Vendula Chalánková povýšila vystřihovánky na umění

3-minutové čtení
J&T specialista
sdílení
J&T Redakce



Vendula Chalánková povýšila vystřihovánky na umění
#Radosti#Úspěch#Umění

Vendula Chalánková patří mezi nejpopulárnější české umělkyně. Její dílo zahrnuje celou řadu technik a motivů, proslula svým smyslem pro humor, který vtělila do svých kultovních komiksů. Její dílo je zastoupeno v řadě sbírek a často se objevuje na kolektivních i samostatných výstavách. Úspěch potvrzuje její stabilní účast mezi nejlepšími současnými tvůrci v žebříčku J&T Banka Art Index. V tom aktuálním je na 18. příčce.

Zadumanost, závažnost, tíže, deprese, nesrozumitelnost. S takovými přídomky bývá často – a zcela mylně – spojováno současné umění. A totéž platí i pro umělce, o nichž panuje představa připomínající jakéhosi hippíka se sebevražednými sklony.

Nic z toho rozhodně neztělesňuje Vendula Chalánková, jedna z nejúspěšnějších tuzemských umělkyň, která své postavení na špičce potvrdila i aktuální 18. příčkou v žebříčku J&T Banka Art Indexu.


Zručnost a humor

Vendula Chalánková se vymyká nejen osobností, ale také dílem. V jejím díle se totiž odráží mimořádná hravost a smysl pro humor. Ty projevovala již na škole, když například bubnovala na topení, čímž vznikala specifická paneláková muzika. Poté však objevila nůžky a barevný papír. A zrodila se hvězda.

Chalánková totiž právě na vystřihovánkách postavila část svého unikátního rukopisu. Technikou, která připomíná školku, vytváří kouzelné postavičky, zasazuje je do specifického 2D prostoru, jejich roztomilost je až nezdravě odzbrojující, že se Chalánkové hravě daří vyhnout se případnému nařčení z kýče. To se jí dařilo i ve vlastní designové linii nazvané Zvrhlý vkus, kde nabízela nejrůznější nášivky a další doplňky.


Kultovní komiksy

Technikou vystřihovánek často využívá ve formě komiksových, či přesněji stripových minipříběhů. A zde již naplno využívá svůj unikátní smysl pro humor. Vypráví fikcionalizované příběhy sebe sama, svých blízkých, přátel. Doslova kultovním se stal strip o tom, že hrdinka nemá ráda obrazy z obchodního domu IKEA. Místo nich má ráda obrazy z Hornbachu.

A její příběhy jsou plné lidskosti, obyčejnosti, problémů současných lidí. Staly se dokonce natolik populárními, že Chalánkové vyšla i kniha u renomovaného nakladatelství.

A právě knižní ilustrace jsou další důležitou oblastí tvorby sympatické Moravanky.


Jídlo i nábytek

V posledních letech se pak Chalánková věnuje také svébytné malbě a opět si pro své obrazy vybírá motivy z naší každodennosti. Maluje například dveře (1:1), skříňky, kuchyňské spotřebiče, ale také velmi estetizované jídlo, a to dokonce nezvětšované.

Vendula Chalánková se stává hvězdou a všímají si jí také sběratelé. Například na druhém vydání prodejní výstavy J&T Banka Art Index Pop Up v roce 2021 představila mimo jiné dort, chlebíček nebo vejce v aspiku. Prodaly se všechny kousky.

Její úspěch v posledních letech reflektuje také stoupání jejího jména v rámci žebříčku J&T Banka Art Index. Ještě před pěti lety byla na 40. příčce, nyní již je osmnáctá.

Tento žebříček si přitom dává za cíl objektivní metodou porovnat úspěchy tuzemských umělců za uplynulou dekádu. Klíčové jsou přitom samostatné výstavy, ale také úspěch děl jednotlivých autorů při prodeji v aukcích i soukromých prodejích, zároveň přítomnost autorů na mezinárodní scéně, zejména na uměleckých veletrzích současného umění.

„Index vychází z předpokladu, že vlastní hodnotu umění nelze objektivně změřit, lze však posuzovat úspěšnost umělecké kariéry. Index zohledňuje účasti na výstavách a bienále, výtvarná ocenění, zastoupení galeriemi a další počiny (například knižní monografie či realizace ve veřejném prostoru),“ vysvětlují autoři žebříčku, mezi nimiž najdeme například odborníka na tuzemský aukční trh Jana Skřivánka, galeristku Lucii Drdovou či kurátora Ondřeje Horáka.


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.