Jak se hledá nejlepší český umělec? Poradí Art Index

3-minutové čtení
J&T specialista
sdílení
J&T Redakce



Jak se hledá nejlepší český umělec? Poradí Art Index
#Radosti#Úspěch#Umění

Nejnovější žebříček J&T Banka Art Index je venku. Jedná se o jubilejní desáté vydání žebříčku, který nabízí stovku nejzajímavějších umělců současnosti. „Zvláštností letošního ročníku je skutečnost, že se do TOP 10 probojovalo 11 jmen. Je to dáno tím, že se do desítky dostala umělecká dvojice David Böhm a Jiří Franta, kteří tvoří dohromady,“ říká Štěpánka Veselská z J&T Banky v nejnovější epizodě pořadu J&T Art Talks.

Který umělec je nejlepší? A na kterého umělce má cenu vsadit peníze s tím, že za několik let jeho obraz či sochu prodáme se ziskem? Jedno z vodítek již deset let nabízí J&T Banka, která ve spolupráci s předními tuzemskými kurátory a odborníky na aukční trh a portálem Artplus vydává žebříček Art Index. Ten ukazuje první stovku současných umělců narozených po roce 1960.

„My přiznáváme, že se umění nedá objektivně měřit, nelze říct, který umělec je lepší, nebo které umění je hodnotnější než jiné,“ připouští Štěpánka Veselská z J&T Banky. „Ale rozhodně lze popisovat, kterého umělce si běžný umělecký provoz všímá více. Tedy hodnotíme, zda umělec vystavuje, jestli mu vycházejí monografie, jestli získal nějaké ocenění. Dalšími kritérii jsou vystavování v zahraničí, v prestižních galeriích a muzeích, nebo jestli jej například zastupuje nějaká prestižní galerie. To už lze nějak obodovat a sestavit do žebříčku. Důležité je také říct, že do žebříčku se dostanou události vždy za uplynulých deset let,“ vysvětluje Veselská v nejnovější epizodě pořadu J&T Art Talks.

Podle ní je zvláštností letošního ročníku skutečnost, že se do TOP 10 probojovalo 11 jmen. Je to dáno tím, že je zde umělecká dvojice David Böhm a Jiří Franta, kteří tvoří dohromady. Spolu s nimi se do nejvyšší desítky dostala také podceňovaná umělecká forma, kterou je kresba. Mezi top deseti se umístil také Jan Kaláb. Přední příčky ale obsadily známé osobnosti, Eva Koťátková (její dílo na úvodní fotografii) zopakovala první místo, druhá je opět Kateřina Šedá.


Mimořádné umělkyně

Žebříček vzniká ve spolupráci s portálem Artplus, který sleduje zhruba 2000 jmen. Největší proměnou za uplynulou dekádu prošel v roce 2021. Tehdy jeho tvůrci posunuli věkovou hranici zastoupených umělců z roku 1950 na 1960. „Důvodem bylo, že ta předchozí generace se již dostatečně etablovala v uměleckém provozu a není potřeba tyto řekněme novodobé legendy nějak poměřovat s těmi nejmladšími generacemi,“ vysvětluje Štěpánka Veselská.

Tehdy také došlo ke generační výměně na první příčce. Do té doby byl na prvním místě vždy Jiří Kovanda, od té doby jej vystřídala jeho žákyně Eva Koťátková.

Právě výrazné zastoupení ženských umělkyň pak je jedním z unikátů tuzemské umělecké scény.

„Vedle obou umělkyň na první a druhé příčce bychom měli zmínit Annu Hulačovou, jednu z největších skokanek poslední dekády, o jejíž dílo je zájem i v nejprestižnějších zahraničních galeriích. Najdeme tu také Pavlu Malinovou nebo Kláru Hosnedlovou, která je zastupovaná londýnskou White Cube, což je pro českého umělce téměř neskutečný úspěch,“ vyjmenovává Veselská z J&T Banky.

Hosnedlová i Malinová tvoří především malby, ta je pak také nejčastější uměleckou formou zastoupenou v první stovce Art Indexu. Anna Hulačová se zase věnuje soše. „Dostává se sem ale také hodně zajímavých fotografů a stále častěji se prosazují také nová média či performance,“ uzavírá Štěpánka Veselská v další epizodě pořadu J&T Art Talks.

Záznam najdete na: YoutubeSpotifyApple podcastsGoogle podcastsLink mp3.


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.