Fotbal a akcie

2-minutové čtení
J&T specialista
sdílení

Milan dělí svou makléřskou činnost na dvě části – exekuční a konzultační. Exekuční se skládá z přijímání klientských pokynů a jejich realizace na trzích. Konzultační je tvořena rozhovory s klienty, nejčastěji o akciích a dluhopisech.   


Fotbal a akcie

Byť se to na první pohled nemusí zdát, akciové trhy a fotbalový svět mají hodně společného. V obou těchto oblastech se točí velké peníze a sledují je desítky milionů lidí po zeměkouli, jimž dodávají pravidelnou dávku emocí. Ať pozitivních, když se vašemu portfoliu nebo oblíbenému týmu daří, nebo negativních, když třeba v aktuální mizérii fandíte Liverpoolu nebo jste na vrcholu trhu nakoupili a teď sledujete jízdu dolů.

Díky tomu, že po světě existuje několik burzovně listovaných fotbalových klubů, mám možnost tyto dvě své záliby propojit. Zvlášť když se na burze obchodují akcie Borussie Dortmund, německého klubu, kterému už od dětských let fandím.

Nemělo by však smysl kupovat akcie jen ze samotné lásky ke klubu, musí to samozřejmě mít své ratio. Klub, který na začátku nového tisíciletí přežil klinickou smrt, se následně postavil finančně na nohy a až do příchodu koronavirové krize fungoval jako správně namazaný německý stroj. Kombinace vysoce kvalitní mládežnické akademie, vynikajícího skautingu a odvahy nasazovat do zápasů mladé hráče přinesla klubu vysoké příjmy z přestupového trhu.

Jako ideální příklad poslouží přestup Ousmane Dembelého do slavné Barcelony za 135 mil. EUR. Jen o rok dříve BVB tohoto hráče přivedla z francouzského Rennes za pouhých 15 mil. EUR. Podobných přestupů, byť ne takto blyštivých, se klubu za poslední roky podařilo povícero, a to má v současném týmu hned několik hráčů připravených na přestupy za velké částky. Jen namátkou, norská gólová mašina Haaland nebo mladý anglický reprezentant Sancho mají i na současném koronakrizí postiženém trhu hodnotu alespoň 100 mil. EUR. Vzhledem k tomu, že se aktuální tržní kapitalizace klubu pohybuje okolo 550 mil. EUR, nejedná se vskutku o zanedbatelné částky.

Klub, jenž je pověstný svými věrnými fanoušky, kteří více než 80tisícový Vestfálský stadion pravidelně zaplňují do posledního místa, netrpělivě očekává, až se jeho příznivci opět budou moci vrátit na stadion. Fotbal bez fanoušků je totiž jako hospoda bez piva. Nemluvě o tom, že pro klub se jedná o jeden z klíčových zdroj příjmů.


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.