Oceňovaní portfolio manažeři: Rok 2024 investicím přeje

7-minutové čtení
J&T specialista
sdílení
J&T Redakce



Oceňovaní portfolio manažeři: Rok 2024 investicím přeje
#Fondy#Úspěch#Dluhopisy#Akcie

Michal Semotan a Martin Kujal patří k nejlepším správcům fondů v Česku. Potvrdila to každoroční soutěž Investice roku 2023, v níž se Semotanův fond J&T Opportunity stal nejlepším akciovým fondem roku a J&T Money Martina Kujala získal třetí cenu mezi progresivními dluhopisovými fondy. Jaký bude investiční rok 2024? Jaké příležitosti přinese doba snižujících se úrokových sazeb? A jak obecně přemýšlejí o investicích nejzkušenější investoři Česka?

Jak se z investičního hlediska doposud vyvíjí rok 2024?

Semotan: Finanční trhy jsou zatím nadále optimistické, akciové indexy se dále posouvají výše. V zásadě se od konce loňského roku nic nezměnilo, růst táhnou opět technologické tituly spjaté s AI. Výrazně nahoru tak vyskočily akcie, jako jsou např. Nvidia, Meta či CrowdStrike. Daří se také sektoru služeb (např. restaurace) i vybraným průmyslovým výrobcům. Naopak pod prodejním tlakem jsou akcie realit, výrobců elektrické energie i řady komoditních společností.


Kujal: Skvěle. Dluhopisové strategie jsou 2 až 2,5 % v zisku od začátku roku a mají našlápnuto letos vydělat podstatně více než depozitní instrumenty. Rok 2024 by mohl být rokem dluhopisů.


Co v investicích do dluhopisů nastane ve chvíli, až Fed a ECB začnou skutečně snižovat sazby?

Kujal: Finanční trhy už se snižováním sazeb počítají a v nacenění delších dluhopisů se to odráží. Podstatnou otázkou bude, kde se ustálí nová rovnovážná úroková sazba. Na trhu pak zahájení snižování v Evropě a USA povede k přesunu další části peněz z depozitních produktů do delších dluhopisů a mohlo by to ještě pomoci jejich cenám nahoru. 


Semotan: Myslím, že může růst trhů pokračovat, i když si nějaký oddych akcie vybrat mohou, a jak zní otázka, souhlasím s tím, že částečně je očekávání poklesu sazeb v ceně akcií započteno. Ale po poklesu sazeb budou nadále na trh proudit peníze do dluhopisových i akciových instrumentů, protože vkladové a spořicí produkty budou výrazně méně atraktivní a investoři budou hledat další možnosti zhodnocení svých prostředků. Takže krátkodobě si trh dát pauzu může, dlouhodobě jsem o další růstu přesvědčen.   


Martine, vy jste odborník na investice do dluhopisů. Je stále ještě vhodná doba na investice do bondů, nebo už je pozdě?

Pozdě určitě není. Ano, část potenciálu už se zrealizovala, ale dost toho ještě zbývá před námi. Zejména jako alternativa k umístění peněz do krátkodobých úložek vycházejí dluhopisy nyní velmi dobře.


Michale, vy jste naopak expert na investice do akcií. Je vhodnější investovat jednorázově větší sumu na nějaký titul, nebo pravidelně menší částky?

Semotan: Z mého pohledu je vhodná kombinace obojího. Pravidelně investovat je velmi rozumný postup pro to, se investování naučit a pochopit, že pravidelnými nákupy dosáhnete atraktivní nákupní ceny. Časem bych přidal i jednorázové investice. Pokud člověk získá peněžní prostředky, které nespotřebuje, je škoda je nechat ležet a nenechat je pracovat.


Jakému typu investorů byste doporučili své fondy? Jsou vhodné i pro DIP?

Semotan: J&T Opportunity je vhodný pro dlouhodobé investory, investiční horizont je pět let a akcie jsou nejvíce rostoucím instrumentem, pokud se podíváme na historickou výkonnost v rámci desítek let. Takže každý, kdo investuje, by měl část svého portfolia alokovat do akcií či akciových fondů. Z tohoto pohledu je tak vhodný i pro DIP, protože zde investujeme na dlouhé období na svoje zajištění v důchodovém věku. J&T Opportunity, troufnu si říci, nabízí vyšší diverzifikaci v rámci investorského světa než ETF, je to menu kombinace domácích a světových akcií a zajištěných do domácí měny. Takový mix tak nenabízí žádné ETF na trhu. K tomu na investičním horizontu fondu dokazujeme, že překonáváme světové akciové indexy a tím i ETF.


Kujal: Vyznávám portfoliový přístup. O vhodném poměru stabilizační, výnosové (kam patří dluhopisové fondy) a růstové složky by se měl klient poradit s odborníkem. DIP jako dlouhodobý produkt by měl mít ovšem těžiště především v růstových instrumentech.


Oba se v prostředí investic pohybuje dlouhá léta. Jak se proměnila práce portfolio manažera za poslední dekádu?

