V pozadí pádu Sillicon Valley Bank je i obrat v měnové politice

2-minutové čtení
J&T specialista
sdílení

Pavel Ryska pracuje jako senior analytik v Research týmu, který patří do divize finančních trhů. Jádrem jeho práce je analýza hospodaření firem, které mají své akcie či dluhopisy na veřejném trhu, tedy burze.  


V pozadí pádu Sillicon Valley Bank je i obrat v měnové politice
#Trendy#Ekonomika

Padlé americké banky Sillicon Valley a Signature Bank byly v součtu aktiv velké téměř jako nechvalně známá Washington Mutual, jejíž krach se v roce 2008 zapsal jako největší pád banky v dějinách USA. Důvody pádu jsou jiné, ale dnes stejně jako tehdy platí, že problémy významných bank nejsou náhodné. Vzestup a pád kalifornské banky nápadně zrcadlí covidový boom technologií ze Sillicon Valley a jejich následnou implozi. Navíc jde ruku v ruce s měnovou politikou Fedu.

Kalifornská banka se starala o relativně rizikové projekty hlavně z oblasti technologií a firmám nabízela všechny své služby. Když firmě poskytla úvěr, rovnou jí nabídla, že jí bude spravovat vklady. Odrážela tak stav a zdraví technologických firem. Pandemie covidu před dvěma lety znásobila potenciál e-commerce, digitalizace a vůbec všech technologií, a kalifornská banka tak zažívala pohádkový nárůst vkladů. Boomu dodával dynamiku Fed, který po nástupu pandemie srazil úroky na nulu a rozjel do té doby nevídané pumpování peněz do ekonomiky. Tím dále zvyšoval ocenění technologických firem a ceny jejich akcií na burze.

Po dvou letech se všechno obrátilo. Fed proti všem očekáváním vytrvale zvyšuje úrokové sazby a index technologických akcií Nasdaq odepsal ze svých maxim už 30 %. Technologické společnosti propouštějí zaměstnance a ochlazují očekávání do budoucna. To se nemohlo nedotknout banky, která stála uprostřed tohoto světa. Když technologické firmy potřebovaly více hotovosti a začaly ji z banky stahovat, dostávala se pomalu do problémů.

Na scénu vstupuje znovu měnová politika. Když Sillicon Valley Bank zažívala příliv vkladů a neměla je kam investovat, kupovala jako bezpečnou část portfolia americké státní dluhopisy. Jakmile však Fed zvýšil úrokové sazby, tyto dluhopisy klesly na ceně. Utažení měnové politiky nejenom že ochladilo technologický sektor, což se banky dotklo, ale rovněž snížilo hodnotu státních dluhopisů v její držbě. Místo aby tyto dluhopisy stabilizovaly portfolio banky, přidávaly ke ztrátám. Banka tak nemohla odprodat nic, aniž by vytvořila ztrátu a pomohla odstartovat run. Měnová politika, která před pár lety urychlovala bance expanzi, nyní uspíšila i její implozi.


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.