Česká burza nyní nenabízí moc lákadel. Raději se podívejte do USA, radí akcionáři Semotan a Šura

4-minutové čtení
J&T specialista
sdílení
J&T Redakce



Česká burza nyní nenabízí moc lákadel. Raději se podívejte do USA, radí akcionáři Semotan a Šura
#Trendy#Akcie

Přehnané regulace na místní burze a nevypočitatelnost Číny ženou profesionální investory zejména na americké burzy a tam je spousta příležitostí k investicím. Jsou to zejména společnosti, kterým se daří využívat ve svých produktech umělou inteligenci, shodují se ostřílení burziáni Michal Semotan a Jaroslav Šura. „A začínám kumulovat Pfizer, má slibný lék na obezitu. Když to klapne, bude to raketa,“ uvedl Šura v online diskuzi J&T Banka Talks.

Na české burze nyní mnoho příležitostí k investicím není. Na tom se shodli aktivní investoři Michal Semotan z J&T Investiční společnosti a Jaroslav Šura v online diskuzi J&T Banka Talks. Firmy na tuzemském parketu se totiž potýkají s celou řadou zásahů ze strany státu. Na ČEZ dopadají spekulace o možném rozdělení a windfall tax, takzvaná daň z mimořádných zisků, pak dopadá také na bankovní tituly.

„Komerční banka je nyní zajímavě naceněná. Z historie víme, že se dlouhodobě pohybuje mezi 500 a 1000 korun za akcii, a jakmile skončí období nejistoty či krize, a pokud se kupříkladu zruší windfall tax, pomůže to nejen Komerční bance, ale také Monetě a samozřejmě i ČEZu,“ prohlásil Šura.

„Já na domácím trhu spíš pozice držím a nenavyšuju,“ dodal Michal Semotan, portfolio manažer akciových fondů J&T Investiční společnosti.


Turismus prožívá další boom

I kvůli tomu je lepší poohlížet se jinde. Podle Michala Semotana bylo v posledních měsících zajímavé sledovat růst evropských akcií, které jdou nahoru od loňského října. Přesto najdeme na trhu společnosti, které jsou podle Semotana ohodnoceny „zajímavě“.

„Už asi rok tvrdím, že akcie Volkswagenu jsou podhodnoceny, že se do nich až příliš a nespravedlivě promítá potenciální negativní budoucnost prodejů v Číně. Podle mě to je ale přehnané. Takže určitě zajímavý je levný Volkswagen. Z těch dalších společností, které považuji za dobře naceněné, bych zmínil finského producenta elektrické energie Fortune, kde už je zaceněno znárodnění ruských aktiv. A navýšili jsme pozici v německé cestovce TUI, protože cestovní ruch opět prožívá boom, poptávka je obrovská a očekáváme, že se to projeví na výsledcích této cestovky,“ prozradil portfolio manažer J&T Investiční společnosti.

Podle Semotana se navíc příležitosti mohou objevit v realitním sektoru. Ten se dostal pod tlak v důsledku krátké bankovní krize, kvůli níž banky značně omezily investice. To spolu s růstem úrokových sazeb dopadá negativně na realitní sektor, který si v posledních letech zvykl na levné peníze. „Zajímavé budou firmy se silným kapitálem, které nemají problém zvládat zadlužení,“ dodal Semotan.


Umělá inteligence mění pravidla

Podle Jaroslava Šury má celá řada burz problém se státními zásahy do fungování ekonomiky i jednotlivých firem. Vnímá to nejen pro Česko ale i celou Evropu, která je přeregulovaná. Čínské akcie pokládá sice za cenově zajímavé, ale nechce se mu tam investovat kvůli nevyzpytatelnosti místních úřadů.

„Není to pro mě čitelné prostředí. Sem tam si něco vezmu čistě na spekulaci, ale jako investici určitě ně,“ vysvětlil Šura. „I díky relativně slabému dolaru a silné koruně se nabízí nákup dolarů a investice na nejkapitalističtějším trhu, tedy v USA. Co tam koupit? Já jsem unešený možnostmi umělé inteligence, takže mají smysl určitě firmy, které s ní pracují. Já mám Microsoft jako jedničku ve svém portfoliu a u něj tu monetizaci AI už vidím. Nastrkají to do svých stávajících produktů a budou na tom slušně vydělávat. Netvrdím, že se mi líbí aktuální cena akcií Microsoftu, já nakupoval mnohem lépe, ale líbí se mi ten byznys,“ myslí si Šura.

Podle něj by mělo smysl investovat také do Applu, jehož byznys je rovněž velmi dobrý, ale kvůli stávajícím cenám by si počkal na nějakou korekci na trzích. „Jednoduše to je jediná firma, která mě dokáže stáhnout o peníze. Platím jí za zařízení, za cloud, Apple Music a další služby, ze kterých se již vyvážu jen velmi těžko. A podíl služeb na celkových výnosech Applu roste,“ dodal Šura.


Skrytý tip: Farmacie

Vedle technologií, které se velmi pravděpodobně po rozvolnění politik centrálních bank opět dostanou k výraznému růstu, pak zkušení burziáni věří ještě jednomu odvětví. „Možná překvapivě to je farmacie, která v posledních měsících dostala do nosu. Začínají mě ty firmy hodně bavit. Když pominu předražené firmy jako Novo Nordisk, která se mi hodně líbí, tak jsem začal kumulovat Pfizer. Důvodem je lék na obezitu, který úspěšně prošel druhou fází testování. A jestli to projde i třetí fází, tak to bude raketa,“ věří Šura.

„Jardo, doufám, že nám to tam nevykoupíš, protože my jsme Pfizer začali také nakupovat za cenu mezi 37 a 38 dolary,“ uvedl Michal Semotan z J&T Investiční společnosti.


Jaké další akcie mají podle zkušených investorů nyní potenciál růstu?

Jak se bude dařit technologickým firmám?

A které dividendové tituly by měl mít každý ve svém portfoliu?

Poslechněte si celý díl online diskuze J&T Banka Talks na Spotify, Apple Podcast či Google Podcast nebo si stáhněte záznam jako mp3.

První části online diskuze zaměřené na ČEZ jsme se věnovali v samostatném článku.


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.