CSG: Šerifové v USA nechtějí převzetí Kineticu, Strnad oslovil senátora

2-minutové čtení
J&T specialista
sdílení

Pavel Ryska pracuje jako senior analytik v Research týmu, který patří do divize finančních trhů. Jádrem jeho práce je analýza hospodaření firem, které mají své akcie či dluhopisy na veřejném trhu, tedy burze.  




Podle informací z médií se americká Národní asociace šerifů dopisem obrátila na ministra spravedlnosti USA Merricka Garlanda a ministra vnitřní bezpečnosti Alejandara Mayorcase, aby zastavili akvizici divize malorážní munice firmy Vista Outdoor ze strany české Czechoslovak Group (CSG). Asociace argumentuje, že bude-li tato divize (nově nazývaná Kinetic) v zahraničních rukách, může to ohrozit dodávky nábojů pro americké policejní sbory. Mezi výrobce munice pro ruční zbraně sdružené pod Kineticem patří např. známé značky Remington, Federal nebo CCI. Šerifové argumentují, že jsou v současnosti dodávky munice ohrožené zvýšenou globální poptávkou i narušenými výrobními řetězci po pandemii. Premiér ČR Petr Fiala uvedl, že při právě proběhlé návštěvě USA podporoval české firmy, ale o CSG se konkrétně nezmínil.

Současně s tím zaslal generální ředitel a majitel CSG Michal Strnad dopis senátorovi Jamesi D. Vancovi, který ve svých výrocích spojoval CSG s režimem V. Putina v Rusku a s porušováním zbrojních embarg. Tento pohled by totiž mohl ohrozit právě probíhající schvalování akvizice Kineticu v americké komisi pro zahraniční investice (CFIUS). Strnad obvinění kategoricky odmítl s tím, že CSG je od prvních dnů války na Ukrajině jedním z největších dodavatelů její armády a že naopak s Ruskem nikdy nespolupracovala. Podle Strnada společnost již dodala Ukrajině přes 100 kusů těžké bojové techniky a především statisíce kusů dělostřelecké munice. Strnad také podtrhl, že CSG již spolupracuje s americkými zbrojaři General Dynamics a Raytheon, vlastní závody v USA skrze firmu Fiocchi Munizioni a že chce být v Kineticu dlouhodobým majitelem, jenž bude investovat nový kapitál do výroby. Kritiku transakce odmítl i ředitel značek Federal a Remington Jason Vanderbrink. Akvizice Kineticu za 1,9 mld. USD by byla pro CSG zatím největší transakcí a mohla by znamenat téměř zdvojnásobení tržeb. Rozhodnutí komise CFIUS by mělo být známo do konce jara. Zprávy zatím hodnotíme neutrálně.


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.