Světově úspěšné umělkyně: Základem úspěchu je posedlost

3-minutové čtení
J&T specialista
sdílení
J&T Redakce



Světově úspěšné umělkyně: Základem úspěchu je posedlost
#Úspěch#Příběhy#Umění

Jejich jména zná celý svět. Liběna Rochová je uznávaná módní návrhářka, Milena Dopitová se věnuje volnému umění a Míla Fürstová se prosadila jako autorka obalů hudebních alb britské skupiny Coldplay a věnuje se volné tvorbě i ilustracím knih. Všechny tři se setkaly na diskusi v J&T Bance, kde hovořily o své cestě k úspěchu. Ačkoli uspěly v jiných oblastech a prosadily se v různých dobách, překvapivě spousta motivů jejich cesty spojuje.


Dvě se nedostaly na vysokou uměleckou školu, jedna ano. Pro první dvě to byl důvod přehodnotit, co vlastně chtějí ve svých životech dělat, pro třetí to byl dar.

„Já jsem se na AVU nedostala, tak jsem musela začít přemýšlet, co se svým životem a kariérní dráhou. Odjela jsem do Británie, kde mě na prestižní školu přijali, měla jsem možnost tvořit a růst jako umělec, a pak si mě všimli  úžasní lidé, například mi zavolali Coldplay, abych jim udělala cover desky,“ popisuje ve zkratce první fázi své kariéry úspěšná česká výtvarnice Míla Fürstová.

„Mě na školu také nevzali, ačkoli jsem měla výtečné doporučení od svých učitelů. Ale to byl začátek sedmdesátých let a moje rodina se tak úplně nehodila, takže to možná sehrálo svou roli,“ vzpomíná světově uznávaná módní návrhářka Liběna Rochová.

„No a já se na školu dostala. A byl to úžasný čas, protože skončil komunismus, všechno bylo otevřené, zkoušeli jsme nejrůznější věci, mimořádná doba,“ dodává umělkyně Milena Dopitová, na jejímž kontě je řada mezinárodních úspěchů a mimo jiné reprezentovala Českou republiku v Bruselu během českého předsednictví Evropské unii.


Posedlost je klíč

Trojice nevšedních umělkyň se setkala na diskusním setkání pořádaném J&T Bankou, kde umělkyně představovaly svůj pohled na úspěch, kariéru, ale také na to, jestli je pro ženy těžší se prosadit.

„Myslím si, že když má žena kvality, prosadí se,“ připomněla Rochová. A rozhodně ví, o čem mluví. Práce jejího Studia LR se představila na nejprestižnějších módních akcích a přehlídkách ve Vídni, Paříži, Lyonu, New Yorku, Düsseldorfu a Los Angeles. Dostala nabídku na vlastní obchod na newyorské 5. Avenue, ale nakonec projekt odmítla.

„Základem úspěchu je posedlost. Když jste svou prací posedlí, je jedno, oč jde, ale velmi pravděpodobně v ní dosáhnete vrcholu,“ dodala Liběna Rochová.

Milena Dopitová souhlasně přikyvuje a dodává, že vedle posedlosti je důležitá ještě pokora. „Tyto dva póly v nás vytvářejí určitý celek,“ připomněla Dopitová.

„A ještě bych přidala tvrdou práci,“ doplnila Míla Fürstová.


Hlava v oblacích

Všechny tři dámy vedle vlastní kariéry zároveň učily, nebo ještě stále učí mladé umělce. Právě na rozdílu v tom, jak k práci přistupovaly ve svých začátcích ony a jak současná generace, se podle nich nejlépe ukazuje změna společnosti i světa.

„Móda je odraz doby. Když se podíváte na dnešní kolekce, je to chaos, bez názoru, bez koncepce. Já své studenty vždy učila, aby jejich práce měla myšlenku, koncept. Ten proces hledání je zajímavější než výsledek. To dneska neplatí,“ domnívá se Rochová. „Doporučovala bych mladým umělcům chodit po světě a všechno kolem sebe neustále vnímat. Uvědomovat si svět, sebe, své sebevědomí, posilovat je. S tím, jak rostou možnosti technologií, vytrácí se lidskost. Ale obojí je potřeba vyvažovat, zejména u mladých,“ dodává Liběna Rochová.

V tu chvíli si bere slovo Míla Fürstová a přiznává se, že nemá smartphone, ale obyčejný tlačítkový telefon. V letadle i ve vlaku se ráda dívá z okénka a pozoruje okolí.

„Jednou jsem na letišti zažila nečekanou situaci. Když ten telefon projel scannerem, ptali se, co to vlastně je. Telefon, odvětila jsem. A oni na mě koukali a řekli: ‚Vy žijete v reálném světě!‘ To mě překvapilo, pořád jsem si myslela, že se moje hlava toulá v oblacích. Ale dneska už to je zjevně jinak,“ směje se úspěšná výtvarnice.


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.