Bláznivé dny na akciích. Co dál?

5-minutové čtení
J&T specialista
sdílení

Michal jako portfolio manažer spravuje dva akciové fondy, primárně řeší tedy akcie, prezentuje názory na investování a utváří pohled investiční společnosti na trh. Jeho práce je důležitá hlavně pro klienty, kterým se stará o majetek, ale samozřejmě také pro banku jako takovou. 


Bláznivé dny na akciích. Co dál?

Druhá půlka listopadu a začátek prosince přinesly na akciové trhy nervozitu, pokles řady titulů a začalo se spekulovat, zda už konečně máme tu korekci tady. Zároveň se výrazně rozdělil vývoj jednotlivých akcií, když se „top kvalita“ (např. Apple) nadále těšila pozornosti investorů a naopak společnosti, obchodované jen na základě budoucích tržeb, dostaly tvrdý hit.

Už jsem byl přesvědčen, že tu máme korekci, která bude trvat déle a může dost bolet, ale poslední dva dny pro změnu přinesly růst, a to poměrně prudký, který vlastně ani nevím, proč nastal. Prostě je na trhu stále dost peněz.

Co tedy vedlo k výprodejům v posledních týdnech? Vezmeme to postupně. Určitě je zde i nějaký profit taking, indexy hlavních akciových trhů jsou v plusu okolo 15 %, některé i nad 20 %. Velcí hráči bookují profity před koncem roku, aby měly co hezkého ukázat klientům. Pak je tu obava, a to je ta hlavní věc, že americký Fed začne v roce 2022 zvedat sazby, a to rychleji, než všichni čekali. Toto je opravdu na pořadu dne a Fed k tomu podle mě přistoupí. Inflace se rozjela, ekonomika frčí (myslím americká), oklepala se, a tak nějaký růst sazeb je na místě. Ale nebojím se toho zásadně, Fed to umí trhům odkomunikovat dopředu, jsou čitelní, co chtějí dělat – na rozdíl od domácí ČNB. Oni na to trh připraví a ten to pak pojme jako standard, nebude tolik vystrašen a pokles na akciích může být mírnější a krátkodobý.

Dalším podnětem, který předbíhá růst sazeb, je tapering, tedy posupné snižování objemů nákupů ze strany centrální banky. To je realita a může být urychlen – na to pak naváže růst sazeb. Odkomunikováno, realita, není to průšvih pro trh.

Pak je tu covid-19 a další mutace, co přijdou. S tím se musíme naučit žít, samozřejmě jakákoliv více šiřitelná mutace koronaviru způsobující větší tlak na nemocnice je i pro trhy nebezpečná. Hrozí lockdowny, omezení řady odvětví služeb, návazně nižší výkon HDP. No tak tady nevím, nezbývá mi asi nic jiného, než se modlit a věřit, že se většina lidí naočkuje, aby pak nemocnice nebyly přetíženy. Na druhou stranu, paradoxně, čím horší pandemie, tím menší šance na zvedání sazeb ze strany Fed, takže double ataku na akcie se bát nemusíme.

Pak jsou tady ještě dva rizikové faktory. Napětí na čínských akciích pokračuje, čínští developeři asi nadále nejsou v té nejlepší kondici a co trápí trh, je možný delisting velkých čínských akcií z US trhu. O tomto se mluví již rok, nyní to kvůli společnosti DIDI nabralo reálných obrysů. To samozřejmě nepomáhá ostatním čínským gigantům obchodovaným v dolarech, přesto pokles na Alibabě, Baidu či Tencentu byl již tak velký, že v posledních dnech přišla pěkná otočka směrem nahoru.

Posledním nebezpečím, zmiňovaným v současné době, je hromadění zbraní Ruskem u ukrajinských hranic. Podle mě však není reálné, že by Rusko zvažovalo útok na Ukrajinu, nemá důvod, vyvolalo by tím opravdu celosvětový odpor, zasáhly by je sankce, což si umí spočítat, nejsou blázni. To, že pošlou separovaným republikám na východě další zbraně a podporu, to ano, ale tím už nás asi nepřekvapí. Situace tam zamrzla, nevidím moc řešení, které by ji ukončilo, ale válka mezi Ruskem a Ukrajinou nepřijde. To je můj názor.

