Březen může být ve znamení jestřábí rétoriky

9-minutové čtení
J&T specialista
sdílení

Milan Vaníček vede a koordinuje oddělení Research (výzkum finančních trhů), které se zamýšlí nad investičním výhledem a sestavuje investiční strategii, resp. zasazuje ji do očekávaného ekonomického a politického vývoje.


Březen může být ve znamení jestřábí rétoriky
#Trendy#Dluhopisy#Akcie#Ekonomika#Fondy

Zatímco v lednu jsme byli pozitivně překvapeni z investičního zájmu o riziková aktiva, už v únoru se projevila obezřetnost trhu po inflačních výsledcích, které naznačily pokračování restriktivní měnové politiky. Pro březen lze predikovat zopakování ostré jestřábí rétoriky z dílen sledovaných centrálních bank, což by v případě vychýlení oproti očekávání směrem k více utažené měnové politice mohlo vést k dalšímu vybírání zisků.

Ani v březnu se neobejdeme bez zasedání sledovaných centrálních bank. Protentokrát budou zasedání o to významnější, že budou představeny nové prognózy, které nastaví náhled na vývoj měnové politiky pro další období.

Evropská centrální banka by měla zvýšit sazby o 50 bazických bodů a nastínit další obdobné zvýšení na příštím zasedání. Utvrdit by měla trh i v dalším pokračování restriktivní měnové politiky a zahájení snižování bilance od začátku dubna. Zvyšování sazeb by mělo být nepříznivé pro finanční aktiva, ale bankovní sektor by měl profitovat ze zlepšené úrokové marže.

Fed by měl zvýšit sazby o 25 bazických bodů, ale diskutováno je i větší zvýšení (50 b. b.) vzhledem k posledním komentářům některých členů FOMC. „Čerstvá makroekonomická data poukazují na přetrvávající zvýšenou, především tzv. jádrovou inflaci, což může Fed utvrdit v posunutí sazeb ještě výše než nad avizovaných 5 % a udržet je déle zvýšené,“ říká Milan Vaníček, ředitel odboru analýz finančního trhu. Snižování bilance by mělo být potvrzeno na 95 mld. USD měsíčně.

ČNB pravděpodobně ponechá sazby beze změny a potvrdí svou rétoriku vůči možné podpoře koruně v případě výraznějších výkyvů. Na trhu se objevují spekulace o možném dalším zvýšení sazeb, ale ty prozatím vnímají analytici jako méně pravděpodobné.

Nákupní apetit ve fondech

Na finanční trhy přinesl začátek roku 2023 silný závan optimismu, když investoři došli k názoru, že inflační tlaky zpomalují a centrální banky nebudou v boji proti inflaci tolik radikální. Poměrně silný přísun nových peněz do fondů znamenal nákupní apetit napříč dluhopisovými i akciovými trhy.

Ještě první polovina února byla na trzích v pozitivní náladě, podpořena výsledky některých velkých firem (např. společnosti Meta). V průběhu měsíce však na trh dorazila čísla z americké ekonomiky, která ukazují, že tlak na růst cen zde nadále přetrvává a trh práce je stále velmi silný – to vše přineslo opět debatu, jak bude Fed reagovat. „Možná, že již nepůjde cestou výraznějšího růstu sazeb, ale může ponechat vyšší sazby po dobu delší, než trh očekával. Ostatně něco podobného můžeme vidět i na domácí české scéně. ČNB také sazby již nezvedá, ale úroveň 7 % bude držet zřejmě delší dobu, než jsme očekávali, a je to tak z mého osobního pohledu správně,“ uvádí Michal Semotan, portfolio manažer J&T Investiční společnosti.

Ještě na začátku letošního roku portfolio manažeři akciová portfolia J&T částečně upravili – zcela nově byl zařazen Qualcomm, Microsoft, Ryanair, Bayer, ZIM, Moneta, Snowflake, navýšena byla také výrazněji váha některých akcií (ČEZ, KB, Telefónica, Cenergy, Airbus, Vale). „To nám umožnilo silně participovat na rallye probíhající od druhé třetiny ledna do poloviny února. Ve fondu J&T Opportunity jsme dokonce dosáhli nového historického maxima na ceně 4 4561 Kč,“ vysvětluje Semotan.

V zásadě většina akcií, zastoupená v portfoliu výrazněji, letos zatím předvádí silné výkony, ať již je to Meta po výborných výsledcích zveřejněných začátkem února, navíc podpořených silným buybackem, nebo je to ČEZ, který se veze na vlně zájmu spekulací ohledně možného odkupu státem, případně zrušení válečné daně či cenových stropů od roku 2024. „ČEZ tak přidává za únor více než +10 %, Meta dokonce +15 %, a to jsme polovinu naší pozice poredukovali na úrovni 185–194 USD, kam po výsledcích cena Mety až skoro nesmyslně vyskočila,“ popisuje Michal Semotan.

