Start-up Quarter mění trh s nemovitostmi. Víc se zaměříme na nájemní bydlení, slibují zakladatelé

6-minutové čtení
J&T specialista
sdílení
J&T Redakce



Start-up Quarter mění trh s nemovitostmi. Víc se zaměříme na nájemní bydlení, slibují zakladatelé
#Trendy#Úspěch#Příběhy

Prodávat nemovitost přes internet je stále obvyklejší. Komplexní řešení v této oblasti nabízí start-up Quarter, za kterým stojí Jaromír Šimek a Jan Zelený. Mezi investory, kteří nadějný projekt podpořili v samém začátku, byl například Dušan Palcr a skupina J&T. Quarter má za sebou první půlrok od spuštění a hlásí řadu novinek. „V brzké době chceme vstoupit na trh s nástrojem pro transparentní aukce nájmů, což může být skvělé řešení jak stanovit nejvyšší možný nájem jak pro individuální investory s jednou nebo dvěma investičními nemovitostní, tak pro developery se stovkami bytů v jednom projektu,“ prozrazuje Jaromír Šimek.

Quarter odstartoval loni na podzim a má za sebou první půlrok. Jak hodnotíte start?

Start byl hlavně opatrný. S ohledem na to, že jsme vstupovali na trh, který stojí a padá s důvěrou klientů, a navíc v zádech s investorem ze skupiny J&T, nemohli jsme si dovolit žádný průšvih. I když jsme jako start-up počítali s tím, že některé věci budou drhnout, chtěli jsme maximálně předejít tomu, aby k tomu došlo. Takže jsme vstupovali na trh s omezenou nabídkou nemovitostí, zejména jsme zajišťovali prodeje pro zaměstnance finanční skupiny, kdy jsme měli možnost vyzkoušet si spolupráci s advokáty i bankou a přesvědčit se, že tato kombinace funguje a klienti ji umí ocenit. Věnovali jsme se rozvoji webu i dalších funkcionalit, další pak chystáme.


A nabídka služeb?

Hledali jsme business partnery na realitním trhu tak, abychom se stali tím, čím od začátku chceme být – realitní platformou. Zejména jsme rádi za navázání strategické spolupráce s realitní kanceláři Reallocate, která nám pomůže díky letitým zkušenostem z Česka, ale také z USA poskytovat kvalitní služby jak v oblasti prodeje nemovitostí, tak také v moderním trendu nájemního bydlení, což nám zapadá do konceptu služby pro klienty J&T, kteří v nemovitostech drží část svého investičního portfolia. Quarter jim nyní umí nabídnout koupi nemovitosti, její následný pronájem i správu. A pracujeme na dalších produktech.

Bavíme se také s dalšími fintechy, například platformou Flatform, na jejímž vzniku se podílel Radek Musil, se kterým jsme kdysi pracovali na společném projektu. Tam vidíme synergie do budoucna.


Tedy pilotní fáze je za vámi…

Pokud se díváme na start optikou toho, jestli jdeme podle plánu, tak ano. V recesi jsme objevili příležitost dotáhnout celý produkt a vyzkoušet si náš koncept v praxi. A krom toho jsme samozřejmě dotáhli end-to-end první prodeje i pronájmy. Takže jsme opatrní optimisté do budoucna.

 

Měníte na základě prvních prodejů plány?

Plány pro první rok po dohodě s investorem nebyly v číslech za prodej. Měli jsme hlavní cíl rozvoj řešení a hledání příležitostí k dalšímu rozvoji. To se nám dle mého názoru dařilo také díky možnosti radit se se zkušenými kolegy v rámci skupiny J&T – realitní divize, externími partnery, bankéři, ale postupem času také klienty. A velmi nás těší, že u všech jsme se setkali s nadšením do projektu dát vlastní invenci, nápady a hlavně důvěru.

Pokud na začátku roku nějaký finanční plán byl, tak byl takový, abychom v rámci provozu dokázali dosáhnout provozní soběstačnosti, tzn. neprojídat peníze investora za to, že tu jsme. Investice tedy mohla směřovat zejména do rozvoje celého produktu, kde máme pořád v zásobě spoustu nápadů. To si myslím, že se nám podaří.

 

Naznačil jste rozšiřování nabídky služeb. Kterým směrem to bude? Nájemní bydlení?

