30 let české koruny: včera, dnes a zítra

4-minutové čtení
J&T specialista
sdílení
J&T Redakce



30 let české koruny: včera, dnes a zítra
#Trendy#Ekonomika

Česká koruna oslavila 30. výročí. Za tu dobu mnohokrát potvrdila svůj význam pro českou ekonomiku, shodli se hlavní ekonom J&T Banky Petr Sklenář a přední odborník na měny Petr Krčil z Art of Finance. Podle Krčila by koruna měla být zejména vůči evropské měně co nejsilnější, protože to pomáhá srážet inflaci. „Myslím, že v dlouhodobé perspektivě pěti až sedmi let by koruna mohla posílit až ke kurzu 18 korun za euro,“ uvedl Krčil v dalším dílu ze série online diskuzí J&T Banka Talks věnovanému české měně.

Díky koruně Česko bohatne, uvedli v online diskuzi J&T Banka Talks hlavní ekonom J&T Banky Petr Sklenář a předseda představenstva investiční společnosti Art of Finace Petr Krčil.

„Průměrná mzda v korunách od roku 2000 vzrostla na trojnásobek, tedy zhruba o 200 procent. Podíváme-li se na nárůst v eurech, je to zhruba čtyřapůlnásobek. Ten rozdíl je právě v tom, jak koruna posílila vůči euru,“ prohlásil Sklenář.

Petr Krčil pak upozorňuje, že právě posilování koruny je jedním z významných faktorů ekonomického dohánění Západu, zejména Německa. „V devadesátých letech jsme byli zhruba na desetině jejich mezd, v současnosti to je nějakých 40 až 50 procent, záleží na odvětví. Na tom se odráží posilování koruny, ale také se ukazuje, že je koruna stále ještě vůči euru docela slabá. Myslím, že bychom zvládli mít mzdy na úrovni nějakých 70 procent, protože tu efektivita práce není výrazně nižší. Myslím si, že řada u nás vyrobeného zboží ale prochází přes transferové ceny, čili nevidíme jeho skutečnou hodnotu,“ řekl šéf Art of Finance.

Data ukazují, že dohánění Německa probíhá jen v dobách, kdy koruna posiluje. Podle Petra Krčila to je zcela přirozené kvůli situaci na tuzemském pracovním trhu. „Výrobní kapacity jedou naplno. Míra nezaměstnanosti je pod přirozenou hladinou, je více volných míst než žadatelů o práci. Nejsme schopni navýšit objem výroby. To znamená, že když bude koruna oslabovat, tak tady zůstane méně peněz ve mzdách a budou vyšší dividendy. Mzdové náklady přepočtené do eur totiž budou nižší. Pokud nebudeme mít silnou korunu, obíráme sami sebe,“ upozornil Krčil.


Zásadní pro boj s inflací

Kurz koruny hraje v současnosti hlavní roli v měnové politice České národní banky a v jejím boji s dvoucifernou inflací. Již déle než rok ČNB nezvyšuje sazby, namísto toho chce držet silnou korunu. Nejprve tak činila aktivní účastí na trzích, kdy na podporu koruny intervenovala, později již stačil jen slovní závazek, že centrální banka nadále chce silnou korunu. Tento závazek ostatně guvernér ČNB zopakoval i po posledním měnově-politickém zasedání rady ČNB na počátku května.

„Sazbami samozřejmě lze bojovat s inflací, ale je dokázáno, že ten efekt bude znát za 12 až 18 měsíců. Naproti tomu kurzem tak činíte daleko rychleji, protože tím ČNB snižuje objem peněz v ekonomice. Efekt je znatelný za dva dny. Navíc silná koruna tlačí na exportéry, kteří nebudou moci tolik zvyšovat mzdy zaměstnancům a snad se povede vyhnout mzdově-inflační spirále, jejíž roztočení hrozí,“ říká Krčil.

„Sazbami samozřejmě lze bojovat s inflací, ale je dokázáno, že ten efekt bude znát za 12 až 18 měsíců. Naproti tomu kurzem tak činíte daleko rychleji, protože tím ČNB snižuje objem peněz v ekonomice. Efekt je znatelný za dva dny. Navíc silná koruna tlačí na exportéry, kteří nebudou moci tolik zvyšovat mzdy zaměstnancům a snad se povede vyhnout mzdově-inflační spirále, jejíž roztočení hrozí,“ říká Krčil.

A podle Petra Sklenáře je dopad silné koruny na inflaci ještě jeden. „Silná koruna totiž snižuje dovozní ceny, čímž se de facto tlumí inflace v příštím roce, o kterou se nyní také hraje,“ domnívá se hlavní ekonom J&T Banky.


30 let české koruny: včera, dnes a zítra


Hýčkejme si korunu

Koruna je jednou z posledních samostatných měn na starém kontinentu. Navíc mezi měnami, které si ponechaly okolní státy, patří k šampionům. Od roku 2000 totiž koruna výrazně posiluje zejména vůči společné evropské měně. Začínala na kurzu 38 korun, nyní je pod 24 korunami, což představuje nárůst o více než třetinu. Naproti tomu polský zlotý i maďarský forint vůči euru klesají. „Jejich centrální banky vždy využívaly slabší kurz místní měny na podporu ekonomiky. U nás tomu tak nebylo a není, s nadsázkou to lze vysledovat již v dobách Aloise Rašína,“ dodává Petr Sklenář.

Jak se bude kurz koruny vyvíjet dál? Podle Petra Krčila by se ještě letos koruna mohla podívat na hranici 23 korun za euro. Tam naposledy byla v roce 2008 po pádu Lehman Brothers. A byl to nejsilnější kurz koruny vůči euru v historii.

„Právě situace ve mzdách ukazuje, že je koruna vlastně podhodnocená. Pokud bychom se vyrovnali mzdovým nákladům v Německu, odpovídalo by to kurzu kolem 18 korun za euro. Určitě ne skokově, ale nominální růst o dvě  či tři procenta ročně by představovalo nejzdravější cestu v následujících letech, abychom se evropskému jádru přibližovali a ne se od něj vzdalovali,“ dodal Petr Krčil z Art of Finance.


Kdy Česká národní banka nejvíce ovlivňovala kurz koruny a jaké to mělo dopady?

Je příjem eura na pořadu dne?

Poslechněte si kompletní díl J&T Banka Talks s Petrem Krčilem a Petrem Sklenářem věnovaný české koruně.
Záznam dostupný na: Spotify, Apple podcasts, Google podcasts, link na stažení mp3.


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.