokoukatelný. Tak jako v Kolby si můžete k vínu i něco zakousnout a otevřeno mají šest dnů v týdnu. Typické odrůdy pro Reisten jsou Pinot Blanc, Riesling, Ryzlink Vlašský a Chardonnay, jenž si můžete vychutnat i na privátní degustaci na objednávku. Tradici už tu má vybudované takzvané Pálavské léto, které se těší velké oblibě, a kvůli kterému se do Reistenu každoročně vrací milovníci vína a hudby z celé republiky. Letos se můžete těšit na jazzové večery, chybět nebude cimbálovka nebo rokenrol. 


GALA - Bavory

Vinařství, která stojí za zastávku

Jaromír Gala se svojí manželkou Alžbětou vedou svoje rodinné vinařství poctivě a s velkým respektem k přírodě. I letos pořádají několik letních degustací - Představení ročníku a Gala & friends. Obě akce připravují ve spolupráci se skvělými kuchaři a taktéž zvou zahraničního hosta, vinaře s podobným přístupem jako je ten jejich. Vinařství Gala nabízí i butikové ubytování, které bývá vždy dlouho dopředu vyprodané po celou dobu sezóny. K dispozici jsou pouze 3 pokoje. Vyhlášená je u nich jejich domácí snídaně, která provoní celý dům. Je nutné si rezervace provádět s dlouhým předstihem. Nebojte se však zastavit jen tak a koupit si lahev vína na doma. 


OBELISK - Valtice

Vinařství bylo postaveno s odkazem na historii a s úctou na moudrost našich předků. Hrozny se pěstují ve vzdálenosti nejvýše do tří kilometrů od jejich budovy a jsou sbírány téměř výhradně ručně. Svojí architektonickou atraktivností a velikostí je Obelisk oblíbeným místem, kde se konají svatby, oslavy a jiné společenské akce. Je tedy nutné si před svojí návštěvou ověřit, zda-li jejich klasická návštěvní doba od pátku do neděle není omezena. K vínu si můžete objednat sýrové nebo uzeninové prkénko a posedět na terase. Aktuálně se připravuje kooperace s vyhlášenou brněnskou restaurací Borgo Agnese, která sestavuje speciální 5-tichodové menu, jenž bude párované s víny Obelisku, podávané přímo ve vinařství a součástí bude i komentovaná prohlídka. Novinkou pro letošní rok je fortifikované víno, které doposud nebylo v produkci. Ve vinařství lze taktéž přespat ve čtyřech dvoulůžkových pokojích.


THAYA - Havraníky

Vinařství, hotel a restaurace. Místo, které je občas přezdívané jako hobití vesnička od architekta Jakuba Ciglera, láká i rodiny s dětmi. Každou sobotu od 17 hodin pořádají řízené degustace s odborným výkladem. THAYA získalo ocenění vinařství roku 2023. Hospodaří na zhruba 105 ha vlastních vinic, a díky granitovému podloží a spraším s příměsí vápenatých jílů vynikají obzvlášť odrůdy Veltlínské zelené, Sauvignon a Ryzlink. V restauraci APRI nabízí všechna jejich aktuální vína i po skleničce. Menu je složené z čerstvých, sezónních a převážně lokálních surovin. V hotelu nechybí ani wellness a tak je ideálním místem odpočinku po celodenních výletech po okolí ať na kole nebo pěšky.


Tipy nPavlína Salaba J&T Consierge

Tip Pavlíny Salaba

Kuchařský tým pražské restaurace Casa De Carli míří do vinařství Gurdau. 8. června 2024 se propojí italská gastronomie s moravskými víny. Výhled na Pálavu s dobře vychlazeným aperitivem a živou kuchařskou show může potěšit každého, kdo si užívá život plnými doušky. V případě zájmu o rezervaci kontaktujte J&T Concierge.


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.