Trendy na trhu s uměním pro rok 2023: Česko prožije rekordní prodeje

5-minutové čtení
J&T specialista
sdílení
J&T Redakce



Trendy na trhu s uměním pro rok 2023: Česko prožije rekordní prodeje
#Radosti#Příběhy#Umění#top

Již za pár dní může v aukční síni Adolf Loos Apartment and Gallery dojít k unikátnímu okamžiku. Do dražby totiž vstoupí obraz Oskara Kokoschky s názvem Frau mit dem Sklaven (Žena a otrok) s vyvolávací cenou neuvěřitelných 200 milionů korun. I kdyby konečný kupec nepřihodil ani pětikorunu navíc, půjde o rekord tuzemských aukčních domů. Dojde k úspěšnému prodeji? A jaké budou další klíčové okamžiky letošního trhu s uměním? Odpovídají Anna Pulkertová a Valérie Dvořáková z Art Servisu J&T Banky.

Začněme téměř telegraficky. Jaké budou hlavní trendy v segmentu umění, trhu s uměním a ve sběratelství pro rok 2023?

Valérie Dvořáková: Vzhledem k tomu, že ke sběratelství se čím dál častěji dostává mladší generace, lze očekávat, že i nadále porostou specifické segmenty trhu s uměním. Nemám na mysli jen digitální umění, u kterého se to tak nějak očekává, ale i média, která je možné pořídit za nízké částka, a přitom mají silný potenciál. Typicky se to týká fotografie nebo prací na papíře. Kromě toho příští rok očekávám další milník minimálně na českém aukčním trhu.

Anna Pulkertová: Rovněž se složitou ekonomickou situací poroste i zájem o umění jako alternativní investici. Na trhu pak bude s rostoucí inflací znovu sháňka především po historií prověřená jména, jak už to tak v době krizových scénářů bývá. Věřím ale, že ani současné umění nezůstane stranou. Budou také vznikat nové projekty, které umožní mnoha menším investorům frakční vlastnictví hodnotných uměleckých děl. Stále důležitější i na trhu s umění bude téma udržitelnosti a společensky prospěšného dopadu.

Valérie, vy jste zmínila očekávaný milník. Máte na mysli případný úspěšný prodej obraz Oskara Kokoschky s názvem Frau mit dem Sklaven (Žena a otrok) s vyvolávací cenou neuvěřitelných 200 milionů korun? V půlce března jej nabídne aukční síň Adolf Loos Apartment and Gallery. Povede se obraz prodat? Je na to aukční trh připraven?

Ano. Na českém trhu se sice dosud tak vysoká částka za jedno dílo na aukci neobjevila, máme už ale zkušenost s dražbou díla Františka Kupky v hodnotě překračující 200 milionů korun v londýnské pobočce Sotheby’s. Věřím, že aukční síň dobře ví, co dělá, a že je mezi jejími klienty o Kokoschku zájem. Na co jsem ale opravdu zvědavá, je konečná cena díla.

Anna Pulkertová: Přesně tak. Aukční síně jsou si vždy velmi dobře vědomy apetitu svých klientů a věřím tedy, že i tato vyvolávací cena je odrazem toho, že na trhu jsou již sběratelé, kteří jsou ochotní za svá vysněná díla utratit tyto nemalé peníze.

Loňský rok byl v Česku rekordní. Bude letošek opět vydařený?

Anna Pulkertová: Věřím, že ano. Ze své praxe mohu říci, že se v posledních letech v České republice zájem o umění stále zvětšuje. Čím dál tím více lidí vnímá umění jako důležitou součást života. Zvětšuje se i počet sběratelů umění. Mnoho lidí v současné ekonomické situaci vnímá umění i jako zajímavou možnost diverzifikovat své investiční portfolio.

