Rekordní Švabinský a nová ředitelka Guggenheimu

3-minutové čtení
J&T specialista
sdílení

Valérie Horváth vystudovala dějiny umění na FF UK a Arts Management na VŠE, část studia strávila ve francouzském Dijonu. Působila v soukromých galeriích, naposledy spolupracovala se dvěma významnými sklářskými značkami.


Rekordní Švabinský a nová ředitelka Guggenheimu
#Radosti#Umění

Podzim ještě neskončil, a tak se ani dnešní novinky ze světa umění neobejdou bez reflexe aktuální podzimní aukční sezóny. Tentokrát padl rekord za zásadní symbolistní malbu Maxe Švabinského, vysoké částky za české umění ale padaly i v sousedním Německu. V zahraničí se zase mluví o nové ředitelce Guggenheim Musea nebo o možné odhalené identitě umělce Banksyho.



Švabinský za rekordních 15,9 milionů

Další aukce, další rekord. Tentokrát padl na podzimní dražbě společnosti European Arts za dílo Maxe Švabinského. Že se kladívková cena vyšplhala na 12,8 milionu korun, tedy bezmála 15,9 milionu korun včetně aukční provize, není žádným překvapením. Jednalo se totiž o jedno z nejslavnějších děl českých dějin umění: malbu Splynutí duší z roku 1901, ikonické dílo českého symbolismu, které bezpečně pozná každý student kunsthistorie. A dobře ho znají i návštěvníci Národní galerie, kde visí druhá verze tohoto díla v menším formátu.


Nová ředitelka Guggenheimu

Jedna z nejslavnějších kulturních institucí světa, newyorské Solomon R. Guggenheim Museum, pod které spadá i benátská pobočka Peggy Guggenheim Collection, bude mít po šestiměsíčním hledání nástupce Richarda Armstronga nové vedení. A vůbec poprvé v historii stane v jejím čele žena: Mariët Westermannová. Výběr to byl podle všeho překvapivý, Westermannová nikdy žádné muzeum nevedla. Má ale bohaté zkušenosti z vysokých manažerských pozic ve vzdělávacích a charitativních institucích, mimo jiné i těch uměleckých.


BBC možná zná Banksyho identitu

V pravidelné frekvenci se do pozornosti médií dostává oblíbená hádanka: jaká je skutečná identita jednoho z nejslavnějších britských umělců tvořícího pod přezdívkou Banksy. A právě teď přichází další nápověda. Britská BBC podle všeho dohledala starý rozhovor s umělcem z roku 2003, kde zmiňuje své křestní jméno. Na otázku novináře, zda je jeho jméno Robert Banks, odpovídá prostě „jmenuji se Robbie“. Zaručených identit tohoto umělce už bylo nicméně zveřejněno spoustu. Jedna z oblíbených teorií tvrdí, že se jedná o frontmana skupiny Roberta del Naja. Zdá se ale, že svět se ve skutečnosti pravdu dozvědět nechce, chce se po ní jen pídit. Tak si počkejme pár měsíců na další pokus.


České umění v Kolíně nad Rýnem

Začátkem listopadu proběhla i jedna zahraniční aukce významná pro český trh s uměním. Společnost Sotheby’s pod názvem A Different Perspective dražila v Kolíně nad Rýnem umění střední a východní Evropy. V nabídce bylo pochopitelně zařazeno i české umění, které aukci zcela dominovalo – postaralo se o 60 procent z celkového obratu dražby. Nejdražším dílem se stala drobná malba Zlatá věž Mikuláše Medka, kterou si nový majitel odnesl za necelých 180 tisíc eur, tedy téměř 4,4 milionu korun. Úspěšně se prodala i díla na papíře Emila Filly nebo Františka Kupky.


Hotely pro milovníky umění

Na závěr jeden příspěvek na odlehčenou pro ty, kdo v dlouhých chladných večerech přemýšlejí o dovolené. Server ARTnews poskládal seznam 25 nejlepších hotelů pro milovníky umění. Najdete v nich díla od Marca Chagalla, Henriho Matisse, Tracey Eminové, Aj Wej-weje nebo Damiena Hirsta. České hotely v nich chybí, ubytovat se obklopeni uměním ale můžete i u nás – třeba v Chateau Třebešice u Kutné Hory, hotelu Miura v Čeladné nebo i v pražském Andazu.


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.