Praha hostila světovou kuchařskou soutěž Bocuse d’Or

2-minutové čtení
J&T specialista

Praha hostila světovou kuchařskou soutěž Bocuse d’Or
#Radosti#Úspěch

V pražském O2 universu skončilo 6. května třídenní vrcholné kuchařské klání – české národní kolo nejprestižnější světové kuchařské soutěže Bocuse d’Or. Rozhodnutím mezinárodní poroty se vítězem stal Dominik Unčovský se svým týmem. J&T Banka byla hlavním partnerem této „gastronomické olympiády“.

Králík Dominika Unčovského inspirovaný českou zabijačkou a bramborový trdelník byly v konkurenci ostatních jídel podle poroty nejlepší. „Moje pocity jsou nepopsatelné, vůbec jsem nečekal, že vyhraji, protože to byla naše první velká soutěž. My jsme do toho dali úplně všecho – nejenom já, ale celý můj tým, bez nich bych to nedokázal,“ reagoval Dominik Unčovský bezprostředně po vyhlášení výsledků.

Dominik Unčovský se učil od renomovaných profesionálů – coby začínající kuchař v Pražském kulinářském institutu asistoval při tvorbě kuchařských knih Romana Vaňka a Zdeňka Pohlreicha. V následujících letech pracoval v podnicích zvučných jmen, jako je La Finestra in Cucina, Sanscho a Mánes, vyzkoušel také kuchyně horských hotelů v Alpách a Jeseníkách a absolvoval měsíční stáž v Indii.

Vítěz velkého finále získal šanci ucházet se o účast v evropském kole Bocuse d´Or, které se bude konat v roce 2024 v Trondheimu, a prémii 100 000 Kč. Na druhém místě skončil Patrik Bečvář a bronzovou medaili si odnesl Vojtěch Petržela.


Větší úspěch než michelinská hvězda

Soutěž, kterou roku 1987 vytvořil a propůjčil jí své jméno legendární francouzský šéfkuchař Paul Bocuse, v gastronomických kruzích představuje jednu z nejvyšších met, jíž profesionálové mohou dosáhnout. Celosvětový titul Bocus d’Or získává jednou za dva roky pouze jediný tým, i proto je v oboru tak považovaný. Ostatně její organizátoři s oblibou připomínají: Michelinských hvězd jsou stovky, ale globálních vítězů Bocuse d’Or jen devatenáct.

České národní kolo Bocuse d’Or bylo součástí unikátního gastronomického festivalu MAKRO CZECH GASTRO FEST, který se v O2 universu konal za značného zájmu odborné i laické veřejnosti. Deset finalistů, mladých profesionálních kuchařů, do národního kola vybrala z přihlášených adeptů Akademie Bocuse d‘Or Czech, složená z renomovaných českých šéfkuchařů.

Finalisté spolu se svým týmem museli během 5 hodin a 35 minut kompletně připravit dva teplé pokrmy. Povinnou součástí prvního pokrmu, servírovaného na velkém podnosu, byl králičí hřbet a králičí stehno. Pro téma na talíři pak bylo zvoleno teplé vegetariánské jídlo se dvěma povinnými surovinami – bramborami a česnekem v různých odrůdách.


J&T Banka jako hlavní partner

J&T Banka dlouhodobě podporuje aktivity, které přispívají ke zviditelňování České republiky v zahraničí, a soutěž Bocus d’Or takovou příležitostí pro šikovné české kuchaře bezesporu je. „Navíc bankovnictví a gastronomie mají mnoho společného. Nabízejí miliony chutí a možností a pouze zkušený ‚šéfkuchař‘, v našem případě bankéř, je dokáže optimálně nakombinovat a propojit, aby vznikl dokonalý výsledek,“ říká Miroslav Lukeš, šéf marketingu J&T Banky.


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.