Petr Sklenář: Vládní balíček veřejné finance neozdraví. Je to spíš takový ibalgin

2-minutové čtení
J&T specialista
sdílení
J&T Redakce



Petr Sklenář: Vládní balíček veřejné finance neozdraví. Je to spíš takový ibalgin
#Starosti#Ekonomika

Soubor opatření, který zveřejnila vláda Petra Fialy a který má přinést razantní snižování deficitu státního rozpočtu, nezpůsobí kýžené ozdravení veřejných financí. „Spíše jde o zalepení díry nebo ibalgin. Jasnou vizi vláda nepředstavila,“ uvedl hlavní ekonom J&T Banky Petr Sklenář ve vysílání CNN Prima NEWS.

Vláda Petra Fialy představila soubor opatření, která mají přinést ozdravení veřejných financí. Podle vlády a řady ekonomů je to nezbytné, protože se české hospodářství řítí po takzvané řecké cestě do bankrotu.

Tento ozdravný balíček označený jménem Česko ve formě má v nadcházejících dvou letech přinést úspory až ve výši 150 miliard korun. Dílem to bude škrtáním ve výdajích, dílem růstem některých daní. Detaily budou jasné až po schválení finálního zákona, který nyní poputuje do parlamentu.

Podle hlavního ekonoma J&T Banky Petra Sklenáře však souboru opatření chybí jasná vize. „Chybí mi, že vláda neřekla, čeho přesně chce dosáhnout. Použila termín "ozdravný balíček", ale ten by měl vést ke skutečnému ozdravení a posunu k nějakému cíli. Tato opatření jsou spíše zalepením díry ve státním rozpočtu, takovým ibalginem,“ uvedl Sklenář ve vysílání CNN Prima NEWS.


Kousnout do kyselého jablka

Velkým problémem souboru opatření je jeho nekonzistentnost. Ta může být dána nejspíš příliš rozptýlenými zájmy jednotlivých stran zastoupených ve vládě pětikoalice. Ostatně na to upozorňuje celá řada ekonomů i analytiků. I kvůli tomu balíček nabízí poměrně dost protichůdných tezí a tendencí. Největší pozornosti se dostalo zejména DPH na různé tiskoviny, z nichž knihy se mají dostat do nulové sazby DPH, zatímco časopisy budou ve 12procentní sazbě, ale noviny budou v té nejvyšší, tedy 21procentní sazbě. Ještě větší absurditou je případ kávy, která se podobně jako dříve pivo dostává hned do několika sazeb daně z přidané hodnoty, například podle toho, zdali v ní je mléko.

„Myslím, že by bylo jednodušší kousnout do toho kyselého jablka. Ale chápu, že není pro pětikoalici snadné se na něčem shodnout. Každopádně by si měla vytyčit jasný směr, kam chceme jít, a ten lépe komunikovat veřejnosti. Na jedné straně se vláda totiž snažila tvrdit, že nebude zvyšovat příjmové daně, ale nakonec je zvyšuje. Chtěla víc škrtat, ale nakonec jsou ty škrty výrazně nekonkrétní. A část z těchto škrtů je vlastně odpuštění dotací firmám na energie, k čemuž by stejně došlo. Výsledek je taková nešťastná bramboračka,“ dodal hlavní ekonom J&T Banky ve vysílání CNN Prima NEWS.


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.