Skutečně překvapující však pro mě je výkon akciových trhů v posledních dvou dnech. Po prudkém propadu kryptoměn přes víkend jsem očekával brutální výplach na akciích, místo toho přišel silný růst. Ano, na trhu je dost peněz, co čekají na příležitosti, a levnější ceny prostě zřejmě kupce nalákaly. Včera to během dne vypadalo, jak kdyby veškeré problémy byly zapomenuty, taková byla euforie na trzích. Dnes se to už opět vrací do reality a obchoduje se lehce v minusu.

Co vybrat do portfolia

Časování trhu je prostě to nejtěžší, proto je lepší se soustředit na to, co vybrat do portfolia na delší období. V současné chvíli by mělo jít o společnosti, které jsou schopny generovat zisky, a to jak v časech ekonomicky optimistických, tak i v dobách těžších. Ale to neznamená se soustředit na dividendové akcie, i ty umí investory potrápit. Je potřeba si vybrat koš, resp. mix akcií, a rozhodně by v nich neměly chybět americké technologie.

Z mého pohledu je při současných cenových relacích a výhledu do budoucna takovým vhodným titulem Facebook, který v poslední době do portfolia kupujeme. Z toho, co by mělo fungovat, pokud nás covid-19 znovu nepřeválcuje, je za mě Airbnb, kde silný růst tržeb může znamenat překlopení do černých čísel již v příštím roce oproti očekávanému scénáři v 2023. Ale jak píšu, covid-19 do toho může hodit vidle, nebo to v případě ústupu nakopnout. Já sázím na nakopnutí.

Na evropském trhu jsem se v poslední době výrazněji vrátil do Volkswagenu, který vyklesal až k 160 eurům. Včera se objevila zpráva o možné snaze vyčlenit Porsche z koncernu a zalistovat ho na trhu a zároveň o prodeji části podílu akcií Volkswagenu, co drží rodina Piëchů a Porsche. Akcie VW reagovaly prudkým růstem nad 180 eur, zřejmě se fakt něco děje. Jak bude transakce konstruovaná, nevím, ale podle mě by separace Porsche (výrobce aut) byla pro akcie VW extrémně pozitivní a prodej části VW by se odehrál na cenách vyšších, než je současný kurz. Zůstávám proto na akcie VW long. Trochu to komplikuje kombinovaná struktura podílu vlastnictví na preferenčních a kmenových akciích s hlasovacím právem, takže to není jednoduché zvenku dopočítat.

Na domácím trhu je nadále naším jasným favoritem ČEZ, který bude profitovat z výrazně vyšších cenových kontraktů nejen pro rok 2022, ale nyní již pro rok 2023. A růst je fakt výrazný. Můžeme se tak dočkat čtyřmístných cílových cen, první cílovkou nad 1000 Kč pak odpálil kolega analytik J&T Banky. Přestože si ČEZ letos připisuje zhodnocení více než + 50 % a k tomu můžeme připočíst dividendu ve výši 52 Kč, je růst kontraktů na elektřinu tak vysoký, že překonává cokoliv, co jsme si mohli optimistického ještě na začátku letošního roku představit!

Co tedy dále s akciemi?

Jsem přece jen trochu opatrný. Růst indexů od začátku roku je vysoký, rizika byla zmíněna na začátku komentáře. Rok 2022 bude o výběru jednotlivých akcií. Člověk si musí najít důvod, proč danou akcii kupovat – silné marže, nízký dluh, překlopení ze ztráty do zisku, růst ceny produktu nebo jeho unikátnost. Jen pouhý příslib budoucího vývoje nepostačí, lakovaný výhled na růžovo může přijít draho, trh bude trestat jakékoliv zklamání na výsledcích hospodaření, případně právě na výhledu.

Tak dost bylo akcií, užijte si Vánoce a hlavně si odpočiňte!


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.