Makro: Ekonomika se nedostala z recese, HDP v 1Q stagnovalo

2-minutové čtení
J&T specialista
sdílení

Petr jako hlavní ekonom sleduje údaje z ekonomiky a finančních trhů, které následně analyzuje, prezentuje a komunikuje dále. Cílem jeho práce je co nejvíce zlepšit výchozí bod pro správné rozhodování o investicích a dalších krocích banky. 




HDP v 1Q stagnovalo (0,0 % q/q) a meziročně bylo nižší o 0,4 % r/r (0,3 % r/r ve 4Q/22). Česká ekonomika tak zůstala v recesi, do které se dostala v druhé polovině loňského roku, kdy HDP pokleslo dva kvartály v řadě (-0,3 % q/q ve 3Q/22; -0,4 % q/q ve 4Q/22). Statistický úřad mírně zhoršil svůj prvotní odhad (+0,1 % q/q; -0,2 % r/r) z 2. května. Trend se nezměnil ani ve struktuře, hlavní brzdou zůstal výrazný propad spotřeby domácností. U meziročního poklesu HDP (-0,4 % r/r) měly výdaje domácností negativní příspěvek 3 procentní body. Naopak vládní výdaje (příspěvek +0,8 procentního  bodu) a fixní investice (+0,1 procentního bodu) měly ke změně HDP kladný příspěvek. Statisticky byl zásadním tahounem změny HDP opět zahraniční obchod (příspěvek k HDP +4,6 procentního bodu), kde se v 1Q projevil nárůst exportů a utlumený vývoj dovozů v kombinaci s nízkou srovnávací základnou předchozího roku. V reálném vyjádření (po očištění o inflaci) výdaje domácností klesly o 1,2 % q/q (-2,8 % q/q ve 4Q), což je rekordní pokles šestý kvartál v řadě. Meziročně byly reálné spotřební výdaje domácností nižší o 6,4 % r/r. Se zpomalením inflace by se v druhé polovině roku mohl vývoj spotřeby domácností obrátit a vést k mírnému růstu HDP. Pro letošní rok očekáváme minimální změnu HDP (+0,2 %).

Z pohledu nabídkové strany (strana výroby) je obrázek ekonomiky výrazně lepší než na výdajové straně (strana poptávky). V 1Q HPH (hrubá přidaná hodnota) pokračovala v růstu, vzrostla o 0,8 % q/q (+0,1 % q/q ve 4Q) a meziročně byla vyšší o 1,1 % r/r. Pozitivní vývoj měl hlavně růst aktivity ve zpracovatelském průmyslu (+2,0 % q/q; 4,4 % r/r). Firemnímu sektoru mohou více pomáhat vládní dotace na energie a také to, že dokáží růst svých nákladů přenášet na spotřebitele.

Výsledky zatím nepřináší žádný nový impulz pro měnovou politiku ČNB. Domácí poptávka zůstává výrazně utlumena, ale zatím nedochází k výraznému zpomalení inflačních tlaků. Nadále čekáme, že bankovní rada ČNB v červnu ponechá úrokové sazby beze změny na 7,00 %, ale bude diskutovat jejich další zvýšení kvůli proinflačním rizikům (růst mezd). Na této úrovni (7,00 %) by úrokové sazby mohly zůstat i do začátku příštího roku. Trh na výsledky HDP nereagoval.


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.