P. Tkáč a D. Křetínský usilují o navýšení svého podílu v EPH

1-minutové čtení

Dnes (25.2.2016) publikované informace o chystaném odchodu J&T z Energetického a průmyslového holdingu (EPH) jsou nepřesné.

Finanční skupina J&T z EPH odejít nemůže už jen proto, že v něm nikdy majetkově přítomna nebyla. Akcionáři EPH jsou podnikatelé Daniel Křetínský a Patrik Tkáč (každý ovládá 37 %). Zbytek kontrolují Private Equity struktury ostatních akcionářů J&T. D. Křetínský a P. Tkáč usilují o navýšení svého podílu v EPH tak, aby cílově každý kontroloval padesát procent akcií holdingu. Z tohoto důvodu připravuje EPH založení dceřiné společnosti EP Infrastructure (EPIF), do níž vloží svá infrastrukturní aktiva. Následně EPH nabídne prodej minoritního podílu v EPIF. EPH nadále zůstane majorita i manažerská kontrola nad EPIF. K transakci dojde jen za předpokladu, že valuace podílu v EPIF se potká s očekáváním akcionářů EPH.

Motivací pro exit Private Equity struktur z EPH je skutečnost, že velikost a hodnota EPH výrazně vzrostla a tito akcionáři zvažují investice do jiných oblastí. Rovněž bylo dosaženo dohody mezi představiteli jednotlivých Private Equity struktur a pány Křetínským a Tkáčem, protože vznik veřejně obchodovatelné entity, nebo vstup globálních infrastrukturních a penzijních fondů, ještě více posílí EPH v procesu budování celoevropské energetické skupiny.