Uspěli v celosvětové soutěži, teď gymnazisté řídí investiční fond. Sází na Boeing nebo Amazon

9-minutové čtení
J&T specialista
sdílení
J&T Redakce



Uspěli v celosvětové soutěži, teď gymnazisté řídí investiční fond. Sází na Boeing nebo Amazon
#Trendy#Fondy#Úspěch

Pětice mladých studentů z pražského gymnázia Nový PORG zabodovala letos v celosvětové prestižní investiční soutěži Wharton Business School. Odnesla si bronzovou medaili, a stala se tak prvním evropským týmem, který dokázal uspět proti americkým konkurentům. Nyní se 19letým studentům splnil další sen, když stanuli v čele nového fondu J&T NextGen společně se známým portfolio manažerem Michalem Semotanem. 


V rozhovoru mluví o konkrétních investicích do leteckého výrobce Boeing, americké banky JPMorgan nebo e-commerce obra Amazon. Vysvětlují také, proč chtějí, aby pětinu fondu tvořily státní nebo korporátní dluhopisy. S investičními nápady přichází primárně pětice v rámci Investičního výboru (IV), jenž je tvořen Mojmírem Zálešákem, Herbertem Jandou, Filipem Hrubým, Jonášem Machurkem a Janem Kubešem. Nápady výboru pak posuzuje Michal Semotan (MS), jenž má zároveň právo veta a ve fondu drží podíl.


Co může spojení nejmladší generace a ostříleného investora přinést? A proč jste se rozhodli na takové myšlence založit rovnou investiční fond J&T NextGen?

MS: Mám sice historicky větší zkušenosti než pánové, ale v jistých chvílích to pro mě může mít ve skutečnosti negativní efekt. Stává se mi proto, že jsem třeba k řadě věcí skeptický a už podvědomě k nim přistupuji negativně, protože se mi třeba v minulosti nějaká podobná investice nevydařila. Jenže to neznamená, že aktuální příležitost je špatná a zopakuje se stejný scénář. Proto je pro mě určitě dobré mít právě pohled lidí, kteří nejsou zatížení jako já. Co se týče investičního fondu, tak po zkušenosti z letní stáže, kterou u nás pánové absolvovali, jsme došli k závěru, že stojí za to dát jim příležitost předvést své schopnosti v praxi, a tak nám J&T Investiční společnost vyčlenila na fond peníze.


Řekli byste, že splňujete stereotyp, že jste mladí investoři, tím pádem agresivnější a Michal vás má vyvažovat?

IV: Nedá se říct, že bychom byli nutně agresivnější, každý z nás má jinak nastavené vnímání rizika, a to je podle nás správně. Ve výsledku pak přijdeme se zajímavým kompromisem.


Někteří vyjednavači jsou názoru, že kompromis je zpravidla prohra všech, protože výsledek reálně nikdo nechtěl a není s ním spokojený. Neplatí to i pro investice?

MS: Při investování chcete určitě slyšet celé spektrum relevantních názorů, protože vám to umožní se třeba na byznys dané firmy podívat z vícero úhlů. Uzavřít se jen se svým názorem není efektivní, protože vás zkrátka řada otázek nenapadne.

IV: Příkladem dobrého kompromisu je zařazení akcií společnosti Boeing do portfolia fondu. Původně jsme přišli s návrhem Spirit AeroSystems, který vyrábí pro Boeing draky letadel. Došli jsme ale k závěru, že jde o poměrně zadluženou firmu, a tak je nejlepším řešením vsadit přímo na Boeing jako lídra sektoru, kterému celkově věříme.


Ve fondu jste rozkročeni do finančnictví, těžebního průmyslu i farmacie. Jde o sektory, které se byznysově chovají dost rozdílně. Jak to řešíte?

IV: Máme sektory rozdělené podle toho, který daného člověka zajímá. Ostatně na Wharton Global High School Investment Competition jsme dostali také 500 titulů z různých oblastí, kdy jsme si je rozdělili podle zájmu a v daném modelu jsme už zůstali. Zároveň to ale neznamená, že někdo nemůže přijít s návrhem firmy i z jiného než svého odvětví.


Kam chodíte pro investiční nápady, kde hledáte inspiraci? Jaký je proces výběru firmy, než s ní za Michalem přijdete?

