Když textil potká sklo. Karlovarská galerie Display ukazuje díla Lucie Rosické a Anny Jožové

4-minutové čtení
J&T specialista
sdílení
J&T Redakce



Když textil potká sklo. Karlovarská galerie Display ukazuje díla Lucie Rosické a Anny Jožové
#Umění#Radosti

Jedna pracuje zejména s textilem, druhá se sklem. Zdánlivě by tak díla Lucie Rosické a Anny Jožové nemohla být vzdálenější. Přesto se dvojice umělkyň pustila do společné tvorby při rezidenčním pobytu v Karlových Varech v rámci projektu Magnus Art Residency. Karlovarská galerie Display nyní představuje díla, která během jejich pobytu vznikla.


Karlovy Vary inspirativní, Karlovy Vary umělecké. Tak by mohl znít slogan projektu Magnus Art Residency, v jehož rámci se v překrásných prostorách rekonstruovaného paláce Sparkasse setkává dvojice umělců, vzájemně se inspirují a společně tvoří. Výsledek se pak představí v galerii Display, která je součástí paláce.

Po úspěšné premiérové výstavě, kde vlastní i společná díla představili Dana Bartoníčková a Stanislav Zábranský, se sem nově nastěhovala díla z textilu a skla. Společná i vlastní díla zde totiž představuje Lucie Rosická, která ve svém díle velmi často používá právě textil, a Anna Jožová, jedna z největších talentů současné české sklářské školy.


Když textil potká sklo. Karlovarská galerie Display ukazuje díla Lucie Rosické a Anny Jožové


„My jsme se setkaly už před více než rokem. Rozpracovaly jsme nějaké projekty, a jak se naše umělecké trajektorie vyvíjely, tak jsme se k nim postupně vracely. My jsme se každá vyvíjela po své linii a zároveň se to protínalo v naší společné tvorbě. Když nám Štěpánka, Valérie a Anička z J&T nabídly tuto rezidenci, říkala jsem si, že to bude báječné završení spolupráce. My jsme hodně pracovaly se sklem a u něj vše trvá opravdu dlouho, takže bychom to čistě během toho měsíce rezidence ani nestihly,“ prohlásila Anna Jožová.

Pro obě umělkyně byly Karlovy Vary ohromnou inspirací. Lucie Rosická například využila velmi specifické místní vody pro experiment s textilem.


„Svá díla jsem po vzoru karlovarských růží nechala deset dní namáčet. Na povrchu látek pak vřídlovec různě reagoval a vytvořil kamenný povrch,“ popisuje Rosická. Tu přitom zaujala estetická působivost celé západočeské metropole. „Řeknu to záměrně ošklivým slovem: zaujalo mě, kolik zbytečností to město má. Ale myslím to v nejlepším slova smyslu. Je tu krásná architektura, opravdu fantastické secesní vily, opulentní hotely, v nichž je na každé stěně jiná brokátová tapeta, proti tomu tu je neuvěřitelné množství stánků s pítky na minerálku, obchody s obřími lustry nebo kýčovitou veteší. Je to esteticky hodně šťavnaté město, takže je pořád kam se dívat,“ dodala Rosická.

Jak společná i samostatná díla jednotlivých uznávaných umělkyň dopadla? To zjistíte až do konce dubna v Karlovarské galerii Display.


Když textil potká sklo. Karlovarská galerie Display ukazuje díla Lucie Rosické a Anny Jožové

Anna Jožová

Česká umělkyně a designérka, která pracuje se sklem na pomezí volného umění a designu. V roce 2023 absolvovala studium v magisterském programu v Ateliéru skla pod vedením profesora Ronyho Plesla na Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze. Od roku 2018 své práce prezentovala v rámci mnoha kolektivních výstav, veletrhů a uměleckých projektů, např. na London Design Fair, Venice Design Biennial, Salone del Mobile aj., ale také na samostatné přehlídce v pražské galerii Kvalitář. Mimo vlastní autorskou tvorbu spolupracuje také s designérem Vlastimilem Šenkýřem, se kterým tvoří v uměleckou dvojici pod názvem Kombo.

 Lucie Rosická

Jako malířka a textilní výtvarnice se ve svých dílech zabývá prolínáním tradičních a současných technik. „Jde o směsicí ručních prací, které mě naučila moje babička, klasické malby a nově objevené vášně pro látky a materiály. Výsledkem je jedinečný styl figurativního umění, který vyvolává osobní vzpomínky a emoce,“ uvádí umělkyně. Lucie je studentkou závěrečného ročníku v ateliéru Malba IV na pražské AVU, který vede dvojice Marek Meduna a Petr Dub, zároveň absolvovala několik studijních pobytů v mimo jiné v USA a italském Turíně.

Když textil potká sklo. Karlovarská galerie Display ukazuje díla Lucie Rosické a Anny Jožové


O projektu Magnus Art Residency

Každý měsíc budou na takzvaných rezidencích společně tvořit dva čeští umělci. Horní patra secesního paláce Sparkasse přinesou jedinečnou sérii děl, reflektující nejen atmosféru Karlových Varů, ale také dynamiku spolupráce dvou odlišných přístupů.

„V rámci Magnus Art Residency budeme v galerii Display pravidelně prezentovat umělecká díla dvou vybraných umělců, kteří spolu budou měsíc tvořit v ateliéru bývalé Městské spořitelny,“ vysvětluje Štěpánka Veselská, Art specialistka J&T Banky.


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.