Pravidelný týdenní komentář k trhu

5-minutové čtení
J&T specialista
sdílení

Milan Vaníček vede a koordinuje oddělení Research (výzkum finančních trhů), které se zamýšlí nad investičním výhledem a sestavuje investiční strategii, resp. zasazuje ji do očekávaného ekonomického a politického vývoje.




Dění na světovém trhu

Poslední březnový týden se obešel bez výraznějších událostí. Současně byl pro většinu západních trhů zkrácený o svátek Velký pátek. Investoři sledovali průběžná makroekonomická data, která však neměla výraznější dopad na změnu dosavadního trendu. Bez větších impulzů se trh pohyboval dle očekávání bez jasného směru. Konec měsíce a prvního kvartálu roku byl tak charakterizován spíše technických obchodováním. Konkrétně pak akciové indexy v USA měřeno indexem S&P 500 zakončily týden +0,4 % t/t. Evropa prostřednictvím indexu EuroStoxx 600 rostla o 0,7 % t/t. Domácí index PX následoval Evropu a přidal 1,6 % r/r na 1515,2 bodu a dostal se nejvýše od roku 2008.

 

Společnosti na BCPP

Colt CZ Group oznámil za loňský rok upr. zisk EBITDA 3,048 (-9,4 % r/r) vs. oček. 3,104 mil. Kč. Firma splnila vlastní výhled 3,0 – 3,3 mld. Kč. Meziroční pokles jde na vrub horšímu výsledku na US trhu. Management navrhne valné hromadě dividendu 30 Kč/akcii (4,8% hrubý div. výnos). Management očekává pro letošní rok tržby za stávající skupinu (tj. bez Sellier & Bellot) ve výši 16,2 – 17,8 mld. Kč (+ 9,0 až + 19,8 % r/r) a upr. zisk EBITDA 3,3 – 3,8 mld. (+8,3 až +24,7 %). Včetně výrobce munice Sellier & Bellot, který by měl být začleněn do poloviny roku, pak vedení čeká tržby 20 – 22 mld. Kč (+34,6 až +48,1 % r/r) a upr. zisk EBITDA 4,3 – 4,7 mld. (+41,1 až +54,2 % r/r). Titul zakončil týden na 610 Kč (-1,8 % t/t).

 

Philip Morris ČR představil za rok 2023 konsolidovaný čistý zisk 3,34 (-8,0 % r/r) vs. oček. 3,26 mld. Kč. Meziroční pokles jde na vrub nižšímu prodanému objemu. Management navrhne hrubou dividendu 1220 Kč/akcii (-6,9 % r/r a 7,8% hrubý div. výnos), což je lehce nad naší projekcí 1201 Kč. Titul zakončil páteční seanci na 15820 Kč (+3,3 % t/t).

 

Eurowag oznámil upravený provozní zisk EBITDA 2023 ve výši 108,7 mil. EUR (+33,2 % r/r). Šéf firmy Martin Vohánka uvedl, že i letos bude na výsledky firmy dopadat slabé makroprostředí v Evropě. Firma nicméně nezměnila střednědobý výhled na organický růst tržeb okolo 15 % r/r a EBITDA marži zhruba 43 %. Zadlužení firmy zůstane letos nad cílem čistý dluh / EBITDA 1,5 – 2,5 kvůli zpožděným platbám, které letos firma uskuteční. Titul zakončil pátek na 21,4 Kč (-14,4 % t/t).

 

Skupina EP Infrastructure (EPIF), ve které drží EPH 69% podíl, zveřejnila výroční zprávu za minulý rok. Očištěná EBITDA meziročně poklesla o 16 % na 1,2 mld. EUR, za čímž je především propad EBITDA v segmentu přepravy plynu (-57 % r/r) v souvislosti s válkou na Ukrajině. Tento segment generoval v minulém roce přibližně 11 % z konsolidované EBITDA. Společnosti se naopak dařilo v největším segmentu, kterým je distribuce plynu a elektřiny (+7 % r/r na 596 mil. EUR; 49 % konsolidované EBITDA). Zadlužení společnosti (čistý dluh/EBITDA) na základě skutečných ekonomických podílů (pro rata) bylo na úrovni 2,7x (2,9x na konci 2022). Společnost opět reportovala solidní výsledek. Problémový segment přepravy ruského plynu, který stojí za meziročním poklesem provozního zisku, již tvoří jen malou část z celkových čísel a dlouhodobé kontrakty zajišťují stabilitu hospodaření i přes výrazné výkyvy na finančních a komoditních trzích.

 

Nejvíce rostoucí akcií uplynulého týdne na pražské burze byla Moneta (102 Kč, +4,1 % t/t). Předseda představenstva české UniCredit Jakub Dusílek v rozhovoru pro HN uvedl, že skupina UniCredit je ve vynikající finanční kondici s přebytkem kapitálu a hledá vhodné akvizice, mimo jiné i v Česku. Dále řekl, že Moneta by se hodila a měla nejlepší synergie, nicméně je na akcionářích, aby si zvolili, jaký mají s Monetou dlouhodobý záměr. Zda probíhají nějaké kroky tímto směrem pak odmítl komentovat, stejně jako to nechtěla komentovat samotná Moneta.

 

Naopak nejvíce klesajícím titulem týdne byl Eurowag (-14,4 % t/t na 21,4 Kč). Firma zveřejnila lehce slabší očištěná čísla za 2023 a zároveň byla velmi obezřetná vzhledem k výhledu. Investoři jsou mírně rozladěni mimořádnými nepeněžními náklady, které firma zaúčtovala a jen těžko sledují upravená čísla. Připomenutí nepříznivého vlivu slabšího makroekonomického vývoje na chod firmy rovněž nepřidalo na málo likvidním titulu moc optimismu. Na obranu je potřeba říci, že jde o dobře fungující společnost, která má solidní výsledky (dvouciferný růst provozního zisku), slušnou tvorbu volných peněžních prostředků a příznivé nacenění.

 

Výhled na příští týden

Příští týden bude ovlivněn pro přinejmenším většinu evropských trhů pondělními Velikonocemi, kde budou dotčené trhy zavřeny. Pozor USA bude fungovat v normálním režimu. Začátek nového měsíce a kvartálu bude zajímavý především z pohledu makroekonomických dat. Investoři se zaměří v Evropě na data inflační (např. Německo) a v USA na data z trhu zaměstnanosti (měsíční data). Tyto data budou spoluutvářet očekávání na budoucí měnovou politiku dotčených regionů. Celkově jsme pro příští týden neutrální.

 

Z makroekonomických zpráv se zaměříme v USA na pondělní ISM průmyslu za březen (oček. 48,5 po 47,8 bodu m/m), úterní podnikové objednávky za únor (oček. +1,0 po -3,6 % m/m), středeční ISM služeb za březen (oček. beze změny 52,6 bodu m/m) a páteční měsíční data z trhu práce. V Číně se zaměříme ještě na víkendová data z PMI průmyslu za březen (oček. 50,1 po 49,1 bodu m/m) a PMI služeb rovněž za březen (oček. beze změny 51,4 bodu m/m). V Německu se zaměříme na úterní spotřebitelskou inflaci CPI za březen (oček. 2,3 po 2,5 % r/r).

 


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.