Moravská vína z Kolby dobyla Cannes. Odváží si 5 zlatých medailí

2-minutové čtení
J&T specialista
sdílení
J&T Redakce



Moravská vína z Kolby dobyla Cannes. Odváží si 5 zlatých medailí
#Radosti#J&T Wine holding#Úspěch

Vína z moravského vinařství Kolby patřící J&T Wine Holdingu slaví úspěch na mezinárodní scéně. Na světové soutěži v Cannes Vinalies Internationales 2024 porotci ocenili zlatou medailí hned pět jejich vín. Tento úspěch potvrzuje, že česká bílá vína se začínají významně prosazovat i v mezinárodní konkurenci.


Francouzská Vinalies Internationales je jedna z největších světových vinařských soutěží. Na letošním jubilejním 30. ročníku, který se konal ve francouzském Cannes, se českému vinařství Kolby povedl značný úspěch.

„Vína Kolby vylovila z tyrkysových vod azurového pobřeží pět zlatých medailí, což považujeme za obrovský úspěch. Soutěž má ve vinařském světě velké uznání. Je to pro nás stejné, jako kdybychom přivezli pět zlatých medailí z olympijských her,“ raduje se Ondřej Stejskal, ředitel vinařství Kolby.

Soutěže se tento rok účastnilo téměř 3 000 vzorků z 38 zemí světa a hodnotilo je 113 degustátorů z 24 zemí světa. Z pohledu hodnocení se jedná o velmi sofistikovaný a precizní proces. „Každý hodnotitel musí kromě klasického bodování pomocí tzv. stobodové OIV stupnice víno také několika řádky popsat, a to od vzhledu, přes vůni až po chuť, “ dodává Stejskal.


Spojení moderních technologií a tradičních postupů

Mezi vína z vinařství Kolby, která porotci ocenili zlatými medailemi, najdeme Pinot Blanc Selection 2021, Ryzlink vlašský Selection 2021, Veltlínské zelené Premium 2021, Ryzlink vlašský Premium 2021 a Chardonnay Premium 2021.

„Na rozloze téměř 40 hektarů pěstujeme devět bílých odrůd a tři modré. Špičkami našeho vinařství jsou právě oceněné odrůdy Ryzlink rýnský a Ryzlink vlašský, z burgundských odrůd to jsou Pinot blanc a Chardonnay,“ popisuje Stejskal a dodává: „Při výrobě vín spojujeme moderní metody s tradičními postupy. Abychom dosáhli co nejlepších výsledků, uplatňujeme ruční sběr, šetrné lisování a filtraci, maceraci na slupkách, řízenou fermentaci, zrání na jemných kalech a samozřejmě hygienickou čistotu provozu.“


Vinařství Kolby

Moravské Vinařství Kolby patří spolu s nedalekým Vinařstvím Reisten pod křídla společnosti J&T Wine Holding. Vlajkovou lodí Vinařství Kolby jsou odrůdy Ryzlink rýnský a Ryzlink vlašský, z burgundských odrůd to jsou Pinot Blanc a Chardonnay. Vinařství již získalo řadu tuzemských i zahraničních odborných ocenění.

Vína z obou vinařství je možné si objednat na www.kolby-reisten.cz.


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.