Tipy na výlety za vínem z Česka, Slovenska i Bordeaux

4-minutové čtení
J&T specialista
sdílení
J&T Redakce



Tipy na výlety za vínem z Česka, Slovenska i Bordeaux
#Radosti#J&T Wine holding

Léto je tu a s ním také více času na cestování. A kdo nechce nebo nemůže vyrazit do exotických lokalit, mohl by místo toho vyjet do míst, kde se daří skvělému vínu. Tady nabízíme čtveřici tipů na vinařství v České republice, na Slovensku i v legendárním Bordeaux, kde vinaří také Patrik Tkáč, spolumajitel skupiny J&T.


Kolby (Pouzdřany, ČR)

Hlinité spraše velké výhřevnosti a jedinečné mikroklima vytváří typický stepní terroir, který se výrazně a neopakovatelně odráží v chutích i vůních všech vín z vinařství Kolby. A to od mladých, lehkých vín se svěží kyselinkou až po vyzrálá plná a minerální vína. Na rozloze téměř 40 hektarů tu pěstují 9 bílých a 3 modré odrůdy. Vlajkovou lodí vinařství jsou odrůdy Ryzlink rýnský a Ryzlink vlašský, z burgundských odrůd to jsou Pinot blanc a Chardonnay. Práce ve vinicích probíhají převážně ručně, co nejšetrnějším způsobem. Keře zásadně nepřetěžujeme a celoročně se staráme o jejich správné zdraví a výživu.

„Při výrobě vín spojujeme moderní metody s tradičními postupy. Abychom dosáhli co nejlepších výsledků, uplatňujeme ruční sběr, šetrné lisování a filtraci, maceraci na slupkách, řízenou fermentaci, zrání na jemných kalech a samozřejmě hygienickou čistotu provozu,“ vysvětlují vinaři z Kolby.

Kolby založil Oldřich Drápal v roce 1997, nyní je vinařství vlastněno skupinou J&T. Název získalo podle stejnojmenného svahu, který se nachází v těsné blízkosti vinařství, na okraji národní přírodní památky Pouzdřanská step. Historie pěstování vinné révy na kopci Kolby sahá podle písemných záznamů do období panování krále Přemysla Otakara II. a některé nálezy dokazují, že réva na Kolby mohla růst dokonce už ve 2. století.

Více informací


Reisten (Pavlov, ČR)

Vinařství Reisten najdete v Pavlově na konci Zahradní ulice (směr Klentnice). Degustační prostory, které jsou dílem architekta Jana Veissera, slouží jak k soukromým degustacím, tak i na ochutnání a koupi vína. Soukromé degustace, které je možné uspořádat i pro menší skupiny od šesti osob, jsou velmi autentické díky lokaci, která je přímo ve vinařství, v srdci vinic a v interiéru obohaceném o jednotlivé půdní profily.

„Víno si u nás můžete vychutnat na terase, ze které je nádherný výhled na Dívčí hrady a na naše vinohrady. Naše vína jsou charakteristická pro svou hlubokou mineralitu i kořenitost viničních tratí, jež podtrhují jedinečnost pálavského terroiru. Součástí filozofie vinařství Reisten je respekt a ohleduplný přístup k přírodě,“ slibují vinaři z Reistenu.

Více informací


Zlatý roh (Devín, Slovensko)

Vinařství Zlatý Roh se nachází v obci Devín nedaleko Bratislavy. Hospodaří na jihozápadním úpatí Malých Karpat, ležících nad soutokem řek Dunaj a Morava. Jedinečná poloha a svahovitost vinohradů ležících v nadmořské výšce od 200 do 300 m n. m. nabízí až magický pohled na zříceniny hradu Devín a okolní krajinu. A co zde můžete ochutnat?

„Pěstujeme veltlínské zelené, ryzlink rýnský, rulandské modré, tedy pinot noir, a také máme merlot a cabernet sauvignon, z nichž ale děláme cuvée. V rámci starého vinohradu jsme si zachovali ještě svatovavřinecké, což je docela unikát s ohledem na to, že se od této odrůdy obecně spíše ustupuje. Na vinohradu jste tedy nechali původní sadbu? Ne, to opravdu jen v malém množství, zhruba na výrobu jednoho sudu ročně. Jinak jsme vysázeli nové keře. Celkem nyní máme pět a půl hektaru, ročně tak připravíme zhruba 17 tisíc lahví,“ prozradil šéf vinařství Zlatý roh Filip Nagy. (celý rozhovor).

Nově je ve vinařství otevřena restaurace ECK. Degustační menu má sedm chodů a zakládá si na co největším využití místních surovin. Šéfkuchař a duše projektu, Daniel Tilinger, do něj zařazuje také produkty z Rakouska, části Maďarska a Moravy.

Více informací


JCP Maltus (Bordeaux, Francie)

Vinice JCP Maltus má kouzelný příběh. Založil ji Angličan Jonathan Maltus, který se narodil v Nigérii a působil v ropném byznysu. V jeden moment však všechno prodal a se ženou se odstěhoval do Francie. Později koupil pětihektarovou vinici v Saint-Émillion a stal se plnohodnotným vinařem. Měl malý pozemek, takže zkusil rovnou něco trochu jiného. Do té doby bylo obvyklé, že vinaři dělali víno z velkých částí vinic. Jonathan na to ale šel jinak a vždy vybral jen určitou část a z ní udělal víno. A povedlo se, tvořil skvělá vína a v roce 2010 uvedl své nejslavnější víno Le Dôme, které získalo 100 bodů v katalogu Roberta Parkera. V roce 2017 koupil 80 procent společnosti Patrik Tkáč a společně s Jonathanem nechali navrhnout novou hlavní budovu vinařství nejslavnějším architektem světa Normanem Fosterem.

Více informací


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.