ČEZ by měl zůstat na burze. Jeho odchod by znamenal konec českého akciového trh

4-minutové čtení
J&T specialista
sdílení
J&T Redakce



ČEZ by měl zůstat na burze. Jeho odchod by znamenal konec českého akciového trh
#Akcie#Trendy

Smráká se nad pražskou burzou vzhledem k chystané novele zákona o přeměnách obchodních společností a družstev? Vláda Petra Fialy již rok připravuje scénáře pro zestátnění výrobní části energetické společnosti ČEZ. Důvody jsou jednak energetická krize vyvolaná ruskou invazí na Ukrajinu, jednak snaha státu postavit další jaderné bloky.

Energetická společnost ČEZ měla za rok 2022 rekordní zisk přesahující 80 miliard korun. Zdánlivě skvělá zpráva pro akcionáře v čele se státem, který drží zhruba 70 procent akcií společnosti. Od vyhlášení výsledků hospodaření však akcie ČEZ výrazně propadají a nic na tom nemění ani blížící se valná hromada, během níž se rozhodne o výši dividendy. I ta se očekává rekordní.

Důvodem je rostoucí nejistota ohledně budoucnosti největší tuzemské firmy. Stát totiž v důsledku loňské energetické krize uvažuje o tom, že by svůj vliv ve firmě výrazně posílil. A to až v podobě extrémního scénáře, že by společnost zestátnil, případně ji rozdělil na výrobní část a prodejní a distribuční část. Přitom by si ponechal 100 procent části výrobní.

„Obecně je velmi nešťastné, že situace kolem ČEZ trvá tak dlouho. Už zhruba rok se diskutuje o tom, že český stát chce získat větší vliv v ČEZ kvůli energetické krizi. Během toho se odehrála spousta věcí, windfall tax, cenové stropy na energie… To se na ceně akcií ČEZ podepsalo hodně negativně,“ říká portfolio manažer J&T Investiční společnosti Michal Semotan v online diskuzi J&T Banka Talks. (Celý díl je k dispozici zde: Spotify, Apple podcasts, Google podcasts, link na stažení mp3).


Vytěsnění akcionářů?

Další kapitolou v boji o ČEZ se může stát novela zákona o obchodních společnostech. Ta prošla vládou a zamíří do parlamentu. Přitom podle odborníků představuje výrazné ohrožení podnikatelského i investičního klimatu v zemi.

„Poslední návrh tohoto zákona je podle mě naprosto nepřijatelný, protože namísto klasických 90 procent ze všech akcií, které musí držet většinový vlastník, aby mohl vytěsnit minoritní akcionáře, tak se toto kvórum mění na 75 procent akcionářů přítomných na valné hromadě. Z pohledu minoritního akcionáře to je nepřijatelné. Ničí to investiční prostředí v Česku, které už tak není příliš rozvinuté,“ vysvětlil Semotan.

„Pokud by prošel tento návrh, tak to znamená, že si rozdělení ČEZ může stát odsouhlasit sám, protože nikdy nedorazí 100 procent akcionářů,“ dodal zkušený investor Jaroslav Šura v online diskuzi J&T Banka Talks.

Podle Šury by tato novela zvláště ve spojení s windfall tax vyvolala hned trojí škodu. K první škodě již dochází. Jde o propad tržní kapitalizace firmy, která se kvůli spekulacím propadla o více než 100 miliard korun. Zároveň by došlo k poškození pražské burzy jako takové, kapitálový trh by tím dostal těžkou ránu, protože by zmizel lídr trhu. Odejít by mohli i další emitenti. „A do třetice by tím došlo k poškození i celé České republiky v očích zahraničních investorů, kteří se budou muset zbavovat svých investic,“ dodal Šura.


Vzor ve Francii

Oba investoři se shodli, že český stát především jedná neobratně. Vymýšlí nová pravidla, která by se posléze mohla aplikovat v celé ekonomice, což by mohlo vést k řadě nepřátelských převzetí společností. Práva minoritních akcionářů by byla výrazně pomenšena.

Podle Šury se přitom stávající vláda mohla inspirovat ve Francii, kde vláda rozhodla o vykoupení akcií minoritních akcionářů energetické společnosti EDF.

„Pokud se stát skutečně chce vydat cestou vytěsnění minoritářů, měl by se k tomu postavit čestně, po vzoru francouzské vlády a EDF. U dálnic už se stát naučil, že když chce něco někomu vyvlastnit, platí se i násobky odhadní ceny. To u ČEZ minoritáři ani nechtějí, chtějí jen férovou cenu,“ připomněl investor.


Ve hře je mnoho

Snaha vlády zestátnit ČEZ či jeho část pak má podle odborníků také výrazně negativní dopad na místní investiční klima. A mohlo by dojít i k nenávratnému poničení důvěry v dlouhodobé investice, kterým se Češi opět učí od devadesátých let. A to velmi pozvolna.

I proto se obavy o odchod největší a nejlikvidnější emise snaží rozptylovat i šéf Burzy cenných papírů Praha Petr Koblic 

„Slyším spoustu různých zaručených i nezaručených zpráv. Samozřejmě s politiky komunikuji. Specificky s ministrem financí, který si uvědomuje význam ČEZ pro český kapitálový trh. A potvrdil mi, že nechat podstatnou část ČEZ na burze je i vládní záměr. Nepotkal jsem nikoho z klíčových lidí z ministerstev nebo energetického sektoru, který by považoval za správné, aby stát koupil celý ČEZ, a tím zlikvidoval kapitálový trh,“ uvedl v rozhovoru pro byznysový portál newstream.cz šéf pražské burzy.


Druhé části online diskuze jsme se věnovali v samostatném článku.


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.