Nový výstavní prostor Display v paláci Sparkasse láká na současné české umění. Umělci se na rezidencích inspirují Karlovými Vary

3-minutové čtení

Kulturním centrem Karlových Varů by se měl postupně stát secesní palác Sparkasse, kde v minulosti sídlila Městská spořitelna. Jako první do něj vstupuje J&T Banka se svým projektem Magnus Art Residency. Ta každý měsíc podpoří dva různé umělce, kteří budou během svých karlovarských rezidencí společně tvořit, vzájemně se inspirovat a čerpat podněty z místních zákoutí. Výsledná díla první dvojce již nyní můžete vidět v přízemí paláce v novém galerijním prostoru Display. Výstava je otevřena široké veřejnosti zdarma.

Rezidence umělcům dodávají inspiraci k tvorbě

Každý měsíc budou na takzvaných rezidencích společně tvořit dva čeští umělci. Horní patra secesního paláce Sparkasse přinesou jedinečnou sérii děl, reflektující nejen atmosféru Karlových Varů, ale také dynamiku spolupráce dvou odlišných přístupů. „V rámci Magnus Art Residency budeme v galerii Display pravidelně prezentovat umělecká díla dvou vybraných umělců, kteří spolu budou měsíc tvořit v ateliéru bývalé Městské spořitelny,“ vysvětluje Štěpánka Veselská, Art specialistka J&T Banky.

Podpora kultury je dlouhodobou strategií města

„Město Karlovy Vary bylo již v historii vyhledávanou a inspirativní destinací umělců. A i dnes je tento odkaz pro město velkou reklamou. V kontrastu bohaté historie bychom však rádi Karlovy Vary ukázaly i z jeho moderní stránky, kdy se tradice prolínají se současným pohledem na svět. Platí to v lázeňství a léčebných procedurách, ale právě i v podpoře kulturních aktivit, které rozhodně neomezujeme pouze na tradici v podobě filmového festivalu. Proto vítáme a podporujeme současné umělce, díky kterým můžeme naši vizi postupně naplňovat,“ uvádí primátorka města Karlovy Vary Andrea Pfeffer Ferklová. Na dlouhodobý záměr přinášet do Karlových Varů zajímavé akce v průběhu celého roku i mimo festivalovou sezonu poukazuje spolupráce se samotným filmovým festivalem. Palác Sparkasse patří k ikonickým prostorům města. Jsme rádi, že díky velkorysému přístupu majitele budovy, společnosti BTL, se nám podařilo najít nové možnosti jeho využití. Ve spolupráci s městem a J&T Bankou jsme tento krásně zrekonstruovaný objekt naplnili další zajímavou kulturní nabídkou pro obyvatele i návštěvníky Karlových Varů,“ říká výkonný ředitel MFF KV Kryštof Mucha.

Výstavu otevírá Dana Bartoníčková a Stanislav Zábranský

Jako první představí galerie Display díla umělců Dany Bartoníčkové a Stanislava Zábranského. „Umělci rezidenční pobyt využili ke konzultaci materiálů, především pak k experimentování s voskem. Dana Bartoníčková se věnovala sérii Sugar Cane Fire, která volně interpretuje touhu po nalezení bezpečí. Instalace na kobercových obrazech svým dekorem odkazuje k síle našich předků a schopnosti překonávat těžké časy,“ popisuje Štěpánka Veselská a dále dodává: „Stanislav Zábranský pracuje s formátem slow TV, přičemž pozoruje dlouhé a klidné záběry na neznámá místa. Následně se ve vzpomínkách vrací na místa, kde naopak nikdy nebyl, ale přesto si k nim vytvořil nostalgickou vazbu. Tato vzpomínka se stala základem pro výsledné reliéfy.“

Druhou dvojicí bude Lucie Rosická a Anna Jožová

Při další výstavě se pak můžete těšit na textilní experimenty výtvarnice Lucie Rosické, která se spojila s místními geology a pracovala přímo v termálním prameni. „Svá díla jsem po vzoru karlovarských růží nechala deset dní namáčet. Na povrchu látek pak vřídlovec různě reagoval a vytvořil kamenný povrch,“ popisuje svou rezidenci Lucie Rosická, která ve Varech pracovala se sklářskou výtvarnicí Annou Jožovou. 

Magnus Art Residency v galerii Display Karlovy Vary

J&T Banka spojuje síly s KVIFF ve snaze oživit karlovarský palác Sparkasse. Přispívá ke snahám města rozproudit festivalovou slávu i v době mimo filmový festival. Palác bývalé Městské spořitelny by se měl postupně stát centrem kulturního života města. V budoucnu by měl být doplněn o kavárnu a další projekty. J&T Banka do budovy vstupuje jako první s projektem Magnus Art Residency, a to v návaznosti na své další aktivity v oblasti podpory současného výtvarného umění.

Kde: Palác Sparkasse, Divadelní náměstí 1, Karlovy Vary

Kdy: Každý týden od pátku do neděle, 10:00 až 18:00
Vstup zdarma

Více informací na: www.galeriemagnusart.cz/display