IV: Pro inspiraci se díváme třeba do portfolií širších pasivních fondů, kde si podle aktuálních informací vytipujeme potenciálně zajímavé firmy. Pak řešíme finanční hledisko, postavení na trhu, management. Díváme se také na alternativní data třeba v podobě přehledu vládních kontraktů. Následně hledáme fundamentální hodnotu akcie, přemýšlíme o produktu.


Když zmiňujete alternativní data, co všechno si pod nimi mám představit?

IV: Patří tam údaje o lobbingu, patentech, zájmu kongresmanů o danou akcii, nákupech hedgeových fondů nebo třeba vyhledávání firmy a jejich produktů na internetu.


Se kterými firmami jste přišli hned na začátku a zároveň se dostaly až do fondu?

IV: Mezi první patřila evropská farmaceutická firma Lantheus, která se zabývá onkologickým screeningem a má mimo jiné technologii, která přitom využívá umělou inteligenci. Umí rakovinu identifikovat dřív a přesněji a navíc má ve vývoji také slibné léky. Velikostně jde o střední firmu. Pak jsme také relativně brzy zařadili banku JP Morgan Chase v době, kdy se dynamicky budou měnit úrokové sazby. Banka má silnou pozici na trhu a vzhledem k tomu, že profituje také významně z investic, tak jí pokles úrokových sazeb tolik neohrozí marže.


Jak těžké je vás, Michale, přesvědčit, že jde o dobrou investici, zejména pokud pánové přijdou s firmou, která je ze sektoru, kterému se běžně nevěnujete?

MS: Snažím se být otevřený. Konkrétně Lantheus jsem vůbec neznal, dokud s ním pánové nepřišli. Přesvědčili mě, že přesnější a včasnější detekce rakoviny má velký potenciál a že celkově tento sektor farmacie bude stále důležitější s tím, jak se vyvíjí demografie a bohatství společnosti. Samozřejmě až čas ukáže, jestli jsme si vsadili správně.


Ohodnotit farmaceutickou společnost je ale poměrně těžké, zejména pokud je závislá na tom, zda dojde ke schválení konkrétního léku. Jak s tím pracujete?

MS: Takové riziko můžeme řídit přes zastoupení v portfoliu. Zmiňovaný Lantheus nikdy nenadvážíme nad ostatní tituly tak, aby měl třeba deset procent. Šlo by o zbytečně riskantní sázku, nicméně u firem jako JP Morgan už to smysl dává.


A jakou mají pánové úspěšnost? Kolik akcií ze všech návrhů už prošlo?

MS: Zhruba třetinu jsme si schválili. Nicméně i nevybrané akcie zůstávají v hledáčku a můžeme se k nim vracet. Příkladem může být společnost Pfizer, které se moc nedaří, nicméně aktuálně už je tak vyklesaná, že já osobně jsem si malou pozici zařadil do mého fondu J&T Dividend a plánuji ji dále navyšovat. A třeba jej zařadíme i do J&T NextGen.


Jak docházíte ke konsensu, musí s danou investicí souhlasit všichni?

MS: Hlasuje se většinově s tím, že já mám na rozdíl od ostatních právo veta.


Uspěli v celosvětové soutěži, teď gymnazisté řídí investiční fond. Sází na Boeing nebo Amazon


Jak máte nastavený proces týkající se převažování pozic nebo pro případ, že byste nějakou investici chtěli úplně odprodat. Kdo takový krok iniciuje?

MS: U každého investičního nápadu máme uvedeného autora a ten je primárně zodpovědný za její sledování. Vzhledem k tomu, že jsem ale trhu nejblíže, tak vše sleduji, a kdyby přišla nějaká zásadní zpráva, jsme schopni rychle jednat.


U jaké investice mezi vámi došlo k největšímu tření?

IV: Šlo o investici do Amazonu, kde vidíme velký potenciál. Podle nás je solidně zainvestovaný v umělé inteligenci a dokáže ji skvěle využívat mimo jiné v případě reklam, kde je obecně silný. Třeba během streamování umí lidem zobrazovat personalizovanou reklamu, kdy si pak divák může produkt kliknutím rovnou na Amazonu koupit.

