Víno nebo umění. Emocionální investice nabízejí dvojí výnos

3-minutové čtení
J&T specialista
sdílení
J&T Redakce



Víno nebo umění. Emocionální investice nabízejí dvojí výnos
#Radosti#Wealth report#Umění

Je možné investovat do toho, co mám rád? Ano, je to možné. A dokonce to může být i mimořádně výhodné. Takzvané emoční investice, tedy investice do umění, vína, whiskey či doutníků, jsou stále populárnější. A investoři díky nim mohou i porazit inflaci. Má to však svá úskalí.

Lidé většinou investují, aby zhodnotili svůj majetek a připravili se na stáří a situaci, kdy se jejich příjmy sníží. Užívat si investici však lze i mnohem déle, aniž by investor musel aktivum prodat.

Mezi populární aktiva totiž patří takzvané emoční investice, do nichž čeští a slovenští dolaroví milionáři začali investovat stále více v uplynulých deseti letech. Vyplývá to ze šetření J&T Banky Wealth Report.

Mezi tyto investice patří zejména umění, ale také veškeré sběratelské předměty včetně luxusních vín, doutníků nebo whiskey.

Razantní nárůst zájmu o tyto investice na Slovensku v tuto chvíli vrcholí a celých 22 procent slovenských dolarových milionářů investuje právě do sběratelství. V České republice byly na vrcholu zájmu o několik let dříve, zejména mezi lety 2016 a 2020, kdy je měla v portfoliu čtvrtina bohatých investorů. V současnosti na sběratelská aktiva vsází 16 procent.

Umění láká

To však neznamená, že by sběratelská aktiva ztratila na lesku. Právě naopak. Cena vydražené malby při aukcích v Česku za deset let průměrně vzrostla bez započtení inflace o 40 procent. Při jejím započtení zaplatil kupec průměrně za jednu vydraženou malbu, kterou může být i kresba, grafika nebo například socha, o 89 procent více, uvedl Jan Stuchlík, šéfredaktor ročenky Art+, která shrnuje tuzemský aukční trh s výtvarným uměním.

A potvrzují to i konkrétní čísla za poslední rok, který byl z hlediska prodejů rekordní. Obrat loňského roku na českých aukcích činil 1,65 miliardy korun, dosud rekordní rok 2021 překonali sběratelé a investoři o deset procent. Vloni navíc padl absolutní rekord českých aukčních síní, když se plátno Bohumila Kubišty nazvané Staropražský motiv vydražil za 123,6 milionu korun. Tolik sběratel za jedno umělecké dílo na českých aukcích ještě nezaplatil.

Porazit inflaci? Ano, ale…

Čísla z českého aukčního trhu podle Jana Stuchlíka ukazují, že kvalitní umění dlouhodobě poráží inflaci. A to i v letech, kdy je inflace dvouciferná. Nicméně i na tuzemském aukčním trhu se mohou projevovat výkyvy. Například letos v březnu se aukční síni Adolf Loos Apartment and Gallery nepodařilo prodat mimořádný obraz Oskara Kokoschky, který šel do dražby s rekordní vyvolávací cenou 200 milionů korun. To může naznačovat, že aktuálně jsou sběratelé opatrní, což se může negativně podepsat na celkovém ročním výnosu.

A platí to i ve světě, kde po mimořádném boomu v polovině desátých let padal jeden rekord za druhým a došlo i na nejdražší prodej všech dob, kdy se jedno dílo Leonarda Da Vinci prodalo za neskutečných 450 milionů dolarů. Od té doby ale trh nejdražších obrazů mírně poklesl.

Podepisuje se na tom i konec éry levných peněz, kdy po dekádě nízkých úrokových sazeb začaly centrální banky utahovat měnové politiky.

Na zdraví!

Utažení měnových politik se projeví také na růstu cen investičních vín. Podle dlouhodobých dat se kvalitní víno v průměru zhodnocuje o deset procent ročně, což také v běžných dobách poráží inflaci. Nicméně investice do vín má celou řadu úskalí a je dobré si jich být vědom.

Předně kvalitních vín s investičním potenciálem je na trhu velmi málo. Podle odhadů představují zhruba 0,2 procenta roční produkce. A průměrná doba zrání investičních vín činí 10 až 20 let. V jejím průběhu se zvyšuje kvalita vína a klesá jeho dostupnost na trhu.

Hitem posledních let i mezi českými investory se pak staly luxusní whiskey. I na ni však mají vyšší úrokové sazby negativní dopad. Podle magazínu Forbes zažil jen americký trh s investiční whiskey propad o 20 procent. To však může znamenat i solidní příležitost k nákupu za dobrou cenu.


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.