Umění ve veřejném prostoru budí vášně

3-minutové čtení
J&T specialista
sdílení

Valérie Horváth vystudovala dějiny umění na FF UK a Arts Management na VŠE, část studia strávila ve francouzském Dijonu. Působila v soukromých galeriích, naposledy spolupracovala se dvěma významnými sklářskými značkami.


Umění ve veřejném prostoru budí vášně
#Umění#Radosti

Minulý týden se u nás otevřela debata o umění ve veřejném prostoru, a to hned ze dvou důvodů. Praha 6 zveřejnila výsledky veřejné soutěže o pomník Pražského povstání a Klub Za starou Prahu ukázal vizualizaci fasády zrekonstruovaného obchodního domu Máj s plastikami Davida Černého. Co na to veřejnost? 


Adriano Pedrosa a detailní pohled na letošní bienále

Od zahájení Benátského bienále nás dělí už jen několik dní a konečně bylo zveřejněno složení mezinárodní poroty. Dobu čekání na letošní ročník věhlasné mezinárodní přehlídky současného umění si díky NY Times můžete zkrátit obsáhlým profilem Adriana Pedrosy, kurátora hlavní výstavy s názvem Foreigners everywhere. Reaguje mimo jiné na kritiku, že do výstavy současného umění zařadil nadpoloviční většinu nežijících umělců, a zmiňuje, jak moc do organizace letošní výstavy zasahovala italská vláda. Ta totiž u odborné veřejnosti vzbuzuje obavy o nezávislost dalších ročníků bienále.


Motýlí spitfire Davida Černého budí vášně 

David Černý už zase budí kontroverze. Klub Za starou Prahu minulý týden zveřejnil vizualizací zamýšlené realizace uměleckého díla Davida Černého na fasádě obchodního domu Máj, který právě prochází rekonstrukcí. To má podobu obřích motýlů zkřížených se stíhačkami Spitfire a vzdává tak hold československým letcům za druhé světové války. Zatímco jedni krotí vášně s tím, že výrazné umělecké realizace do veřejného prostoru patří, druzí kritizují jeho necitlivé umístění na významnou architektonickou stavbu, se kterou stylově ani dobově nesouvisí, a třetí upozorňují na „monipolizování“ umění ve veřejném prostoru jedním umělcem. Tak schválně, kolik realizací v Praze vás napadne a kolik z nich vytvořil právě David Černý?


V Praze 6 vznikne pomník Pražského povstání 

A umění ve veřejném prostoru ještě jednou. Městská část Praha 6 zveřejnila výsledky veřejné soutěže o pomník Pražského povstání na náměstí Interbrigády, který by měl nahradit mediálně hodně propíranou sochu maršála Koněva.

Za vítězným návrhem stojí architekt Bronislav Stratil ve spolupráci s architektonickým studiem RSSA a výtvarníkem a designérem Jakubem Berdychem Karpelisem. Bude mít podobu krajinného prvku pozvednutého cípu náměstí spojeného s uměleckým dílem. Autoři do něj chtějí propsat „hrot temné hmoty válečných hrůz, který je poražen společnou lidskou silou. Vzniklý průraz i průhled je analogií k otisku tlakové vlny, kterou vyvolala síla činů všech zúčastněných“. Součástí bude i interaktivní prvek: tlampač s mluvítkem, který symbolizuje svobodu slova a projevu.


V Pompejích byly odhaleny nádherné nástěnné fresky 

Svět se raduje z nového archeologického objevu. V Pompejích, starořímském městě zavaleném v roce 79 našeho letopočtu horkou lávou sopky Vesuv, které je už roky zdrojem fascinujících objevů, byly nalezeny zatím snad nejkrásnější nástěnné malby. Zdobily banketní sál a na černém pozadí zobrazují mytologické výjevy z trojské války. Odkryta byla také téměř kompletní mozaiková podlaha z více než milionu jednotlivých bílých dlaždic. 


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.