Nákupní nálada může přetrvávat i v únoru

9-minutové čtení
J&T specialista
sdílení

Milan Vaníček vede a koordinuje oddělení Research (výzkum finančních trhů), které se zamýšlí nad investičním výhledem a sestavuje investiční strategii, resp. zasazuje ji do očekávaného ekonomického a politického vývoje.


Nákupní nálada může přetrvávat i v únoru
#Trendy#Dluhopisy#Akcie#Ekonomika#Fondy

V lednu to původně vypadalo na zvýšenou volatilitu vzhledem k očekávaným jestřábím vyzněním sledovaných centrálních bank a neutrálním vyzněním první poloviny výsledkové sezóny za čtvrtý kvartál, to se však nestalo. A protože nejsou před námi žádné významné události, nemá ani v únoru pozitivní náladu na trhu co významněji rozviklat.

Vzhledem k tomu, že významné únorové události již proběhly na jeho začátku, tak zbytek měsíce bude o výsledkové sezóně a ta doposud nemá sílu pozitivní náladu významněji rozviklat, a to ani v případě nepříznivých zpráv.

„To nás vede k názoru, že nákupní nálada může přetrvávat i v únoru a riziková aktiva mohou profitovat z dalšího nárůstu. Současně však vnímáme, že v případě obratu v trendu

Zasedání centrálních bank se odehrála již na samotném začátku února, a tak se po zbytek měsíce trhy zaměří především na výsledkovou sezónu. Ta v únoru odehraje svou druhou polovinu.

„Prozatím jsme označili dosavadní vyznění jako neutrální a je patrné, že ani zbytek zveřejňovaných údajů nebude mít pravděpodobně výraznou sílu otočit se současným kormidlem pozitivního trendu. Čísla jako taková budou s velkou pravděpodobností mírně lepší přinejmenším na čistém zisku,“ říká Milan Vaníček, ředitel odboru analýz finančního trhu.

Otazník kolem výhledů v aktuálním nastavení trhu investory neznervózňuje. Důkazem tomu jsou dosavadní buď obezřetné, či vynechané odhady na nejbližší čtvrtletí či rok a velmi omezená reakce trhu (do 5 %). Naopak lehce lepší čísla i výhled posunuly například akcie Meta o více než 20 % výše. Na druhou stranu lze namítnout, že zveřejněná data nenaplňují ani negativní scénáře, a to aktuálně trhům více než stačí. I pro únor tedy jen nepředstavení negativních vyhlídek může stačit na pozitivní reakci trhu.

Co prozradí zápisy z jednání?

Měnově-politická zasedání centrálních bank se odehrála na začátku měsíce, a tak se budou úzce sledovat zápisy z těchto jednání. Asi nejvíce je v tomto ohledu sledován zápis ze zasedání FOMC (22. 2.), který by měl nadále zopakovat připravenost Fedu dále zvyšovat sazby, a hlavně je nesnižovat v průběhu letošního roku. „Další potvrzení stanoviska Fedu by mohlo trhy přinejmenším mírně znervóznět, ale tomu se tak poslední seance neděje a zřejmě ani zápis z posledního zasedání na tomto postoji trhu nic nezmění,“ uvádí Milan Vaníček.

Nový rok začal na trzích ve velkém stylu

Trhy rizikových aktiv vstoupily do nového roku v optimistickém duchu v naději na pokles inflace a měnové uvolnění v druhém pololetí. Akcie i dluhopisy posilovaly téměř napříč všemi regiony i sektory. Vysoké zisky zaznamenaly realitní trusty v USA a Evropě. Nejlépe si vedly akcie ze sektorů technologií, komunikací, těžby surovin a zpracování materiálů. Dvouciferné zisky si připsaly naopak průmyslové kovy, jako jsou měď, zinek a hliník. Dařilo se opět zlatu v reakci na oslabující dolar a obnovenou poptávku v Asii. Nicméně tato „párty“ na trzích může brzy skončit, protože i podle posledního prohlášení guvernéra amerického FEDu boj s inflací není zdaleka u konce.

„Pokud k tomu přidáme současné relativně vysoké valuace, předpokládanou recesi korporátních zisků v rámci indexu S&P 500 v prvním pololetí tohoto roku a geopolitickou nejistotu, nabádá to k opatrnosti ohledně dalšího vývoje. Začátkem nového roku nicméně klesaly ceny energetických komodit, přičemž ztrácely zejména ceny plynu v USA. To ještě více podpořilo růst cen akcií v naději na brzký ústup inflace a snížení úrokových sazeb,“ říká Marek Janečka, portfolio manažer J&T Investiční společnosti.

Analytici aktuálně očekávají po poklesech zisků v prvním a druhém kvartálu poměrně rychlé oživení v rámci amerického akciového indexu S&P 500 v druhém pololetí roku 2023. Tento odhad zjevně vychází z očekávání snižovaní úrokových sazeb ze strany amerického FEDu. Zmíněný scénář guvernér americké centrální banky nepředpokládá a znovu zopakoval, že úrokové sazby půjdou ještě výš a pravděpodobně tam zůstanou do konce tohoto roku.