Kujal: Vše je možná rychlejší, ale základní principy výběru investic zůstaly v platnosti. Velmi se zpřísňuje regulace a rostou požadavky na reporting. V tomto ohledu tedy na vlastní investování zbývá méně času než dříve. Anebo jste nuceni posilovat kapacity. Pokud jde o informace samotné, jsme jimi doslova zavaleni. Důležité je filtrovat ty relevantní od šumu. Objem opravdu relevantních zpráv se možná zas tak v čase nemění.


Semotan: Nemyslím si, že ta změna je tak veliká. Ano, daleko více je na trhu informací z více druhů informačních zdrojů, díky rozvoji sociálních sítí jsou ty informace přístupné i širší investiční veřejnosti. Je tedy o něco obtížnější přijít s nějakou unikátní myšlenkou. Ale v zásadě je to stále o tom samém – dát dohromady informace, které člověk má, a udělat si nějakou predikci z toho, jak se bude firmě dařit se svými produkty, v daný čas a daném regionu – je potřeba to zasadit i do nálady trhů, geopolitického rizika. A o tom to vše je. Samozřejmě i trochu investorského štěstí je potřeba.  


Jak vnímáte úspěch v soutěži Investice roku za uplynulý rok?

Semotan: Je určitě příjemné a zároveň i pocta získat první místo mezi akciovými fondy v České republice. Takže si tohoto ocenění vážím a vnitřně mě potěšilo, že naše práce s Opportunitou získala takové první místo v rámci silné konkurence. Zároveň je to velký závazek, dosáhnout dalšího zhodnocení pro investory našeho fondu, protože budeme ještě daleko více na očích. Musíme tedy „bojovat a makat“ dále, aby byli spokojeni naši investoři a tím pádem i my a já osobně v dalším období.


Kujal: Určitě to potěší, loňský rok byl náročný na trpělivost. Inflace klesala pomaleji, než bychom si všichni přáli, a proto jsme museli dlouho čekat na odemknutí potenciálu dluhopisů. Důležité je dobré výsledky opakovat. Nemusíme být každý rok první, ale dlouhodobě chceme doručit kvalitní výsledek – tj. co nejlepší poměr výkonnosti vůči kolísavosti. Od roku 2012, kdy byl spuštěn fond J&T MONEY, se zhodnotily MONEY i BOND o 20 % více než náš nejlepší soupeř, a to při nižší kolísavosti než většina konkurence.


Jak se osobnost portfolio manažera odráží ve skladbě daného fondu? Jak odstiňujete osobní preference pro „dobro portfolia“?

Semotan: Domnívám se, že osobnost člověka se v portfoliu odráží vždy, pokud portfolio manažer jen nesleduje nějaký index. Každý má totiž znalosti v jiném oboru či sektoru, a logicky tak tíhne v investicích k tomu, o čem je přesvědčen, že tomu rozumí více než ostatní. Osobní preference mám stejné jako jakýkoliv jiný investor, vydělat co nejvíce. Člověk se musí jen oprostit od citového vnímání, je rozdíl mít něco rád a snažit se na něčem vydělat.


Oceňované fondy J&T Opportunity a J&T Money jako součást DIP

Fondy J&T Opportunity a J&T Money, které získaly ocenění na prestižní soutěži Investice roku 2023, si nyní může pořídit každý investor, a to i v rámci takzvaného dlouhodobého investičního produktu podporovaného českým státem. Stačí si založit DIP například u J&T Banky a pravidelně nakupovat právě tyto fondy. Výhodou je, že si lze ročně odepsat ze základu daně až 48 tisíc, navíc na investice prostřednictvím DIP může přispívat i zaměstnavatel, a to až částkou 50 tisíc korun ročně pro každého zaměstnance.


J&T Money

Min. investiční horizont / 2 roky

Představuje ideální nastavení atraktivního výnosu a malé kolísavosti. V portfoliu fondu převažují podnikové dluhopisy, jejichž aranžérem je J&T Banka. Růst hodnoty fondu stojí na tzv. high yield dluhopisech s kratší splatností nebo proměnlivou úrokovou sazbou. Díky tomu fond dosahuje zajímavého výnosu při velmi nízké kolísavosti investic. Fond cílí na dosažení kapitálového výnosu, který bude překonávat výnos bankovních vkladů. Portfolio fondu je měnově zajištěno.


J&T OPPORTUNITY

Min. investiční horizont / 5 a více let

Fond, který se primárně zaměřuje na investice do akciových titulů ve středoevropském regionu. Lokální tituly doplňujeme o zajímavé investiční příležitosti z celého světa a snažíme se tak využívat naší dlouhodobé expertízy na lokálních trzích společně se sledováním klíčových trendů na trzích světových. Základ portfolia fondu tvoří silné domácí společnosti s jasně definovanou dividendovou politikou. S portfoliem fondu aktivně pracujeme a pohyby na trzích se snažíme využívat k dosažení nadstandardních výsledků.


Swiss Life Select Investice roku 2023 je vyhodnocením českého investičního trhu za uplynulý rok se zaměřením na investiční fondy. Projekt má za cíl pravidelně přispívat ke zvyšování povědomí českých investorů o možnostech investování. Hodnocení fondů, které jsou investorům na českém trhu nabízeny, je založeno na objektivních kritériích. Srovnání bere do úvahy výkonnost, podstupované riziko a dosahování nadvýnosu pro investora, to vše s ohledem na stabilitu dosahovaných výsledků.

Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.