Ovlivní současné války investory?

2-minutové čtení
J&T specialista
sdílení

Michal jako portfolio manažer spravuje dva akciové fondy, primárně řeší tedy akcie, prezentuje názory na investování a utváří pohled investiční společnosti na trh. Jeho práce je důležitá hlavně pro klienty, kterým se stará o majetek, ale samozřejmě také pro banku jako takovou. 


Ovlivní současné války investory?
#Starosti#Trendy#Akcie

Na investory se valí jedna špatná zpráva za druhou. Vyšší úrokové sazby a válku na Ukrajině se finančním trhům podařilo relativně překonat, ale přicházejí další šoky.

Nejdříve šlo o posun výnosů amerických státních dluhopisů (10letých) k hranici 5 %, úrovně nevídané za poslední desetiletí. Do toho události minulé soboty, kdy teroristé z hnutí Hamás zaútočili na stát Izrael. Mezi mrtvými byly stovky nejen vojáků, ale zároveň civilistů, včetně dětí a mladých lidí na hudebním festivalu. Hamás tak jasně ukázal, že si neváží lidského života, a podle toho s ním musí být i do budoucna zacházeno. Izrael to dokáže, o tom nepochybuji.

Teď jde ale o to, aby konflikt na jižních hranicích Izraele s Pásmem Gaza a na severu s hnutím Hizballáh nepřerostl v širší mezinárodní spor, kde se proti sobě postaví Írán, palestinští teroristé a proti nim Izrael za podpory USA. Toto by již mělo na finanční trhy výrazný dopad, neboť současné boje prozatím nechaly akciové trhy poměrně v klidu. Dosud se zvedly pouze ceny ropy, vzrostla hodnota zbrojařských firem, ale zásadní panikou trh neprochází.

Věřím, že výrazná diplomatická aktivita amerického ministra zahraničí a prezidenta Bidena měla za cíl zabránit další eskalaci konfliktu a zapojení dalších okolních zemí do „koalice“ proti Izraeli. Vzhledem k výbuchu rakety u nemocnice v Gaze selhal první pokus o diplomatické jednání. Pokusy přijdou další, ale trh musí být připraven, že v nebližších dnech dojde k vojenské intervenci Izraele do Pásma Gaza a zprávy budou chodit špatné – spousty mrtvých na obou stranách, vyhrožování Íránu a zároveň potvrzení USA, že stojí na straně Izraele. Očekávám tak prudší korekci cen akcií dolů, ropy nahoru a posílení amerického dolaru.

Riziková aktiva budou pod tlakem, což by mohla být naše příležitost, v ten moment musíme nastoupit do trhu my, dlouhodobí investoři. Musím říci, že se až stydím, že tu píši o akciích a nedaleko probíhá další válka, během které umírají nevinní lidé. Můj názor je takový, že tentokrát je Izrael zcela v právu zúčtovat s teroristy, protože jinak bude riziko dalšího útoku nadále přetrvávat.

Jedná se o komplexní situaci, do které je zapojeno mnoho velkých hráčů a která nemá jasné řešení. Doufejme, že se Izraeli povede provést protiúder co nejrychleji a nejefektivněji. Trhy to nějakým způsobem přečkají, ačkoli dozajista nastane určitý pokles. Samozřejmě to ale není nic proti tomu, čím si procházejí lidé přímo v místě konfliktu.

Važme si toho, co máme doma, že žijeme v míru – dříve bych to bral jako frázi, nyní to již vnímám jinak. Na akciích vlastně tolik nezáleží, jsou až na dalším místě. Pevně doufám, že při psaní příštího komentáře budu optimističtější.


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.