ČEZ: Informace z konferenčního hovoru

1-minutové čtení
J&T specialista
sdílení

Milan Lávička je senior analytik finančních trhů, sleduje, co se na finančních trzích děje a zaměřuje se hlavně na sektory financí a energetiky. Součástí jeho práce je také připravování pravidelných informací pro klienty. 



Společnost včera odpoledne pořádala konferenční hovor k výsledkům za 1Q, kde mimo jiné zaznělo:

  • ČEZ nyní financuje první fázi dostavby jaderných bloků, která zahrnuje výběr vítěze tendru a měla by stát maximálně 180 mil. EUR. Další fáze projektu budou financovány bezúročnou půjčkou od státu. Maximální částka, kterou ČEZu může v projektu ztratit, je 1,7 mld. EUR při negativním vývoji, kde by byla chyba na straně společnosti.
  • Současné nastavení výstavby nového jaderného reaktoru nelze použít pro výstavbu více bloků a musel by se hledat jiný model včetně notifikace od Evropské komise.
  • Prodej polských aktiv je ve fází přijímání nabídek. Management pozoruje větší zájem než při posledním pokusu o prodej těchto aktiv. I v případě, že by se nedohodl se zájemci na prodeji, nechce v segmentu výroby elektřiny z uhlí v Polsku zůstat a hledal by jiné způsoby exitu.
  • Podle informací z veřejných zdrojů je zrušení daně z mimořádných zisků pro rok 2025 velmi pravděpodobně, nicméně žádné legislativní kroky tímto směrem ještě učiněny nebyly.

Z našeho pohledu bylo vyznění konferenčního hovoru neutrální.


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.