Párování vín ke svátečním pokrmům

3-minutové čtení
J&T specialista
Tereza Valihrachová
sdílení
Tereza Valihrachová



Párování vín ke svátečním pokrmům
RadostiJ&T Wine holding

Kvalitní víno na vánoční tabuli se stává standardem. Je také stále běžnější, že si konzumenti pečlivěji vybírají odrůdu, druh či typ vína k danému pokrmu a o svátcích, jakými jsou například ty vánoční, to platí obzvláště. Je třeba zmínit, že víno, ostatně stejně jako jídlo, je záležitost vysoce individuální. I když jsme velmi erudovaní gurmeti či degustátoři, nemusíme se vždy shodnout. Ještě těžší je to pak s kombinacemi.


Obecně platí při párování vín a pokrmů dvě základní pravidla. Hledáme buď souhru, typicky u dezertů, ke sladkému sladké víno, nebo hledáme doplnění (opozici) chuti, typicky tučnější (kulatý) chod můžeme doplnit vínem s vyšší nebo výraznější kyselinou, aby chuť byla vyvážená. I zde je to opět velmi individuální a záleží na konkrétní podobě suroviny, přípravě, ale i příloze a poměru všech surovin na jednom talíři. Vždy je třeba zohlednit nejvýraznější chuť, nemusí to být tedy konkrétně maso, ale třeba omáčka, specifický druh koření nebo zeleniny.


Na přípitek sekt

Slavnostní přípitek je spjatý určitě se sektem nebo chcete-li šumivým vínem. Dá se s ním pohodlně pokračovat k polévce, která v případě rybí bývá sytá s krémovými tóny, a sekty zejména z odrůd jako Veltlínské zelené nebo Ryzlink rýnský nám chuť krásně doplní. Preferujete-li tichá vína, opět bych se nebála zvolit zmiňované odrůdy, které se v obou variantách tiché i šumivé hodí k velkému spektru krémových polévek.


Ke kaprovi veltlín

K vánočnímu kaprovi už je poměrně zažité Veltlínské zelené. Zase zde platí obecné pravidlo barva masa – barva vína. Ryba je bílé maso, volí se k ní tedy nejčastěji vína bílých odrůd. K nejtradičnější kombinaci smažený kapr a bramborový salát se perfektně hodí zmiňovaný veltlín, který může mít mnoho variant od vína vzniklého v nerezových tancích přes kombinace sud/nerez až po veltlíny zrající v barikových sudech. Všechny jsou díky své kořenitost a primárnímu charakteru odrůdy vhodné ke kaprovi. Určitě se dá pracovat také s Ryzlinkem rýnským či vlašským. Pokud používáte nějakou speciální přípravu ryby, například s krémovou omáčkou, nebo vám předchozí odrůdy nevyhovují, můžete uvažovat o odrůdách Pinot blanc či Chardonnay.

Vždy je třeba mít na paměti, že ani víno se nedá lehce charakterizovat podle odrůdy nebo oblasti. Individuální přístupy jednotlivých vinařů nás o tom dnes a denně přesvědčují. Za nás můžeme doporučit vína našich vinařství, která velmi dobře známe jak charakterem, tak i původem.

Dobrou chuť a na zdraví.


Ryzlink vlašský (vinařství Kolby, edice Premium):

Víno sytě žluté barvy. Vůně má bylinkový až kořenitý projev. Chuť je plná s tóny citrusů a ušlechtilého dřeva. Víno je lehké s příjemnou nižší kyselinkou.

Kolby - ryzlink vlašský

Sekt (vinařství Kolby):

Sekt vyrobený tradiční metodou kvašením v lahvi zrál 2 a půl roku. Víno je světle žluté barvy. Ve vůni jsou odrůdové tóny citrusů a bylinek. V chuti je výrazná svěží kyselina, citrusy a jemná mineralita. Sekt má bohaté perlení a je klasifikován jako extra brut, kdy nízký zbytkový cukr perfektně doplňuje výraznou kyselinu tohoto vína.

Kolby - sekt

Veltlínské zelené (vinařství Kolby, edice Selection):

Víno je zlatavě žluté barvy. Ve vůni převládají sušené byliny s lehkým dotekem grepu, pepře a sena. Chuť je výrazná s tóny máslové hrušky, bílého pepře a mandlí. Víno má příjemnou dlouhou dochuť.

Kolby - veltlínské zelené

Ryzlink rýnský (vinařství Reisten, edice Classic):

Typická odrůdová minerální vůně s jemnými citrusovými tóny a lehkým dotekem tónů žlutého ovoce. Plná chuť s pikantní kyselinou, šťavnatou ovocností a výraznějším minerálním projevem, v dochuti můžete vnímat jemné tóny meruňkové pecky.

Reisten - ryzlink rýnský

Pinot Blanc (vinařství Reisten, edice Maidenburg):

Víno má příjemnou vůni s tóny vyzrálého ovoce, elegantní minerality a opečeného máslového toastu. Plná, elegantní chuť se na patře rozvine do aroma sladkého dřeva a nektarové šťávy. Víno má dlouhou perzistenci s jemnou minerální stopou.

Reisten - pinot blanc

Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.