Investičním heslem roku 2023 bude trpělivost

2-minutové čtení
J&T specialista
sdílení

Martinova práce má dvě roviny, jednak působí jako ředitel odboru Správy fondů, kde má na starosti koordinaci týmu portfolio manažerů. Zároveň také přímo spravuje fondy jako portfolio manažer.  


Investičním heslem roku 2023 bude trpělivost
#Cíle

Rok 2022 se ukázal být pro investory nejnáročnějším za mnoho let. Válka na Ukrajině výrazně prohloubila inflační problém, na který už tak jako tak bylo zaděláno před válkou. Kořeny nynější inflace lze vystopovat v letech minulých, kdy peníze byly zadarmo a vlády se, pod tlakem populistické politiky, naučily populaci štědře kompenzovat ekonomické šoky.

Za vysokou inflací nyní částečně stojí problémy na straně nabídky (následky koronavirových omezení a geopolitický konflikt vyvolaný Ruskem), u kterých už můžeme pozorovat postupné odeznívání a přizpůsobení se. Ale druhá část problému je na poptávkové straně. Lidově řečeno příliš mnoho peněz v oběhu. Vyléčit poptávkový problém umí centrální banky, ovšem je to léčba bolestivá, která přináší obtíže v podobě horšího stavu ekonomiky, vyšší nezaměstnanosti a poklesu životní úrovně.

Aby se poptávková inflační choroba nestala chronickou, je třeba aplikovat léčivo v podobě vyšších úrokových sazeb v dostatečných dávkách a po dostatečnou dobu. Nyní se nacházíme v situaci, kdy lékařské konzilium (centrální banky) vyhlíží první známky zlepšení stavu pacienta a varují před předčasným ukončením léčby.

Vrátíme-li se od lékařských přirovnání do světa investování, zůstane nám stejné heslo, kterého se teď drží centrální bankéři, a tím je trpělivost. Hodnotu investic srazily vyšší úroky a na rostoucí ceny akcií či nemovitostí si budeme muset trpělivě počkat, až se růst sazeb zastaví a poté otočí opačným směrem.

Lidé, kteří investují pravidelně, po menších částkách, by měli trpělivě pokračovat a zpovzdálí sledovat, jak nyní dokupují ve slevách. Dříve nebo později se opět dočkají vyšších hodnot svých portfolií. Investoři, kteří se snaží časovat trh a hledat ten pravý moment pro nákup, se už můžou poohlížet po bezpečnějších dluhopisech, které bývají v obdobných situacích prvním aktivem, kde se výhled obrací k lepšímu. Pro větší návrat do akciových či realitních investic je opět na místě zatím zachovat rozvahu. Citelné zhoršení ekonomické situace je stále ještě před námi a opravdu levná bývají výnosová aktiva až v dobách, kdy kolem panuje skutečný pesimismus.  

Přeji všem mnoho trpělivosti v roce 2023.


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.