S přibývajícími obavami o pokračování inflace v USA se opět otočila nálada i na amerických státních dluhopisech a během dvou týdnů vyskočil výnos 10letého státního dluhopisu z úrovní cca +3,50 % na hranici těsně pod 4 %. To není samozřejmě příliš pozitivní signál pro riziková aktiva, a tak jsme byli svědky korekce na akciích v uplynulých dvou týdnech.  Je to prostě spojená nádoba a je potřeba pohyb výnosu amerických státních dluhopisů sledovat. 

Smutné roční výročí

Na konci měsíce jsme si připomenuli, že agrese Ruska vůči Ukrajině trvá již více než jeden rok, a čím dál více to vypadá, že se válka zatím neblíží svému konci. Naopak je situace složitější, než tomu bylo řekněme po pár měsících konfliktu. Jestliže akciové trhy tuto válku po určité době začaly až překvapivě snadno ignorovat, je to hrozba, která zde nadále je, a v případě vyhrocení konfliktu – viz poslední rétorika Kremlu – může znamenat v našem regionu prudký pohyb akcií dolů. „Nechci tím strašit, ale musíme tuto věc brát vážně, a čím více se ruské armádě na Ukrajině nedaří, tím je toto riziko bohužel větší, to je realita,“ upozorňuje Michal Semotan.

Asijské vystřízlivění

Na asijských trzích a s tím spojených komoditních akcií (např. těžařů technických kovů) se po euforii ze zrušení covidových omezení dostavila nálada „střízlivění“ a akcie výrazně korigovaly své předchozí růsty, index v Hongkongu je letos plus již na nule, předchozí zisky se vypařily…

Investoři v nejbližším období budou nadále sledovat čísla přicházející z americké ekonomiky, reakce Fedu na ně a především komentáře jednotlivých představitelů americké centrální banky. Z toho pak vznikne celkový obrázek a přesvědčení trhu. Pokud dojde v nejbližším měsíci či dvou k poklesu akcií, ale i dluhopisů, je to na druhou stranu vhodná příležitost, jak doplnit svá portfolia. „Dívejme se na to opravdu z investičního horizontu a ten je 3 až 5 let. Pak, pokud přijde pokles cen, to znamená možnost přikoupit akcie či dluhopisy za výhodnější cenu, než jsou teď po růstu na začátku letošního roku,“ říká portfolio manažer.

V období dodržení investičního horizontu u dluhopisů i akcií (3 roky, 5 a více let) prostě býk poráží svého hlavního soka, medvěda! Mysleme na to.

Březnový výhled

„Jak jsme byli v lednu pozitivně překvapeni z investičního zájmu o riziková aktiva, tak se v únoru projevila obezřetnost trhu po inflačních výsledcích, které naznačily pokračování restriktivní měnové politiky,“ uvádí Milan Vaníček. Trh začal více věřit prohlášení centrálních bankéřů o jejich ochotě výrazněji zvyšovat sazby a udržet je na zvýšených úrovních po delší dobu.

Důkazem toho byl výrazný posun v tržních sazbách. Například americké desetileté dluhopisy se s výnosem vrátily na 4 % (předtím v říjnu 2022) a evropské výnosy aproximováno německými státními dluhopisy jsou nejvýše od roku 2010.

„Pro březen očekáváme zopakování ostré jestřábí rétoriky z dílen sledovaných centrálních bank, což nás vede k názoru, že trh zůstane obezřetný, a v případě vychýlení oproti očekávání směrem k více utažené měnové politice bychom očekávali další vybírání zisků,“ dodává Vaníček. 

Pohled na fondy J&T očima portfolio manažerů

J&T Dividend

Naše portfolio přidalo za únor více než +3 % a překonalo tak většinu světových indexů, od začátku roku jsme pak v plusu 11,37 %. Nadále jsme velmi aktivně pracovali s portfoliem, podařilo se nám využít volatility na akciích ČEZu. Vybírali jsme zisky na části pozic u Erste, Mety, CTP, Vonovie, naopak jsme navýšili váhu Monety (velmi dobré výsledky a solidní dividenda 8 Kč/akcii), přikoupili jsme Českou zbrojovku (Colt CZ). Nově jsme do fondu zařadili akcie OMV, která kromě standardní dividendy vyplatí letos i dividendu speciální. Na začátku února byly pod tlakem evropské telekomy, toho jsme využili a okolo 3,50 EUR jsme přidali váhu akcií španělské Telefónicy. 

Celkově jsme ale v průběhu měsíce zvedli podíl hotovosti v portfoliu, když se obáváme možné korekce růstu akcií, především z obavy vyššího růstu sazeb od americké centrální banky.

