Počet mladých investorů roste. Využívají hlavně fintechové platformy

4-minutové čtení
J&T specialista
sdílení
J&T Redakce



Počet mladých investorů roste. Využívají hlavně fintechové platformy
#Trendy#Růst

Celkový počet investorů v Česku se výrazně nemění. Vyplývá to z pravidelného průzkumu Asociace pro kapitálový trh České republiky (AKAT), který zkoumá investiční návyky tuzemské populace. Přesto autoři průzkumu přicházejí s pozitivní zprávou: roste počet mladých investorů. A přibývá také mladých lidí, kteří se chystají začít investovat.



Češi se investovat teprve učí. Stále příliš mnoho z nich podléhá různým mýtům a negativním zprávám o investování. Navzdory tomu se situace zlepšuje, nicméně stále spíše pozvolna. Ukazují to nejnovější data z pravidelného průzkumu Asociace pro kapitálový trh České republiky o tuzemském investičním prostředí.

„Podíl respondentů, kteří investují, se v meziročním srovnání dramaticky nezvýšil. Přibližně 39 % dospělé populace uvádí, že investuje, 4 % pak sama sebe označuje za již zkušené investory,“ uvádí průzkum provedený agenturou Perfect Crowd.

Z průzkumu přitom vyplývá, že nejčastěji Češi investují sami přes webové rozhraní některé z českých finančních institucí, tedy především bank nebo investičních společností.


Mládí se hlásí o pozornost

AKAT však upozorňuje na jednu podstatnou novinku letošního průzkumu. Stále více se totiž investování věnuje nejmladší generace, tedy lidé mezi 18 a 29 lety. Nejmladší věková skupina se podle Perfect Crowd liší zejména tím, jak investuje a co ji k tomu vlastně motivuje. Mladí lidé totiž ve výrazně větší míře využívají moderní fintechové aplikace, ať už zahraniční nebo české.

Vedle klasických motivátorů, které mají všechny věkové skupiny společné (např. snaha nenechat peníze zahálet, ochránit je před inflací, zajistit se na důchod apod.), celých 28 % dotázaných uvádí jako důvod potřebu či touhu si za pár let koupit dražší věc (auto, nemovitost, dovolenou) a možnost se k ní díky investicím dostat rychleji, 22 % uvádí konkrétně nemovitost jako cíl investování.

„S mladou generací nám přišla poměrně specifická skupina investorů. Tito lidé nezažili život bez internetu, sociální sítě jsou neodmyslitelnou součástí jejich života a tento zdroj berou jako etalon. Taky ve svém životě nepoznali výraznou korekci na akciovém trhu. To se odráží i ve způsobu investování i získávání informací. Investování se stává běžným námětem hovorů, což dokazuje fakt, že téměř čtvrtina z nich získává informace od přátel a známých,“ komentuje Martin Řezáč, předseda AKAT ČR. „Přichází nám prostě generace investorů, pro kterou je investování běžnou součástí života,“ doplňuje Jana Brodani, výkonná ředitelka AKAT ČR.


NextGen fond

Již v loňském roce J&T Investiční společnost otevřela podílový fond NextGen. Jeho portfolio manažerem je ostřílený investor Michal Semotan (J&T Opportunity a J&T Dividend), v investičním výboru však je pětice studentů gymnázia Nový PORG, kteří přivezli bronzovou medaili z prestižní mezinárodní investiční soutěže Wharton Global High School Competition. Následovala stáž v J&T Bance a nabídka vytvořit fond, jehož skladbu de facto bude mít na starosti opravdu mladá investiční krev.

„Pro mě osobně je přínos hlavně v novém pohledu na věc. Přeci jen se na trhu pohybuji již nějakou dobu, a ne vždy je bohatá zkušenost k užitku. Stává se mi třeba, že jsem k řadě věcí skeptický, protože jsem svázán s minulostí. To pánové nemají a jejich pohled je tak svěží a zcela jiný. A to je moc dobře. O všech investičních nápadech hlasujeme, rozhoduje většina, nicméně já, na rozdíl od ostatních, mám právo veta,“ vysvětluje fungování fondu Michal Semotan.

Fondu NextGen se od svého startu daří růst, za poslední tři měsíce vykazuje výnos 5,70 %. Aktuálně investuje zejména do zahraničních akcií (více než 50 %, největší expozici přitom má na akciích Amazonu) a dluhopisů (přes 20 %, nejvíce do CPI Property Group). To ostatně odpovídá investičnímu apetitu jednotlivých členů investičního výboru, pro něž jsou akcie nejtypičtějším investičním nástrojem.

„Primárně investuji do akcií, které mě zaujmou jak z fundamentálního hlediska, tak i hlediska makroekonomického a ve kterých vidím jistý upside. V malé míře také investuji do komodit a bitcoinu, tedy do jakéhosi plánu B,“ uvedl například Mojmír Zálešák.

A že je zkušenost v podobě spolupráce s J&T pro investiční zrání důležitá i pro samotné studenty, potvrzuje například Filip Hrubý. „Podobně jako kluci investuji primárně do akcií, ale po stáži v J&T a přednášce Marka Ševčíka mě začaly zajímat dluhopisy, do kterých bych se rád postupně přesouval.“


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.