Rostoucí ceny pohonných hmot zpomalí pokles inflace

2-minutové čtení
J&T specialista
sdílení

Marek se jako portfolio manager věnuje sledování vývoje na komoditním trhu a následné správě komoditního fondu, na starosti má i J&T fondy životního cyklu.


Rostoucí ceny pohonných hmot zpomalí pokles inflace
#Ekonomika#Komodity#Trendy

Po jarní korekci jsou ceny energetických komodit včetně ropy a pohonných hmot opět na vzestupu.  Ceny benzínu v USA aktuálně rostou rychleji než ceny americké ropy.

Zatímco hodnota jednoho barelu ropy WTI se aktuálně pohybuje na úrovních zpočátku roku, cena amerického benzínu RBOB obchodovaného na burze NYMEX vzrostla o více než 15 %.  Hlavním důvodem změny v trendu je pokles produkce a zásob u benzínu i ropy v USA během července. Děje se tak navzdory tomu, že v posledních týdnech klesla poptávka po pohonných hmotách.  Ta je ovšem stále na vyšší úrovni než před rokem. Situaci nepomáhá ani pokles využití kapacit amerických rafinérií. Průměrná spotřebitelská cena benzínu v USA tak v minulém týdnu poprvé od začátku května překonala hodnotu 4 USD za galon.

K vyšším cenám energetických surovin významně přispívá stále trvající rozhodnutí zemí OPEC udržovat nižší úroveň těžby ropy, než umožňuje jejich současná volná kapacita. Organizace ropných exportérů redukovala svoji produkci od loňského října o 1,4 milionu barelů denně. Oficiální data o ropné výrobě Ruska nejsou od začátku invaze k dispozici, nicméně se zdá, že i ono přistoupilo v posledních týdnech k významnější redukci těžby po vzoru arabských států. Je to patrné na úrovni ruského ropného exportu po moři, který míří především do Číny, Indie a dalších asijských zemí. Ten v červenci od května klesl zhruba o 1 milion barelů na hodnotu pod 3 miliony barelů za den.

Rostoucí trend u cen pohonných hmot se nemusí v nejbližších týdnech zastavit, protože nižší těžba doprovázená růstem poptávky pravděpodobně přivede globální trh s ropou do deficitu již do konce tohoto roku. Vyšší ceny pohonných hmot lze očekávat i u nás, když k jejich růstu kromě již zmíněných faktorů přispěje také oslabující koruna a návrat vyšší spotřební daně u nafty. I když komodity včetně energetických surovin nejsou již hlavním tahounem rostoucích spotřebitelských cen, jejich opětovný růst může oddálit očekávaný pokles nejen inflace, ale i úrokových sazeb.


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.