Chování centrálních bank může na trh vrátit prodejní objednávky

2-minutové čtení
J&T specialista
sdílení

Milan Vaníček vede a koordinuje oddělení Research (výzkum finančních trhů), které se zamýšlí nad investičním výhledem a sestavuje investiční strategii, resp. zasazuje ji do očekávaného ekonomického a politického vývoje.


#Ekonomika

Nadcházející týden bude ve znění zasedání centrálních bank. Fed by měl ve středu zvýšit sazby o 50 bazických bodů na 4,25-4,50 % a potvrdit snižování bilance o 95 mld. USD/měsíčně.

„Očekáváme, že poslední makrodata, tedy zaměstnanost a ISM služeb, by měla Fedu poskytovat dostatečný prostor pro zopakování ostré rétoriky směrem k měnové restrikci. Nelze vyloučit, že Powell může zvolit ještě ostřejší komunikaci vzhledem k současnému vnímání trhu. Těsně předcházející inflační data by mohla především vnímání trhu více zkomplikovat,“ říká Milan Vaníček, ředitel odboru analýz finančního trhu.

ECB ve čtvrtek rovněž zvedne sazby o 50 bazických bodů na 2,5 %. Existuje riziko, že aktuální ekonomický vývoj v Evropě přiměje ECB neredukovat aktuálně svoji bilanci a poněkud zmírnit svoji rétoriku restriktivní měnové politiky. Tento faktor by mohl podpořit riziková aktiva z pohledu mírnější měnové restrikce, ale naopak omezit zájem kvůli výhledu na vývoj ekonomiky.

„Celkově pro příští týden očekáváme, že připomenutí restriktivních měnových politik významných centrálních bank může na trh vrátit prodejní objednávky, a proto jsme obezřetní směrem k rizikovým aktivům,“ dodává Milan Vaníček.

Převážení indexů 

Ke konci týdne (16.12.) proběhne technické převážení hned několika indexů včetně CECE, PX či FTSE. Převažování indexů s sebou většinou přináší výraznější objemy a případně i volatilitu.

Makroekonomický výhled

Z makroekonomických zpráv se analytici zaměří v USA na úterní spotřebitelskou inflaci CPI za listopad (oček. 7,3 po 7,7 % r/r), středeční zasedání FOMC (oček. +50 b. b.), čtvrteční maloobchodní tržby za listopad (oček. −0,1 po +1,3 % m/m) a průmyslovou produkci za listopad (oček. +0,1 po −0,1 % m/m).

V Německu se soustředí na úterní indexy ZEW na prosinec, které by měly vykázat zlepšení, jak v názoru na současnou situaci, tak na výhled. V Číně se zaměří na čtvrteční průmyslovou produkci za listopad (oček. 3,7 po 5,0 % r/r) a maloobchodní tržby za listopad (oček. −3,9 po −0,5 % m/m).


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.