Investorské hvězdy Semotan a Langmajer: Hledat investiční příležitosti při stávajících cenách je složité

3-minutové čtení
J&T specialista
sdílení
J&T Redakce



Investorské hvězdy Semotan a Langmajer: Hledat investiční příležitosti při stávajících cenách je složité
#Trendy#Akcie#Byznys

Na akciových trzích nadále převládá optimismus. A to již mnoho měsíců v řadě, kvůli čemuž je stále složitější nacházet zajímavé investiční příležitosti, shodli se ostřílení investoři Michal Semotan a Jan Langmajer v nejnovější epizodě pořadu J&T Banka Talks. Oba tak očekávají korekci, která paradoxně může nastat ve chvíli, až americký Fed skutečně zahájí snižování sazeb.



Akciové trhy rostou do závratných výšin. Například nejstarší burzovní index Dow Jones Industrial poprvé v historii překonal hranici 40 tisíc bodů, u historických maxim se drží také širší index S&P 500 či NADSAQ 100 orientovaný na technologický sektor.

„Růst trhů v prvních měsících roku byl logický a souvisel s očekáváním snižování sazeb Fedu. Zhruba v polovině dubna jsme viděli mírný pokles, ale pak se trhy vrátily k růstu. Trhy zaplavuje optimismus. Ukazuje se, že údaje o inflaci jsou dobré, zároveň to podpořily skvělé výsledky některých velkých firem při aktuální výsledkové sezoně,“ vysvětluje úspěšný investor Michal Semotan, který je oceňovaným portfolio manažerem J&T Investiční společnosti.

„Já z nás dvou jsem vždycky ten pesimističtější a mě ten aktuální růst zhruba posledních dvanáct měsíců překvapuje, když jsou sazby vysoko. Ale možná nastane to, co se někdy děje, tedy že trhy poklesnou ve chvíli, kdy skutečně dojde ke snižování sazeb. Tehdy si investoři uvědomí, že sazby klesají proto, aby podpořily ochlazující ekonomiku,“ dodal Jan Langmajer.


Nezajímavý domácí trh

Oba investoři se v pořadu J&T Banka Talks shodli na tom, že hledat v současné cenové hladině zajímavé perspektivní investice je složité.

„V mém portfoliu se teď prohání vítr. Spíše vyprodávám některé tituly a moc nic nedokupuju,“ prohlásil Langmajer. A Semotan potvrdil, že při současných cenách také nevidí mnoho prostoru.

To se projevuje zejména na menším trhu, jako je ten český. Tomu dominují dividendové tituly ČEZ a bankovní tituly. Energetický gigant i banky vykazují skvělé zisky. ČEZ však je nadále srážen speciální Windfall Tax, zároveň panuje nejistota ohledně výkupu minoritního podílu. Banky pak nabízejí zajímavé dividendové výnosy, kvůli vysokému nacenění však mohou v portfoliu hrát spíše stabilizující roli. Zároveň i u bankovního sektoru se otevírá debata o případném zavedení sektorové daně.

„V Česku jsme se dostali do situace, kdy je místní akciový trh v podstatě neinvestovatelný,“ dodal razantně Langmajer.


Příležitost v Číně a Evropě

Paradoxně tak největší investiční příležitosti mohou být v oblastech, které byly v posledních letech z investičního pohledu složité – tedy Čína a Evropa. V Číně totiž díky aktuálním valuacím a potenciálu růstu může dojít k zajímavým výnosům. V Evropě se pak podle Jana Langmajera otáčí politické kormidlo a mohlo by dojít k návratu na výsluní u sektorů, které byly v poslední době zatracované.

„Evropa se snaží snižovat negativní dopady Green Dealu, takže by to mohlo mít pozitivní dopad na automotive, těžký průmysl či obecně energeticky náročnou výrobu, u nichž byly akcie zadupány hodně dolů,“ připomněl Langmajer.

Podle Michala Semotana se na čínských trzích skutečně najdou zajímavé příležitosti. „V posledních několika dnech jsme například přikupovali Baidu. Nicméně je potřeba si být vědom geopolitického rizika a v portfoliu tyto akcie nenadvážit,“ dodává Michal Semotan.


Jaké příležitosti nabízí automobilový průmysl, na nějž je Michal Semotan specialista? Který scénář nejspíš zvolí česká vláda pro ČEZ? A jaký vývoj sazeb v Česku i v USA investoři očekávají? Poslechněte si nejnovější epizodu pořadu J&T Banka Talks na svých oblíbených podcastových platformách (Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts) nebo si ji stáhněte jako mp3).


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.