Pražská burza je v kurzu. Vynáší víc než většina konkurence

3-minutové čtení
J&T specialista
sdílení
J&T Redakce



Pražská burza je v kurzu. Vynáší víc než většina konkurence
#Trendy#Akcie

Kdo na začátku letošního roku vsadil na pražskou burzu, může být se svou investicí spokojen. Hlavní česká burza totiž výnosem překonává většinu konkurence. Poráží i inflaci, a to poměrně razantně. Tradičního hlavního tahouna ČEZ ale ohrožují nejasnosti ohledně vládních plánů s touto tuzemskou energetickou jedničkou.

25,72 %


To srovnání je skoro drtivé. Nejslavnější akciový index S&P 500, který obsahuje akcie 500 nejvýznamnějších amerických firem, letos roste. A to poměrně razantně, když si připsal více než 20 procent (při pohledu na total return, tedy včetně výnosu dividend).

Tím by investoři hravě překonali i jinak stále poměrně vysokou českou inflaci, již Česká národní banka za celý rok 2023 nově odhaduje na 10,8 procenta.

Solidní růst nabízí také evropské akcie, například při pohledu na slavný index Euro Stoxx 50, kde jsou nejhodnotnější evropské firmy. Letošní růst je zatím o 16 procent.

A pak je tu pražská burza, která za aktuální kalendářní rok zatím nabízí výnos 25,72 procenta (váženo indexem PX-TR, který zahrnuje také výnos dividend).

Jedním z klíčových důvodů současného růstu je rozhodně rekordní výše dividendy, kterou vyplatil svým akcionářům tahoun burzy ČEZ.


Pomáhají výsledky

Na výsledku burzy se pozitivně podepisuje krom jiného také povedená výsledková sezona. „Domácí firmy již klasicky předvedly velmi kvalitní sadu výsledků (Erste, Moneta), ČEZ pak na úrovni provozního zisku rozmetal očekávání, ale windfall tax samozřejmě téměř vše sebrala na úrovni čistého zisku,“ připomíná Michal Semotan, portfolio manažer J&T Investiční společnosti.

Právě pokračující nejistota kolem budoucnosti české energetické jedničky ČEZ pak může mít vliv na další vývoj akcií firmy.

„Zatím se přiznám, že jsem spíše pesimista, co se týče postupu vlády směrem k vyřešení situace na ČEZ. Budeme se v tom plácat i nadále, budou zaznívat protichůdná vyjádření. Odkup celého ČEZ je v současné době z mého pohledu mimo hlavní scénáře, aktuální politická elita na to nemá odvahu. Přesto bude tvrdit, že chce stavět jaderné bloky, což je při současné ceně za jaderné reaktory na půdě soukromé společnosti z mého pohledu nemožné, protože to prostě ziskově nevychází,“ připomíná zkušený investor.


Windfall tax by měla být zrušena, protože neexistuje důvod, aby byla nadále aplikována - ceny energií jsou vysoko a zůstanou vysoko - nejde o nic mimořádného, jde o nový normál.


Do ceny akcií ČEZ pak samozřejmě výrazně v příštím roce promluví to, zda stát zruší windfall tax. Ta je v tuto chvíli schválena na tři roky, tedy za roky 2023 až 2025. Podle odborníků však i kvůli mnohem nižším výnosům, než si vláda původně slibovala, nejspíš dojde k předčasnému zrušení této daně.

„Čekám zrušení válečné daně v roce 2024 a její možné nahrazení sektorovou daní s menší váhou. Vláda se prostě chová jen tak, že hledá příjmy tam, kde je to společensky přijatelné si ukousnout, což je z mého pohledu zcela nesystematické a vrátí se nám to v budoucnu v přístupu zahraničních investorů vůči investicím v Česku – to je pro mě největší zklamání,“ dodává Michal Semotan.


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.