Globální trh s uměním mírně klesl. Prodává se více umění za méně peněz

2-minutové čtení
J&T specialista
sdílení
J&T Redakce



Globální trh s uměním mírně klesl. Prodává se více umění za méně peněz
#Radosti#Umění

Globální trh s uměním po dvou letech růstu klesl. Zůstává však na předpandemických úrovních, když dosáhl tržeb 65 miliard dolarů. Největší nárůst zaznamenaly prodeje přes internet, které nyní představují téměř pětinu trhu. Vyplývá to z aktuálního vydání ročenky The Art Basel and UBS Global Art Market Report, která každoročně vychází u příležitosti veletrhu Art Basel.


Pandemický rok 2020 představuje významný předěl ve fungování celé řady trhů. Pro trh s uměním to platí také. V prvním pandemickém roce se prodeje uměleckých děl propadly o desítky procent. Naštěstí s nastupující inflací se již v prvním postpandemickém roce trh vrátil k rychlému růstu, což potvrdily výsledky za rok 2021 i 2022, které se dostaly nad předpandemický průměr. Rok 2023 však přinesl první meziroční propad globálních prodejů umění.

„Vloni se po celém světě prodalo umění v celkové hodnotě 65 miliard dolarů. To sice představuje meziroční propad o 4 procenta, stále to však jsou tržby převyšující poslední předpandemický rok 2019, ve kterém tržby činily 64,4 miliardy,“ říká CEO uměleckého veletrhu Art Basel Noah Horowitz v úvodníku letošního The Art Basel and UBS Global Art Market Report. Ten každoročně sleduje vývoj tržeb a trendy na trhu s uměním. „Vloni došlo také k návratu růstu na čínském trhu, který dlouho trápily protipandemická opatření. Díky tomu Čína překonala Velkou Británii a stala se druhým největším trhem s uměním světa,“ uvádí dále Horowitz.


Lidé nakupují víc za míň

Propad celkových tržeb je podle aktuálního reportu způsoben poklesem průměrné útraty. Levnější díla se prodávají lépe než dříve. Poukazují na to zejména nárůsty tržeb malých obchodníků s uměním, které banka UBS sbírající data pro The Art Basel and UBS Global Art Market Report definuje jako prodejce s tržbami do 500 tisíc dolarů ročně. „U nich vidíme nárůst tržeb v průměru o 11 procent,“ připomíná Horowitz. Naopak u největších obchodníků (obrat nad 10 milionů dolarů ročně) tržby klesly o 7 procent.

Největší nárůst ze všech sledovaných segmentů pak zaznamenaly prodeje přes internet, které představují již 18 procent všech prodejů. Přes internet se přitom také prodává spíše levnější umění.


Lepší očekávání

Pro rok 2024 pak aktuální report nabízí opatrný optimismus. Obchodníci, agenti i aukční síně očekávají nárůst zájmu ze strany kupujících. A to navzdory geopolitické i ekonomické situaci.

Souvisí to s poklesem inflačních očekávání, k nimž se pak pojí očekávání zahájení snižování úrokových sazeb centrálních bank. Z velkých centrálních bank přitom úroky snížila pouze švýcarská centrální banka, Fed a ECB na zahájení snižování sazeb zatím stále čekají.

Podle The Art Basel and UBS Global Art Market Report vloni 43 procent kupců umění využilo na nákup umění nějakou formu úvěru. Dluh přitom využívají jako páku, jak zvýšit hodnotu své umělecké sbírky.


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.