Trhu hrozí vybírání zisků

2-minutové čtení
J&T specialista
sdílení

Milan Vaníček vede a koordinuje oddělení Research (výzkum finančních trhů), které se zamýšlí nad investičním výhledem a sestavuje investiční strategii, resp. zasazuje ji do očekávaného ekonomického a politického vývoje.


#Ekonomika

Tento týden by se měl obejít bez výraznějších informací, a tak se trh zaměří na středeční zápis z posledního zasedání FOMC a na středeční výsledky NVIDIA.



Zápis z posledního zasedání FOMC by mohl trhu více přiblížit současné smýšlení centrálních bankéřů o nedávných makroekonomických datech se zaměřením na ta inflační a o výhledu na vývoj základních úrokových sazeb. Trh je prozatím skeptický ohledně dříve avizovaných třech snížení po 25 bazických bodech a případný začátek zahájení cyklu snižování sazeb je rovněž posunut výrazně ke konci roku.

Výsledky a výhled společnosti NVIDIA bude pro výsledkovou sezónu, resp. pro trh, opětovně velmi sledovaná událost. Hlavní představitel segmentu AI bude svými čísly a informacemi opětovně utvářet tržní sentiment.

„Očekáváme, že trh bude do středy neutrální s tím, že středeční čísla NVIDIA musí být velmi silná i ve výhledu, jinak na trh přijde vybírání zisků,“ říká Milan Vaníček, ředitel odboru analýz finančního trhu.


Pokračuje výsledková sezóna 

Výrobce ručních zbraní Colt CZ zveřejní své hospodářské výsledky za první kvartál 2024 ve čtvrtek 23. 5. Po loňském slabém prvním kvartálu se očekává díky zotavování amerického komerčního trhu růst tržeb o 9,5 % r/r na 3,3 mld. Kč. „Společnost však podle nás právě na tomto trhu měla během kvartálu zvýšené marketingové výdaje na podporu tržeb, což vyústí v pokles upraveného zisku EBITDA o 7 % meziročně na 635 mil. Kč. Nicméně management již na začátku roku indikoval silnou sezónnost s nejslabším prvním kvartálem, a proto čekáme potvrzení výhledu na celý rok,“ uvádí Milan Vaníček. Tématem konferenčního hovoru bude především právě dokončená akvizice firmy Sellier & Bellot. Samotná čísla by měla být neutrální.

Z technických informací pak Erste Group (2,7 EUR/akcii či 5,9% hrubý div. výnos) a VIG (1,4 EUR/akcii či 4,5% hrubý div. výnos) budou mít v pátek 24. 5. poslední den s nárokem na dividendu.


Makroekonomický výhled 

Z makroekonomických zpráv se analytici zaměří v USA na středeční zápis z posledního zasedání FOMC, který by mohl více naznačit aktuální postoj centrálních bankéřů na vývoj inflace, resp. základních úrokových sazeb, páteční objednávky zboží dlouhodobé spotřeby za duben (oček. −0,7 po +0,9 % m/m) a v průběhu týdne na data z trhu nemovitostí.


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.