Ocenění akciových trhů na základě P/E (cena k zisku na akcii) pro příštích 12 měsíců se nachází mírně pod dlouholetými průměry. „Trhy tak dle našeho názoru nezaceňují výše zmíněné rizikové faktory a následující týdny budou náchylné ke korekcím,“ vysvětluje Marek Janečka.

Růst dividendového výnosu se v posledních měsících zastavil a postupně začal v Evropě korigovat z úrovně cca 4 % a klesl na úroveň 3,2 % v reakci na pokles sazeb a růst cen. U amerických indexů je výnos z dividend sice nižší, okolo 1,6 %, nicméně řada amerických společností navyšuje své programy odkupu akcií (Share Buybacks).

Selektivní přístup v investicích

„Z výše uvedených důvodů preferujeme v investicích stále selektivní přístup s důrazem na silný fundament vybraných akciových společností a dluhopisových emitentů. Zvlášť v období vyšších úrokových sazeb se vyplácí preference nezadlužených společností se zdravou strukturou rozvahy a stabilním cash flow. K málo zadluženým firmám se silným peněžním tokem patří společnosti z technologického a komunikačního sektoru, jako jsou Microsoft, Meta Platforms nebo Alphabet. Stále jako atraktivní považujeme sektor těžby ropy a surovin. U akciových investic jsme u části pozic zrealizovali zisk, nicméně stále držíme menší podíl v ropné společnosti Chevron nebo v brazilském těžaři Vale,“ popisuje Janečka.

Podle něj aktuálně z hlediska poměru potenciálního výnosu a rizika vycházejí lépe emitenti ropných společností, jako například mexická společnost PEMEX nebo německý těžař Wintershall. I přes nedávný pokles dosahuje výnos korporátních dluhopisů v USA zajímavých 8 % p. a.

Stále solidní výnos z měnového zajištění

U fondů a tříd akcií v české koruně, které investují do zahraničních instrumentů, představuje stále významný podíl na celkovém výnosu z investice tzv. Roll/Carry výnos z měnového zajištění do eurových aktiv. Tento výnos vyplývající z úrokového diferenciálu mezi sazbami peněžního trhu v CZK a EUR sice v posledních měsících klesl, nicméně stále představuje nezanedbatelný příspěvek k výnosu zejména u dluhopisů. Při rolování (otáčení) EUR/CZK měnových derivátů dodatečný výnos pro investory stále přesahuje 3–4 % p. a., alespoň u splatností do 4 měsíců.  

U dolarových aktiv s využitím USD/CZK swapů pro měnové zajištění se tento výnos v současnosti pohybuje v rozmezí 2–3 % p. a. v závislosti na časovém horizontu.

Únorový výhled

V lednu byli analytici J&T Banky velmi obezřetní a očekávali alespoň zvýšenou volatilitu vzhledem k očekávaným jestřábím vyzněním sledovaných centrálních bank a přinejmenším neutrálním vyzněním první poloviny výsledkové sezóny za čtvrtý kvartál. To se však nestalo a trh si vybral z obojího jen faktory, které podporují aktuální pozitivní trend.

Vzhledem k tomu, že významné únorové události již proběhly na jeho začátku, tak zbytek měsíce bude o výsledkové sezóně a ta doposud nemá sílu pozitivní náladu významněji rozviklat, a to ani v případě nepříznivých zpráv.

„To nás vede k názoru, že nákupní nálada může přetrvávat i v únoru a riziková aktiva mohou profitovat z dalšího nárůstu. Současně však vnímáme, že v případě obratu v trendu dynamiky inflace může přijít rychlé vybírání zisků. Konkrétně lednovou inflaci zmiňujeme záměrně vzhledem k evropskému technickému ovlivnění ke konci roku a globálně k projevení nových lednových ceníků,“ dodává Vaníček.

Pohled na fondy J&T očima portfolio manažerů

J&T FLEXIBILNÍ

V lednu jsme ve fondu J&T Flexibilní dluhopisový v aukcích postupně dokupovali české státní dluhopisy. Dále jsme investovali do bondů automobilky Volkswagen, loterijní společnosti Allwyn a počítačové firmy IBM. Navýšili jsme investice do fondu dluhopisů rozvíjejících se zemí. Modifikovaná durace portfolia vzrostla na 3,43. Hrubý výnos do splatnosti portfolia byl na konci měsíce 5,46 %.  

J&T BOND

Během ledna jsme v portfoliu fondu J&T BOND navýšili investice do potravinářské firmy JBS. Nově jsme nakoupili bondy počítačové firmy IBM, těžaře ropy Wintershall a říčního dopravce Hidrovias. V aukcích jsme postupně dokupovali české státní dluhopisy. Redukovali jsme dluhopisy Ardagh a Atento. Emitenti CMMC a Intrum předčasně splatili část své emise. Navýšili jsme investice do fondů asijských dluhopisů a dluhopisů rozvíjejících se zemí. Modifikovaná durace portfolia vzrostla na 2,56. Hrubý výnos do splatnosti portfolia byl na konci měsíce 6,81 %.  