MS: Je pravda, že v případě Amazonu mě museli pánové opravdu přesvědčit, protože sám jsem do firmy nikdy neinvestoval. Pořád jsem ji vnímal jen jako velký obchoďák s donáškovou službou. Nicméně donutili mě podívat se na byznys podrobněji a musím uznat, že můj pohled na Amazon byl obstarožní. Firma má našlápnuto v AI, cloudu i reklamě.


Jaké můžu očekávat geografické rozložení investic v J&T NextGen?

MS: Fond je globálního charakteru, ale máme daný benchmark v podobě rozložení 60 procent do amerických akcií, 20 procent do evropských akcií a 20 procent do dluhopisů. Se zařazením českých akcií momentálně nepočítáme.


Proč chcete mít v portfoliu dluhopisy?

IV: Bereme je primárně jako stabilizační složku. Když se díváme na akcie firem, tak se často podíváme i na jejich dluhopisy, zdali jsou zajímavé. Navíc přichází období snižování úrokových sazeb, což z dluhopisů udělalo zajímavou investiční příležitost. Kromě kupónů mají potenciál slušného kapitálového zhodnocení. Zaměřujeme se jak na korporátní dluhopisy, tak máme odsouhlasené třeba i investice do amerických státních obligací.


Jednou z novějších sázek ve vašem fondu J&T Opportunity je chilský těžař lithia Sociedad Quimica y Minera de Chile a zároveň jsem ho našel i v J&T NextGen. Jaká byla, Michale, cesta dané akcie, kdo od koho se inspiroval?

MS: Nemůžu být úplný alibista, nechat pány, aby oni přicházeli s investičními nápady a jen jim říkat, co se mi líbí a co se mi nelíbí. Zrovna SQM je můj nápad, který jsem nakoupil do J&T Opportunity a odsouhlasili jsme, že ho přidáme i do J&T NextGen. Investiční myšlenka stojí na lithiu, které bude neustále potřeba nejen pro elektromobily, ale i různé záložní systémy zdrojů energie. Akcie je dobře naceněna a jde o zajímavou expozici na Jižní Ameriku.


A už došlo k nějakému opačnému převzetí nápadu? Zařadil jste něco, s čím přišli i pánové, také do vámi spravovaných fondů?

MS: Musím říct, že v případě již zmiňovaného Boeingu jsem docela nalomený a stále uvažuji o tom, že bych ho také nakoupil k sobě. Jinak samozřejmě nemůžeme se kopírovat zase příliš, protože by nám pak vznikly složením totožné fondy.


Váš společný fond J&T NextGen je už dostupný na trhu, máte nějakou zpětnou vazbu od klientů?

MS: Zatím sbírám pozitivní ohlasy, ale nutno říct, že jsme úplně na začátku. Jinak jsem si ve fondu samozřejmě podíl koupil, protože mu věřím.


Plánujete nějakou větší propagaci mezi vaší generací? Všiml jsem si, že vytváříte různá videa, která jsou reklamou na váš investiční spolek Econet.

IV: Kontinuálně se snažíme šířit finanční osvětu, vyrábíme materiály na sociální sítě, píšeme články, pořádáme investiční setkání online na discordu i offline. Byli u nás přednášet Mojmír Hampl nebo Daniel Křetínský. Organizujeme i neformální akce jako společný bowling a snažíme se zapojit i mladší studenty, než jsme my. Přednášky jsou navíc otevřené, takže mohou přijít rodiče našich spolužáků, v podstatě kdokoliv má zájem. Spolupráci s J&T Investiční společností pak bereme jako další krok, jak investování propagovat.


Jaká je nejlepší strategie, jak marketingově oslovit vaši generaci?

IV: Snažíme se vystupovat přátelsky a ukazovat, že jsme také mladí lidé, kterým je 19 let a že není důvod se investic bát. Investor nemusí být nutně drsňák, co sedí celý den u terminálu, excelu a pořád jen něco počítá a kreslí, ale že investování je zábava.


Rozhovor vznikl pro Hospodářské noviny.


Michal Semotan

Je aktivní investor a zároveň portfolio manažer J&T Investiční společnosti, kde se věnuje správě akciových portfolií. Na trzích se pohybuje již dvacet let.


Uspěli v celosvětové soutěži, teď gymnazisté řídí investiční fond. Sází na Boeing nebo Amazon

Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.