Sběratel Zdeněk Ungrád: Vždycky jsem chtěl mít něco cenného

3-minutové čtení
J&T specialista
sdílení
J&T Redakce



Sběratel Zdeněk Ungrád: Vždycky jsem chtěl mít něco cenného
#Radosti#Příběhy#Umění

Jak se žije s nábytkem od legendárního architekta Josefa Gočára? To velmi dobře ví podnikatel a sběratel Zdeněk Ungrád, který svou sbírku nyní představuje v galerii Magnus Art a to včetně proslulé Gočárovy kuchyně. „Ta pochází z roku 1912 a používal ji přímo Gočár. Pak vznikla ještě druhá, která byla v roce 1914 vystavena v Kolíně nad Rýnem. A pak začala prví světová válka,“ popisuje příběh nejcennějšího prvku své sbírky Ungrád v nové epizodě pořadu J&T Art Talks.



„Vždycky jsem chtěl mít něco cenného.“ To v nejnovějším díle pořadu J&T Art Talks říká podnikatel a sběratel Zdeněk Ungrád. A dnes rozhodně může říci, že se mu tento sen povedlo naplnit více než vrchovatě. Ungrád totiž vlastní hned několik mimořádně vzácných kusů nábytku, zejména kubistických, které nikdo jiný na světě nemá.



Touha mít něco cenného stála u samotného zrodu jeho sběratelské vášně.

„Sběratelem jsem byl od dětství. Nejdřív jsem sbíral známky a toužil jsem po modrém mauritiu, nepovedlo se, tak jsem přešel na mince,“ popisuje své začátky se sběratelstvím Ungrád. Zatímco většina sběratelů u známek či mincí zůstane do dospělosti, nebo se budování sbírky zcela vzdá, u pozdějšího úspěšného podnikatele se osud rozhodl jinak.


V roce 1988 bylo Ungrádovi pětadvacet a dostal opušťák z vojny. Vyrazil do města, kde bydleli jeho rodiče.

„Při návštěvě jsem nemohl přehlédnout takové zvláštní rohaté židle a vůbec jsem netušil, co to je a jak se tam ocitly. Když jsem se pak zeptal mámy, jak se tam vzaly, povídá: ‚To je tady od paní sousedky, ona se bude stěhovat do paneláku, má tady moc nábytku a ptala se, jestli něco z toho nechci. Říkala jsem si, že se ti budou líbit, tak jsem ti je koupila. A má ještě takovej skleník, ten už nebude levnej, ale jestli chceš, můžeš ho koupit taky.‘ Tak jsme šli za sousedkou a ten skleník mě ohromil!“ dodává Ungrád.


Sběratel Zdeněk Ungrád: Vždycky jsem chtěl mít něco cenného


Unikáty

Tehdy ještě netušil, že se jedná o kousky, které Josef Gočár vytvářel sám pro sebe. Navedl jej na to až jeden známý, který mu řekl, že vlastní jídelnu od Josefa Gočára z roku 1912.

„Tu udělal pro sebe. Později vznikla ještě jedna kuchyně, která byla vystavena v roce 1914 na výstavě v Kolíně nad Rýnem. Reprezentovala tam Rakousko-Uherskou monarchii, krátce nato ale začala válka. Gočár patřil k několika málo architektům, kteří v kubistickém stylu vytvářeli nejen celé domy, ale i jejich vybavení,“ připomíná sběratel.

Podle něj právě toto zjištění definitivně změnilo jeho náhled na kubistickou architekturu a celý styl, který podle svých slov do té doby neuměl příliš vnímat.


Sběratel Zdeněk Ungrád: Vždycky jsem chtěl mít něco cenného


Galerie Magnus Art

Galerie Magnus Art se věnuje prezentaci soukromých sbírek. Vedle výstav věnovaných sbírce J&T Banky (ta se jmenuje stejně jako galerie, tedy Magnus Art, a jsou v ní zahrnuta díla od většiny vítězů prvních třiceti ročníků Ceny Jindřicha Chalupeckého), tu své sbírky prezentovali například Pavel Brož či Josef Maixner.

Sledujte weby J&T Banky a Galerie Magnus Art, kde již brzy představíme další výstavní projekty pro rok 2024.


Jak se žije se stoletým nábytkem od slavného architekta? A kde můžete dnes vidět nejlepší kubistická díla? Podívejte se na nejnovější epizodu pořadu J&T Art Talks nebo si ji poslechněte na oblíbených podcastových platformách (Spotify, Apple podcasts, Google podcasts, mp3 ke stažení).


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.