Philip Morris ČR, Kofola: Slovensko zvýší daně na tabák a slazené nápoje

1-minutové čtení
J&T specialista
sdílení

Pavel Ryska pracuje jako senior analytik v Research týmu, který patří do divize finančních trhů. Jádrem jeho práce je analýza hospodaření firem, které mají své akcie či dluhopisy na veřejném trhu, tedy burze.  




Předseda vlády Slovenska Robert Fico včera na tiskové konferenci uvedl, že budou zvýšeny daně na tabákové výrobky a slazené nápoje. Fico neuvedl detaily týkající se zvýšení daní, ale podle médií může být roční daňový výběr z nově uvalených daní cca 100 mil. EUR. Slovenský trh představuje zhruba třetinu ročních tržeb Philip Morris ČR a zhruba čtvrtinu tržeb Kofoly. Z tržeb Kofoly pak velkou většinu tvoří slazené nápoje, kterých se dotkne daň. V případě Philip Morris ČR podotýkáme, že nákupy cigaret jsou cenově neelastické, tedy spotřebitelé pouze málo snižují nákupy v reakci na vyšší cenu. Bude však záležet na míře zvýšení daní. Cenová citlivost spotřebitelů u slazených nápojů je potom výrazně vyšší. Zprávu zatím hodnotíme pro obě společnosti jako mírně negativní.


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.