Výstava moderního umění v Invalidovně přivítala rekordní počet zájemců. Prodala se díla za miliony

3-minutové čtení
J&T specialista
sdílení
J&T Redakce



Výstava moderního umění v Invalidovně přivítala rekordní počet zájemců. Prodala se díla za miliony
#Radosti#Umění

Třetí vydání výstavy J&T Banka Art Index Pop-up se uskutečnil v prvním zářijovém týdnu v magickém areálu pražské Invalidovny. Přivítal rekordní počet zájemců o současné umění a prodala se díla za více než 3,5 milionu korun.


Zájem o současné umění roste. Dokládají to ceny, za které se prodávají díla současných umělců, i množství výstav, které v Praze a dalších městech probíhají. A mluví o tom také samotní umělci, kteří mají v ateliérech často doslova „narváno“.

Díky zájmu o současné umění skončila také třetí výstava J&T Banka Art Index Pop-up 2023 se dvěma rekordy. Dorazilo na ni nejvíc lidí a prodala se díla za miliony korun.

Letošní ročník výstavy Art Index Pop-Up překvapil i samotné kurátorky. „Výstavu letos navštívilo bezmála 8 000 lidí, což je na české poměry opravdu nevídané číslo. Předčili jsme dokonce i vlastní očekávání, když na letošní výstavu přišlo dvakrát více návštěvníků než na minulý ročník,“ komentuje návštěvnost výstavy art specialistka J&T Banky Valérie Horváth. „Výstava letos přivítala opravdu rozmanitou skladbu návštěvníků všech věkových kategorií, včetně celé řady školních skupin od mateřských po střední školy. Těší nás, že učitelé mají chuť seznámit své žáky s aktuální tvorbou českých umělců.” Zajímavé byly i reakce na letošní výběr prostor a děl: „Aktuálně sklízíme pozitivní reakce od odborné veřejnosti i od návštěvníků. Líbil se jim výběr děl, atmosféra prostor i přidaná hodnota zahrady Invalidovny, kde návštěvníci zůstávali a diskutovali o tom, co je na výstavě zaujalo, “ doplňuje Horváth.


Úspěšné prodeje

Přímo na místě se prodalo 30 děl, a to v celkové hodnotě bezmála 3,5 milionů korun. Nejedná se ale o konečné číslo, protože jednání o dalších prodejích stále probíhají v galeriích, které jednotlivé umělce zastupují.

Největší pozornost kupců si získala nejznámější jména, jako jsou například Krištof Kintera, Pavla Sceranková, Daniel Pitín či Josef Bolf.

„Letos táhla především malba. Zájem o díla obzvlášť žádaných autorů v některých případech několikanásobně předčil nabízený počet uměleckých děl. Co nás ale opravdu mile překvapilo, byla míra pozornosti, kterou si získala tvorba té nejmladší generace umělců, na které se ostatně letošní kurátorský výběr částečně zaměřil. Konkrétně šlo například o Davida Krňanského, Marii Lukáčovou, Igora Hosnedla nebo Pavlu Malinovou,“ uvádí další z kurátorek Štěpánka Veselská. Ta dále připomíná, že kromě tradičních maleb byly mezi zájemci populární i sochy a prostorové instalace.


Jak měřit umění?

Výstava J&T Banka Art Index se poprvé konala v roce 2019 a postupem času se z ní stalo bienále. Letošní ročník tak byl třetí v pořadí a zároveň byl i největším, protože se tu představilo 50 umělců, kteří nabídli 150 děl.

Výběr zastoupených umělců vychází z Art Indexu, tedy žebříčku, který vychází již deset let vždy na jaře. Jedná se o žebříček stovky umělců narozených po roce 1960, kteří jsou na výtvarné scéně nejvíce viditelní. Úspěchem je samotné umístění ve zveřejňovaném top 100. Databáze Artplus.cz, která shromažďuje také údaje o aukčních prodejích, eviduje více než dva tisíce umělců, kteří spadají do této kategorie.

J&T Banka Art Index nehodnotí kvalitu jednotlivých umělců ani jejich díla. Pořadí v žebříčku odráží především pozornost, jakou jejich tvorbě věnuje odborná veřejnost. Ať už jsou to galeristé, kteří jim pořádají samostatné výstavy, nebo je berou na umělecké veletrhy, či kurátoři, kteří je zařazují do svých přehlídek. Čím větší pozornost svým dílem umělci získávají, tím více si jich všímají i sběratelé, kupují jejich díla, jejichž cena v čase by tak měla růst.


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.