Valérie Dvořáková: Až na covidovou výjimku se trh v Česku obecně vyvíjí stále rostoucím směrem.  A nevidím jediný důvod myslet si, že by český trh měl stagnovat, nebo dokonce klesat. Zařazení Kokoschkova díla s tak vysokou kladívkovou cenou naznačuje, že i aukční síň si je vědoma velkého sběratelského apetitu. Umění už v minulosti prokázalo, že je v krizi dobrým uchovatelem peněz a touto poučkou se evidentně řada investorů řídí i v současné krizi. I my mezi našimi klienty vnímáme větší poptávku po alternativních investicích.

Co na letošek v oblasti umění a sběratelství chystá J&T Banka?

Valérie Dvořáková: Vedle výstavních projektů v naší galerii Magnus Art, spadá na letošek další, již třetí ročník velké přehlídky současného českého umění J&T Banka Art Index Pop-up. Těšíme se, protože už teď víme, že bude výstava zase jiná než předchozí ročníky. Opět v netradičních prostorách na počátku září, jen na pár dní, vystavíme to nejzajímavější, co vzniká v ateliérech současných českých umělců s cílem inspirovat širokou veřejnost k životu s uměním. Po celý rok poběží ale i celá řada dalších projektů. Já osobně se těším především na druhé vydání J&T Banka Art Reportu, který mapuje české sběratelství a trh s uměním.

Anna Pulkertová: V letošním roce se můžeme vedle toho, co zmínila Valerie, těšit hned na tři výstavy soukromých sbírek v naší galerii Magnus Art. Právě v těchto dnech jsme tam veřejnosti představili sbírku kroměřížského podnikatele Josefa Maixnera, jehož přístup ke sbírání je opravdu unikátní. Už přes 6 let každý pátek vyráží do ateliérů českých umělců a buduje svou sbírku, jak sám říká, kupuje to, co ho oslovuje a co se mu líbí. Určitě se přijďte na výstavu s názvem Jezdec podívat.

Abyste klientům poskytly ty nejlepší investičně sběratelské služby, musíte sledovat nejaktuálnější dění doma i ve světě. Na co se tedy vy osobně letos nejvíc těšíte?

Anna Pulkertová: Letos mám toho naplánovaného opravdu hodně. V dubnu se chystám na otevření nové Galerie Pekelné sáně v Kroměříži, kterou vybudoval sběratel Josef Maixner, jehož sbírku od března představujeme v naší Galerii Magnus Art. V červnu jako obvykle plánuji vyrazit na slavný veletrh Art Basel do Švýcarska. Nerada bych si letos nechala ujít i jeho loni poprvé otevřenou odnož v Paříži. Jako obvykle zavítám i na Vienna Contemporary do Vídně.

Valérie Dvořáková: V Česku nás v roce 2023 čeká celá řada výstavních projektů, které si rozhodně nenechám ujít. Už teď mohu doporučit probíhající výstavu Moniky Žákové v Alšově jihočeské galerii v Hluboké nad Vltavou nebo výstavu šesti mimořádných umělkyň v Hunt Kastner. Letos se taky těším na výstavu Michala Škody v olomouckém Telegraphu a na Ronyho Plesla v Museu Kampa. Pokud se mi letos podaří vycestovat, ráda bych se letos podívala na veletrhy Art Basel a Paris+.

Valérie Dvořáková 

Vystudovala dějiny umění a arts management, pracovala v několika soukromých galeriích, v aukční síni i uměleckém start-upu a je také autorkou knihy Kurátor: Průvodce uměním v Praze. Dlouhodobě se zabývá trhem s moderním a současným uměním. Své znalosti a zkušenosti zúročuje i v rámci služby Art Servis J&T Banky, kde se zaměřuje na poradenství v oblasti investic do umění či o budování soukromých sbírek umění. 

Anna Pulkertová 

Vystudovala historii současného a moderního umění, mediální studia a kulturní antropologii. V rámci postgraduálního studia se věnuje fenoménu sběratelství. Prostřednictvím služby Art Servis J&T Banky stojí po boku klientů, kteří touží objevit umění jako zajímavý způsob rozšíření vlastních obzorů, zvelebení prostředí, ve kterém žijí, či jako další možnost, jak diverzifikovat své investiční portfolio.


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.