Botticelli za 2 miliardy a palčáky Bernieho Sanderse k nezaplacení

4-minutové čtení
J&T specialista
sdílení

Valérie Horváth vystudovala dějiny umění na FF UK a Arts Management na VŠE, část studia strávila ve francouzském Dijonu. Působila v soukromých galeriích, naposledy spolupracovala se dvěma významnými sklářskými značkami.


Botticelli za 2 miliardy a palčáky Bernieho Sanderse k nezaplacení

Ani poslední lednový týden nezklamal a nabídl novinky ze všech koutů planety. V New Yorku se ve čtvrtek dražilo mimořádné dílo Sandra Boticelliho, v Turíně se bude očkovat přímo v galerijní expozici, z Paříže ohlásili rekonstrukci Centre Pompidou, z Ostravy nového městského architekta a ze všech zákoutí internetu vykukují palčáky Bernieho Sanderse.

otheby’s vydražilo Botticelliho za 92 milionů dolarů

Newyorský Masters Week obvykle slibuje mimořádně ambiciózní dražby mistrných uměleckých děl. Nejinak je tomu letos, covidu navzdory. Aukční síň Sotheby’s totiž do nabídky zařadila Podobiznu mladého muže držícího medailon italského renesančního mistra Sandra Botticelliho, která se vydražila za rekordních 92,2 milionu dolarů. Jedná se o absolutní špičku italské renesanční malby, Botticelliho prací se navíc zachovalo pomálu – známých portrétů je jen dvanáct a z toho je drtivá většina zařazena v kulturních institucích.

Aukční dům nezveřejnil vyvolávací částku ani původního majitele, čímž si jistě získal ještě větší pozornost. Hodnota obrazu byla nicméně před aukcí odhadována na 80 milionů dolarů a i majitele ve skutečnosti není zas tak těžké dohledat – dílo prokazatelně patřilo do sbírky nedávno zemřelého amerického miliardáře Sheldona Henryho Solowa. Částka, za kterou bylo dílo vydraženo, je nejvyšší částkou dosud zaplacenou za dílo tohoto umělce.

Cena Jindřicha Chalupeckého oznámila nové finalisty

Sotva uzavřela loňský, karanténou pošramocený ročník, oznámila Cena Jindřicha Chalupeckého jména nových finalistů pro rok 2021. Jsou jimi Robert Gabris, Jakub Jansa, Valentýna Janů, Anna Ročňová a umělecký ne-kolektiv Björnsonova, který tvoří Nik Timková, Zuzana Žabková, Lucie Svoboda Mičíková, Lucia Kvočáková, Tamara Antonijević a Tanja Šljivar. Stejně jako loni i letos se finalisté dohodli, že mezi sebou nechtějí soutěžit, a nebudou tedy volit jediného laureáta. Společnou výstavu, která by se měla konat na podzim v Moravské galerii v Brně, prý považují za dostatečnou výhru.

Ostrava má městského architekta

Ostrava je bezpochyby jedno z nejrychleji se rozvíjejících českých měst, co se kultury a městského plánování týče. Město nově zřídilo i funkci městského architekta, jejíž klíčový význam řada jiných velkých českých měst dosud nepochopila. V Ostravě proto vznikla kancelář městského architekta s názvem MAPPA (Městský ateliér prostorového plánování a architektury), jejímž ředitelem, a tedy architektem města Ostrava, se teď stal Ondřej Vysloužil.

Byl zvolen ve výběrovém řízení, v jehož porotě zasedla architekta Eva Jiřičná, architekt Vít Máslo, které určitě dobře znáte jako autora Rustonky, ředitel brněnského KAM architekt Michal Sedláček nebo spoluzakladatel IPR a bývalý pražský primátor Tomáš Hudeček.

V Turíně budou očkovat přímo v muzeu

Muzeum Castello di Rivoli, sídlící nedaleko italského Turína, nabídlo své prostory pro účely očkování místních obyvatel proti covidu-19. Ředitelka muzea Carolyn Christov-Bakargiev řekla, že umění vždy pomáhalo a léčilo a připomněla, že některá z prvních historických muzeí byla ve skutečnosti špitály. Muzeum nabízí prostor o přibližně 10 tisících metrech čtverečních, kde lze pohodlně očkovat i za dodržování bezpečnostních rozestupů v čekárnách. Kromě toho je instituce vybavena kontrolovaným klimatem, termometry i řadou hlídačů, kteří budou pomáhat při organizaci. Očkovaní se během čekání na vakcínu budou moct potěšit pohledem na díla švýcarské současné umělkyně Claudie Comte.

Centre Pompidou zavře na 3 roky kvůli rekonstrukci

Do pařížského Centre Pompidou se tři roky nedostanete. V roce 2023 totiž zahájí rozsáhlou rekonstrukci budovy, během které se rozhodlo zcela zastavit
 provoz. Jedná se totiž o podstatně rychlejší i o něco levnější variantu, než kdyby se rekonstruovalo za částečného provozu. Kultovní budovu Centre Pompidou postavili v roce 1977 architekti Renzo Piano a Richard Rogers bez použití vnitřních pilířů. To určilo atypický vzhled stavby, jejíž fasádu obklopuje nosná ocelová konstrukce a barevné potrubí sloužící jako schodiště. Galerie i dnes, 50 let po stavbě, budí kvůli své architektuře pozdvižení.

Bernie Sanders vstoupil nečekaně do světa umění

Když šel minulý týden Bernie Sanders na slavnostní inauguraci prezidenta Bidena, určitě nečekal takovou vlnu popularity. Jeho fotografie, jak sedí zabalený v mohutné zimní bundě a pletených palčácích, obletěla svět a zaplavila internet. Meme si získalo mimořádnou oblibu i v uměleckém světě, a vznikla tak celá řada parodií slavných uměleckých děl doplněných o novou sedící postavu. Bernie Sanders se tak stal zákazníkem ikonické malby Nighthawks Edwarda Hoppera, poseděl při slavné performance The Artist is Present Mariny Abramovićové a posadil se na konceptuální židli Josepha Kosutha. Zkrátka, jak se v nějakém díle objeví židle, už na ní sedí Sanders.

Foto: Podobizna mladého muže držícího medailon italského renesančního mistra Sandra Botticelliho.


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.