Chceme v brzké době vstoupit na trh s nástrojem pro transparentní aukce nájmů, což může být skvělé řešení jak stanovit nejvyšší možný nájem jak pro individuální investory s jednou nebo dvěma investičními nemovitostní, tak pro developery se stovkami bytů v jednom projektu. Společně s Reallocate chceme developerům v oblasti B2R (Business-To-Reseller – pozn. red.) nabídnout produkt, který bude na trhu unikátní a dokáže maximalizovat nájemní výnos a zároveň minimalizovat dobu k naplnění nemovitosti. Pokud se nám podaří v této oblasti uspět, myslím, že to bude skvělý odrazový můstek do budoucna, až se trh s realitami zase oživí.


Situace na nemovitostním trhu se značně proměňuje. Projevuje se to na chování klientů?

Ano. Ze situace, kdy levné peníze umožnily nezdravý stav, kdy všechny nemovitosti na trhu byly prakticky ihned prodány a ceny nezdravě rostly, je nyní situace jiná a investoři počítají, zda se jim investice do nemovitosti vyplatí, nebo v době vysokých úrokových sazeb je lepší investovat do jiných aktiv a čekat na pokles cen, nebo výrazný pokles úrokových sazeb.

Na druhou stranu určitá část lidí hledá bydlení, potřebuje bydlení, nebo má hotovost připravenou. Ti jsou ochotni nakupovat nemovitosti, které jsou nadstandardní co do lokality, kvality, nebo samozřejmě, které jsou výrazně levnější než před rokem a půl. Sami jsme se přesvědčili, že prodat se dá každá nemovitost, jen to někdy stojí více času a prodávající musí mít reálná očekávání o ceně.


Je to tedy o nějaké exkluzivitě, že?

Nedávno jsme díky Reallocate získali byty v unikátních projektech do neveřejné nabídky jen pro privátní klienty J&T, což do budoucna určitě bude oboustranně funkční synergie, která prodávajícím z řad našich klientů pomůže například nemovitost prodat rychleji díky movité cílové skupině, kterou budeme umět oslovit, a zároveň klientům, kteří hledají investiční nemovitost, nebo vysněný nadstandardní byt nebo dům budeme moci nabídnout nemovitosti, které budou naprosto unikátní na trhu. J&T vždy byla křižovatkou příležitostí a my v tom chceme pokračovat.


Spolupráce se skupinou J&T probíhá i jinak?

Jsme ve fázi rozvoje a i tato spolupráce je svým způsobem na začátku. Vnímáme podporu J&T Banky a samozřejmě J&T Real Estate jako investora, což nám umožnilo jednodušší start, ale nyní je před námi těžký úkol přesvědčit klienty, že Quarter si zaslouží jejich pozornost a důvěru a je to další produkt, který jim umí pomoct s potřebami, které v rámci svých investičních aktivit mohou mít. Využíváme jistotní účty u J&T Banky, které u nás mají klienti v ceně služby automaticky, jsme schopni pomoci se zprostředkováním úvěru za výhodných podmínek, protože J&T díky vyšším objemům dosáhne u hypotečních bank na výhodnější úrokové sazby, vyzkoušeli jsme si první kolo neveřejných nabídek nemovitostí vybrané skupině klientů a věříme, že budeme moci pomoci J&T Real Estate s pronájmem nebo prodejem jejich budoucích projektů.


Co je Quarter

Quarter je fintechová platforma pro nemovitostní trh, která nabízí jednoduchý, uživatelsky přívětivý, férový a pro lidi výhodný způsob prodeje a nákupu nemovitostí. Tak jako v aukčních síních zde totiž vítězí ta nejvyšší nabídka, díky čemuž je spokojený nejen prodávající, ale i nový majitel. Model přihazování je však poněkud sofistikovanější, než standardní aukční portály, kdy „pouze“ lineárně navyšují cenu. Přidaná hodnota je v tom, že více zájemců může zároveň přihodit cenu, která je pro ně přijatelná, aniž by u toho museli vždy přehodit všechny ostatní účastníky aukce. Samozřejmě pouze prodávající určuje minimální cenu, za kterou je ochoten svou nemovitost prodat. Pokud však chce někdo nabídnout méně, než je vyvolávací cena, i tuto možnost Quarter nabízí. Transparentně. Nabídka odejde prodávajícímu i provozovatelům služby. Quarter založili Jaromír Šimek a Jan Zelený, start-up podpořila J&T Real Estate.


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.