Eva Koťátková je na vrcholu Art Indexu. I díky výstavám v cizině

4-minutové čtení
J&T specialista
sdílení
J&T Redakce



Eva Koťátková je na vrcholu Art Indexu. I díky výstavám v cizině
#Radosti#Umění

Opět na prvním místě prestižního žebříčku J&T Banka Art Index. Tak se umístila Eva Koťátková, která se v poslední dekádě spolu s Annou Hulačovou a Kateřinou Šedou zařadila mezi nejúspěšnější české umělkyně vystavující v zahraničí. Právě Koťátková pak v roce 2022 vystavovala v zahraničí vůbec nejvíce. A letos v tom zdárně pokračuje.

Za deset let, kdy vychází J&T Banka Art Index, tento žebříček současných českých umělců nezná jiné vítěze než Jiřího Kovandu a Evu Koťátkovou. Koťátková nestora českého performativního umění a svého vyučujícího z AVU na čele žebříčku vystřídala v roce 2019 a od té doby pozici top české umělkyně obhajuje. A nejinak tomu je i v aktuálním žebříčku, kdy za sebou stejně jako loni zanechala Kateřinu Šedou a na třetí místo postoupivšího Krištofa Kinteru.

Koťátková úspěšné obhajoby dosáhla zejména díky masivnímu zájmu o svou tvorbu v nejprestižnějších zahraničních galeriích a muzeích. Ještě z roku 2021 pokračovalo hned několik výstav v prestižních síních mimo jiné v Německu, nové výstavy pak představila například v estonském Tallinnu, v Římě, velkou odezvu měla její expozice Blankets, Monsters, Anna and the World (Or How to Prepare Under the Table for a Violent World) v berlínské galerii Meyer Riegger, vystavovala v Polsku, Španělsku, New Yorku i v Turecku.

Podle dat, z nichž jeho tvůrci sestavují Art Index, si Koťátková za loňské výstavy v zahraničí připsala celkem 144 bodů. Pro srovnání, druhý nejúspěšnější vystavovatel v zahraničí, Jan Kaláb, dostal 36 bodů, třetí Anna Hulačová 30 bodů.


Globální srozumitelnost

Hlavním trumfem Evy Koťátkové je její dokonalé souznění s aktuálními globálními trendy top umělců. Ve svých dílech často kombinuje různá média a materiály, vytváří instalace, které představují surreálné scény a prostředí, ve kterých se divák stává součástí děje.

Častým tématem v jejích pracích je zkoumání mezilidských vztahů, sociálních norem a kritika institucionálních struktur. Používá symboly a metafory, aby vyjádřila nejrůznější aspekty lidského bytí a stavu současné společnosti.

Díla Evy Koťátkové se těší značnému zájmu sběratelů a milovníků umění po celém světě. Její jedinečný styl, inovativní přístup a odkaz na aktuální společenské otázky přitahují pozornost sběratelů, kteří chtějí do svých sbírek zařadit zajímavá a významná díla.


Zájem neutuchá

A zájem o dílo Evy Koťátkové rozhodně nijak neupadá. A to doma, ani ve světě. Ještě pár dní, konkrétně do 4. června, můžete navštívit její výstavu Moje tělo není ostrov v pražské Národní galerii, kam se výstava přestěhovala z Českého centra v Bordeaux, kde se s velkým úspěchem představila právě vloni.

Kdo chce cestovat, může za jejím dílem vyrazit například do Varšavy do polské Národní galerie Zachęta, výstava Evy Koťátkové tu bude až do 18. června.

Vskutku epická by však mohla být také její připravovaná výstava v Nottingham Contemporary nazvaná How many giraffes are in the air we breathe? (tedy Kolik žiraf je ve vzduchu, který dýcháme?). Koťátková by tu 27. května měla představit zcela nové dílo, které bude ušito pro dvě velkoformátové galerie.

„V centru bude vyprávění. Konkrétně vyprávění příběhu o malé žirafě Lence. Tu Koťátková ‚poznala‘ v průběhu své finišující výstavy v pražské Národní galerii, při níž se jí od publika sešlo celkem dvě stě příběhů,“ píše galerie Nottingham Contemporary. „Lenka byla odchycena v roce 1954 a stala se první žirafou pražské zoo. V zajetí však přežila jen dva roky. Její tělo pak bylo darováno Národnímu muzeu, kde bylo opět zneužito jako další lákadlo pro návštěvníky,“ přibližuje příběh, který Eva Koťátková chce vyprávět londýnská galerie.

Koťátková tak navazuje na jádro své končící výstavy v pražské Národní galerii, která se také věnuje fenoménu těla.


Jak se měří umění

Žebříček J&T Banka Art Index vznikl s ambicí vytipovat umělce, jejichž dílo přetrvá, a tedy jeho cena poroste. Inspirací se stála meziválečná avantgarda, jejíž členové byli aktivní součástí evropského i světového uměleckého dění a jejich díla jsou dnes na aukcích prodávána za desítky milionů korun.

„Index vychází z předpokladu, že vlastní hodnotu umění nelze objektivně změřit, lze však posuzovat úspěšnost umělecké kariéry. Index zohledňuje účasti na výstavách a bienále, výtvarná ocenění, zastoupení galeriemi a další počiny (například knižní monografie či realizace ve veřejném prostoru),“ vysvětlují autoři Art Indexu.


Jak se dařilo autorům Art Indexu na zahraničních výstavách

1. Eva Koťátková 144 bodů

2. Jan Kaláb 36 bodů

3. Anna Hulačová 30 bodů

4. Lukáš Hofmann (Saliva) 28 bodů

5. Zbyněk Baladrán 24 bodů

6. Daniela Dostálková 22 bodů

7. Linda Dostálková 22 bodů

8. Klára Hosnedlová 18 bodů

9. Pavla Malinová 12 bodů

10. David Böhm - Jiří Franta 12 bodů


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.