Padne rekord českých aukčních síní? Do aukce jde Kokoschka za 200 milionů

3-minutové čtení
J&T specialista
sdílení
J&T Redakce



Padne rekord českých aukčních síní? Do aukce jde Kokoschka za 200 milionů
#Radosti#Umění

Obraz Oskara Kokoschky Žena a otrok (viz úvodní foto - zdroj: katalog VÝBĚROVÁ AUKCE MODERNÍHO A SOUČASNÉHO UMĚNÍ) může změnit historické tabulky českých aukčních síní. Již v neděli 19. března se mimořádné plátno jedné z klíčových postav malby minulého století bude pokoušet prodat aukční síň Adolf Loos Apartment and Gallery. A to s vyvolávací cenou 200 milionů korun. To je přitom absolutní rekord českých aukcí, takto vysoko ještě minimální podání nikdo nenastavil.

Ostatně vyvolávací cena bez aukční přirážky je o více než 70 milionů výš než aktuální rekord českých aukčních síní. Nejdražším uměleckým dílem, které se ve veřejné aukci u nás prodalo, má nadále na kontě galerie Kodl. Ta loni v květnu prodala obraz Bohumila Kubišty Staropražský motiv za 123,6 milionu korun včetně aukční přirážky.

Češi investují do umění

Podle ředitele aukční síně Adolf Loos Apartment and Gallery Vladimíra Lekeše rozhodně v tuto chvíli není nic hotové. „Zda se nám povede obraz prodat, vidím tak 50 na 50,“ vyvrací Lekeš spekulace, že má pro obraz předem kupce. Nicméně vše naznačuje tomu, že by se to podařit mohlo.

„Aukční síně jsou si vždy velmi dobře vědomé apetitu svých klientů a věřím tedy, že i tato vyvolávací cena je odrazem toho, že na trhu jsou již sběratelé, kteří jsou ochotní za svá vysněná díla utratit tyto nemalé peníze,“ domnívá se odbornice na investice do umění J&T Banky Anna Pulkertová.

A tomu odpovídají statistiky z posledních měsíců. Loňský rok se stal pro aukční trh rekordní, Češi na nich nakoupili umění za 1,6 miliardy korun. A na nejvyšší úrovně rostly téměř všechny sledované statistiky od celkové sumy, přes nejdražší položky po procentuální úspěšnost jednotlivých aukcí.

„Zařazení Kokoschkovo díla s tak vysokou kladívkovou cenou naznačuje, že aukční síň si je vědoma velkého sběratelského apetitu. Umění už v minulosti prokázalo, že je v krizi dobrým uchovatelem peněz a touto poučkou se evidentně řada investorů řídí i v současné krizi. I my mezi našimi klienty vnímáme větší poptávku po alternativních investicích,“ dodává Valérie Dvořáková z Art Servisu J&T Banky. Na otázku, zda je aukční trh na tak vysoké částky připraven, odpovídá, že již ano. „Na českém trhu se sice dosud tak vysoká částka za jedno dílo na aukci neobjevila, máme už ale zkušenost s dražbou díla Františka Kupky v hodnotě překračující 200 milionů korun v londýnské pobočce Sotheby’s. Věřím, že aukční síň dobře ví, co dělá, a že je mezi jejími klienty o Kokoschku zájem. Na co jsem ale opravdu zvědavá, je konečná cena díla,“ připomíná Dvořáková.

Kupovat mohou i cizinci

Vladimír Lekeš připomíná, že vyvolávací cena je na místní poměry sice astronomická, u takto výjimečného díla však je zcela opodstatněná. Jednak podobná díla se na aukcích téměř neobjevují a pokud ano, prodají se za stovky milionů korun. A aukční síni hraje do karet i podstatná změna oproti předchozím letům.

Šanci na koupi obrazu totiž budou mít také instituce a sběratelé ze zahraničí. Letos v lednu vydaly české úřady na jeho vývoz trvalé povolení. Důvodem je pohnutá historie obrazu. O jeho restituci usilují dědicové německého sběratele Fritze Salo Glasera. „Ti se k obrazu přihlásili před patnácti lety a uplatnili restituční nárok. Obraz se musí prodat, aby se z výnosu jejich nárok uspokojil,“ vysvětlil Vladimír Lekeš.


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.