J&T MONEY

Během ledna jsme ve fondu J&T MONEY nakoupili bondy potravinářské firmy JBS a těžaře ropy Wintershall. Navýšili jsme investice do automobilky Volkswagen, počítačové firmy IBM a loterijní společnosti Allwyn. Emitent Intrum předčasně splatil část své emise. Modifikovaná durace portfolia mírně vzrostla na 2,08. Hrubý výnos do splatnosti portfolia byl na konci měsíce 6,73 %.  

J&T Credit Opportunities

Na začátku roku jsme do portfolia fondu J&T Credit Opportunities nakoupili bondy těžaře ropy Wintershall a říčního dopravce Hidrovias. Navýšili jsme investice do potravinářské firmy JBS a automobilky Volkswagen. Redukovali jsme dluhopisy Ardagh. Emitenti CMMC a Intrum předčasně splatili část své emise. Navýšili jsme investice do fondů asijských dluhopisů a dluhopisů rozvíjejících se zemí. Modifikovaná durace portfolia vzrostla na 2,15. Hrubý výnos do splatnosti portfolia byl na konci měsíce 5,99 %.  

J&T RENTIER

Do fondu jsme nakoupili v dluhopisové části perpetuitu Wintershall s kuponem 2,4985 %. Dokoupili jsme dluhopis J&T Energy a Hidrovias 4,95 % 2031. Modifikovaná durace činila 3,0, výnos do splatnosti 7,2 % p. a. V akciové části jsme vybrali polovinu zisků na ČEZ a Deutsche Telekom. Strategická alokace byla v lednu 50 % akcií a 50 % dluhopisů. Fond J&T Rentier po solidním výsledku z loňského roku přidal v lednu dalších 4,4 %.

J&T DIVIDEND

V lednu se dařilo i fondu J&T Dividend. Ten za první měsíc letošního roku přidal téměř +8 %, v porovnání s tím index světových dividendových akcií rostl jen +3 %. Pracovali jsme s portfoliem fondu velmi aktivně, na začátku měsíce jsme výrazně kupovali (Barclays, ČEZ, Moneta, nově jsme zařadili Microsoft, ZIM a Barrick Gold). Realizovali jsme část profitu na Erste, Vale a American Airlines. Odprodali jsme podíl ve společnostech Metro, Vodafone a snížili expozici na Googlu. Portfolio je zainvestováno cca z 82 %. Dividendový výnos činí více než +4,30 % p. a. K největším pozicím stále patří ČEZ, Vonovia, Erste, Volkswagen, Telefónica, Moneta a Microsoft.

J&T OPPORTUNITY

Náš akciový fond J&T OPPORTUNITY uzavřel leden jako jeden z nejúspěšnějších měsíců s výnosem +14 %, čímž odmazal celou ztrátu za rok 2022! Dařilo se všem titulům z první desítky největších pozic, výrazné plus přidaly Meta, Cameco a ČEZ. Aktivně jsme s portfoliem pracovali, na začátku měsíce jsme navýšili pozice v Qualcommu, ČEZu, otevřeli long pozice na Ryanairu a Bayeru a v průběhu měsíce jsme zařadili spekulační pozici Sarepta Therapeutics. Pobrali jsme část profitu na Allianz, Tevě, Sociéte Générale, Airbnb a Camecu, nad 900 Kč jsme vyhodili ČEZ, který jsme nabrali na začátku měsíce, kompletně jsme se ziskem exitovali z Netflixu a před navýšením kapitálu jsme prodali TUI. Navýšili jsme podíl cashe někam k 17 % portfolia, když optimismus na trzích je z našeho pohledu až příliš vysoký a korekce může dorazit kdykoliv.

J&T Komoditní

V lednu jsme navýšili pozici v ETF BNP Paribas Energy & Metals investující do celé škály komodit kromě zemědělských surovin. Dále jsme začali budovat pozici v ETF iShares Bloomberg Enhanced Roll Yield Commodity, který realizuje aktivní strategii při rolování kontraktů. Volné peněžní prostředky jsme využili k navýšení podílu v ETF s expozicí na vodík a uran. Přikoupili jsme rovněž ETF na ropu Brent. Naopak zisk jsme realizovali u ETF na nikl a cukr.

V následujícím období bude pro další vývoj komoditních trhů rozhodující míra oživení v Číně po uvolnění pandemických restrikcí. Nejistota ohledně výše těžby ropy OPECu, míra zásob a poptávka v dopravě učí další směřování cen ropy. Oslabování amerického dolaru může dále podpůrně působit na ceny zlata. V následujících týdnech zvážíme realizaci zisků u technických kovů. Naopak bychom mohli navýšit podíl investic v sektoru energetických a zemědělských komodit.


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.