J&T Bond

V únoru jsme koupili dluhopisy Air France KLM splatné v roce 2028, navýšili jsme investice do dolarových dluhopisů ropné firmy PEMEX a těžaře železné rudy Vale. Snížili jsme pozici ve španělské bance Santander a producentu potravinářských obalů Ardagh. Po propadu ceny jsme se částečně vrátili do amerických státních dluhopisů. Modifikovaná durace portfolia vzrostla na 2,6. Hrubý výnos do splatnosti portfolia byl na konci měsíce 7,07 %.

J&T Money

V únoru jsme na primárním trhu koupili dluhopisy J&T Energy Financing 8,5 % splatné v roce 2026. Dále jsme koupili dluhopisy Air France KLM 2028, navýšili jsme investice do dolarových dluhopisů těžaře železné rudy Vale a těžaře ropy IPC. Odprodali jsme dluhopis producenta potravinářských obalů Ardagh. Byla splacena směnka J&T Private Equity. Modifikovaná durace portfolia zůstala na 2,07. Hrubý výnos do splatnosti portfolia byl na konci měsíce 6,89 %.   

J&T Flexibilní

V únoru jsme na primárním trhu koupili dluhopis průmyslového konglomerátu Siemens a investovali jsme do dluhopisů Air France KLM 2028. Po propadu ceny jsme se částečně vrátili do amerických státních dluhopisů. Modifikovaná durace portfolia zakončila měsíc na úrovni 3,4. Hrubý výnos do splatnosti portfolia stoupl na 5,70 %.   

J&T MONEY II

V únoru jsme se z malé části vrátili do pozice v amerických státních dluhopisech. Také jsme nakoupili dluhopisy Intrum 9,25% / 2028 a PEMEX 10% / 2033. Přidali jsme fond rozvíjejících se trhů PIMCO a Volkswagen perpetuitu s kuponem 3,375 %. Modifikovaná durace činí 2,1. Výnos do splatnosti portfolia činí 7,3 % p. a.

J&T Rentier

V dluhopisové části jsme nakoupili dluhopisy z energetického sektoru Pemex 10% / 2033 a International Petroleum Corporation 7,25% / 2027. Modifikovaná durace činila 3,2, výnos do splatnosti 7,3 % p. a. V akciové části jsme prodali ČEZ a Metu. Snížili jsme váhu CTP. Navýšili jsme pozici ve zlatě na 5 % portfolia. Strategická alokace byla v únoru 50 % akcií a 50 % dluhopisů.

J&T Credit Opportunities

V únoru jsme na primárním trhu investovali do dluhopisů chemičky Ineos a průmyslového koncernu Siemens. Také jsme koupili dluhopisy Air France KLM splatné v roce 2028, navýšili jsme investice do dolarových dluhopisů ropné firmy PEMEX a těžaře železné rudy Vale. Realizovali jsme zisk na části pozice ve španělské bance Santander. Po propadu ceny jsme se částečně vrátili do amerických státních dluhopisů. Modifikovaná durace portfolia vzrostla na 2,4. Hrubý výnos do splatnosti portfolia byl na konci měsíce 6,34 %.   

J&T Komoditní

V únoru jsme navýšili pozici v ETF iShares Bloomberg Enhanced Roll Yield Commodity, který optimalizuje strategii rolování kontraktů za účelem zvýšení výnosů. Volné peněžní prostředky jsme využili k navýšení podílu v ETF Wisdomtree Wheat na pšenici, u které lze očekávat po dalším poklesu opět růst cen vzhledem k nízkým zásobám. 

J&T LIFE  25 + J&T LIFE  30

V únoru jsme dále investovali volné peněžní prostředky především do dluhopisových fondů. Nakoupili jsme indexový fond iShares EUR High Yield Corp Bond UCITS na evropské korporátní dluhopisy s vyšším výnosem. Navýšili jsme rovněž podíl v ETF na dolarové podnikové dluhopisy s vyšším výnosem. Přikoupili jsme také podíl v korunových fondech J&T Money a J&T Bond.

J&T LIFE  35

V únoru jsme dále investovali volné peněžní prostředky především do akciových instrumentů. Nakoupili jsme indexový fond L&G Clean Water UCITS ETF na akcie společností, které se zabývají technologiemi na zpracování a čištění vody.

J&T Opportunity

Naše portfolio vzrostlo během února o +3,72 %, když akcie Mety a ČEZu pomohly doručit vyšší výnos než akciové indexy. Pokračovali jsme ve vybírání zisků u řady titulů, proto klesla váha akcií Alpha Bank, Rolls-Royce, kompletně jsme prodali Palantir a Lamdu, naopak jsme přikupovali Qualcomm, OXY, Snowflake, aktivně jsme pracovali s částí pozice na ČEZu, kde byl trh v průběhu února poměrně volatilní.


Březen může být ve znamení jestřábí rétoriky

Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.