Venture Capital se vloni naučil sázet na udržitelnost byznysu

3-minutové čtení
J&T specialista
sdílení
J&T Redakce



Venture Capital se vloni naučil sázet na udržitelnost byznysu
#Příběhy#Úspěch#Byznys#J&T Ventures

Víc peněz než příležitostí. Taková situace panuje v České republice v posledních letech na poli start-upů, shodli se Radovan Nesrsta z fondu Orbit Capital a Adam Kočík, Managing partner J&T Ventures. V posledních letech se Venture Capital fondy přestaly tolik orientovat na firmy rostoucí o stovky procent a raději sázejí na postupně rostoucí společnosti s kvalitním produktem, managementem a růstovou vizí pro celý svět, dodávají Kočík a Nesrsta v online diskuzi J&T BANKA Talks věnované růstovému kapitálu v Česku.

Rohlík. Nejúspěšnější český start-up posledních let, kterému se podařilo dosáhnout valuace přes miliardy dolarů a stát se takzvaným jednorožcem. Na cestě k tomuto úspěchu firmě pomohla celá řada fondů včetně venture capitálového fondu Orbit Capital.

„Orientujeme se na firmy, které již fungují, mají funkční byznys model a desítky až stovky zaměstnanců. Ukazuje třeba na jednom trhu životaschopnost, obrat mohou mít v miliardách korun. V této fázi taková firma potřebuje nižší desítky miliony eur na další expanzi, a právě v té chvíli nás zajímá,“ vysvětluje Radovan Nesrsta z fondu Orbit Capital. „Podle nás to už nejsou start-upy, už to jsou rodící se korporace,“ dodává Nesrsta. Podle něj je pro takové firmy nejsložitější rozhodnout se, do čeho tyto peníze investují. Jestli to bude do posílení salesu, do zkvalitňování managementu nebo třeba do expanze na další trhy.

J&T Ventures se naproti tomu soustředí na menší firmy, které potřebují investice v řádu stovek tisíc až jednotek milionů eur. „V této fázi býváme hlavní investoři. Ale investujeme i do větších firem podobně jako Orbit, tam ale býváme spíše minoritní investoři,“ vysvětluje Adam Kočík z J&T Ventures.


Boj o dobré firmy

Oba šéfové fondů se shodují, že hlavním problémem v současnosti není sehnat dostatek peněz, ale naopak vytipovat firmy, které mají skutečný potenciál naplnit růstové vize.

„Kapitálu je na trhu víc než kvalitních firem. Takže když my vidíme příležitost, vidí ji i další. I proto musíme té firmě umět nabídnout i něco dalšího než jen peníze. Za Orbit Capital přitom vidím dvě příležitosti. První je, že jim nabídneme mnohaletou zkušenost s řadou firem, které jsou dnes již opravdu velké. Druhá věc je šíře networku. Když daná firma potřebuje sehnat áčkové lidi do managementu nebo když hledá cestu na jiný trh, tam hraje jméno investorů ohromnou roli,“ připomíná Radovan Nesrsta.

Sehnat áčkové lidi do managementu přitom je jeden z hlavních problémů firem ze střední a východní Evropy, které mají ambice uspět na globálním trhu nebo na trzích typu Německa, Velké Británie či USA. Sestavit kvalitní tým pro takovou expanzi pak podle nich stojí desítky milionů eur. A nesmí se to podcenit, protože tyto velké trhy jsou jinak zavřené.


Růst o stovky procent? Není nutno

Venture capitalová scéna a obecně investice do start-upů pak podle šéfů fondů v posledních letech prošla zásadní proměnou. Do pandemie totiž byla řada technologických firem zvyklá sázet na dvou- až tříciferný růst zákaznického kmene, prezentovaly dynamický růst tržeb a doufaly, že se to přetočí v zisk. Ten přitom mnohdy nepřicházel.

„Ta změna nepřišla najednou, je důsledkem několika událostí, pandemií covidu počínaje, brutální inflací a ekonomickou stagnací konče. Rekordní tak byl rok 2021, v roce 2022 došlo k propadům valuací prakticky ve všech kolech financování od těch preseedových po áčková, béčková, céčková i déčková. Byly to propady z úrovní 30 až 50 milionů eur na 10 či 15 milionů. Zakladatelé firem se tomu pokoušeli porozumět a naladit se na novou realitu. A investoři si také uvědomili, že tlačit na růst tržeb o stovky procent má menší smysl než se snažit dosáhnout udržitelného růstu,“ říká Adam Kočík z J&T Ventures.

Následně připomíná, že v portfoliu J&T Ventures je například jedna společnost, která patří do travel sektoru. „Čtyři roky před covidem rostla o sto až dvě stě procent ročně. Covid ji téměř zabil. Ale nyní je zase na číslech, která jsou daleko lepší než ta předpandemická, a dál roste. Ti zakladatelé to nevzdali,“ uzavírá Kočík.

Celý rozhovor si můžete poslechnout na Spotify, Apple podcasts nebo stáhnout jako mp3.


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.