Období příznivějšího počasí je tady a J&T Concierge vás zve na Jižní Moravu. Přináší tipy na vinařství, která stojí za návštěvu.
GURDAU - Kurdějov
Velmi ojedinělé místo, kde vše ladí do posledního detailu. Vinařství Gurdau si zakládá na udržitelnosti a je v procesu BIO certifikace. Ochutnat u nich můžete Riesling, Veltliner a Pinot Blanc. Pokud budete vesnicí projíždět, určitě se zastavte na ochutnávku a usaďte se na terase s výjimečným výhledem. Ta je totiž veřejnosti otevřená každou sobotu. V Gurdau se potěší každý gurmán. Lze objednat degustační obědy nebo večeře na michelinské úrovni, které připravuje šéfkuchař Josef Súkup. Toužíte-li po romantice, soukromí, absolutním klidu a potrpíte si na velice vysoký standard, doporučujeme zůstat přes noc. Stačí přibalit dobrou knihu a zbytek už čeká na místě. Včetně šampaňského Cristal nebo Chateau Mouton Rothschild v minibaru.
KOLBY - Pouzdřany
Vinařství Kolby prošlo rozsáhlou rekonstrukcí. Nová je i terasa, kde si můžete vychutnat skleničku i s drobným občerstvením. Horkou novinkou na letošní léto je expozice soch Lukáše Rittsteina přímo ve vinohradě. V rámci výstavy proběhne několik přednášek s autorem a degustací s výkladem. Podrobný program najdete na oficiálních stránkách vinařství. Přímo z terasy lze dohlédnout na dva tisíce slepic, které mají díky modernímu mobilnímu kurníku neustálý výběh a přístup k nejkvalitnější potravě v podobě čerstvé trávy. Domácí vajíčka si lze odvézt spolu s kartonem vína jako suvenýr nebo dárek z vašich cest po Moravě.
REISTEN - Pavlov
Jakmile si sednete na terasu ve vinařství Reisten, nebudete chtít odejít. Výhled na kopec s troskami Dívčích hradů je neokoukatelný. Tak jako v Kolby si můžete k vínu i něco zakousnout a otevřeno mají šest dnů v týdnu. Typické odrůdy pro Reisten jsou Pinot Blanc, Riesling, Ryzlink Vlašský a Chardonnay, jenž si můžete vychutnat i na privátní degustaci na objednávku. Tradici už tu má vybudované takzvané Pálavské léto, které se těší velké oblibě, a kvůli kterému se do Reistenu každoročně vrací milovníci vína a hudby z celé republiky. Letos se můžete těšit na jazzové večery, chybět nebude cimbálovka nebo rokenrol.
GALA - Bavory
Jaromír Gala se svojí manželkou Alžbětou vedou svoje rodinné vinařství poctivě a s velkým respektem k přírodě. I letos pořádají několik letních degustací - Představení ročníku a Gala & friends. Obě akce připravují ve spolupráci se skvělými kuchaři a taktéž zvou zahraničního hosta, vinaře s podobným přístupem jako je ten jejich. Vinařství Gala nabízí i butikové ubytování, které bývá vždy dlouho dopředu vyprodané po celou dobu sezóny. K dispozici jsou pouze 3 pokoje. Vyhlášená je u nich jejich domácí snídaně, která provoní celý dům. Je nutné si rezervace provádět s dlouhým předstihem. Nebojte se však zastavit jen tak a koupit si lahev vína na doma.
OBELISK - Valtice
Vinařství bylo postaveno s odkazem na historii a s úctou na moudrost našich předků. Hrozny se pěstují ve vzdálenosti nejvýše do tří kilometrů od jejich budovy a jsou sbírány téměř výhradně ručně. Svojí architektonickou atraktivností a velikostí je Obelisk oblíbeným místem, kde se konají svatby, oslavy a jiné společenské akce. Je tedy nutné si před svojí návštěvou ověřit, zda-li jejich klasická návštěvní doba od pátku do neděle není omezena. K vínu si můžete objednat sýrové nebo uzeninové prkénko a posedět na terase. Aktuálně se připravuje kooperace s vyhlášenou brněnskou restaurací Borgo Agnese, která sestavuje speciální 5-tichodové menu, jenž bude párované s víny Obelisku, podávané přímo ve vinařství a součástí bude i komentovaná prohlídka. Novinkou pro letošní rok je fortifikované víno, které doposud nebylo v produkci. Ve vinařství lze taktéž přespat ve čtyřech dvoulůžkových pokojích.
THAYA - Havraníky
Vinařství, hotel a restaurace. Místo, které je občas přezdívané jako hobití vesnička od architekta Jakuba Ciglera, láká i rodiny s dětmi. Každou sobotu od 17 hodin pořádají řízené degustace s odborným výkladem. THAYA získalo ocenění vinařství roku 2023. Hospodaří na zhruba 105 ha vlastních vinic, a díky granitovému podloží a spraším s příměsí vápenatých jílů vynikají obzvlášť odrůdy Veltlínské zelené, Sauvignon a Ryzlink. V restauraci APRI nabízí všechna jejich aktuální vína i po skleničce. Menu je složené z čerstvých, sezónních a převážně lokálních surovin. V hotelu nechybí ani wellness a tak je ideálním místem odpočinku po celodenních výletech po okolí ať na kole nebo pěšky.
Tip Pavlíny Salaba Kuchařský tým pražské restaurace Casa De Carli míří do vinařství Gurdau. 8. června 2024 se propojí italská gastronomie s moravskými víny. Výhled na Pálavu s dobře vychlazeným aperitivem a živou kuchařskou show může potěšit každého, kdo si užívá život plnými doušky. V případě zájmu o rezervaci kontaktujte J&T Concierge. |