Slavná legenda jménem Orient Express

3-minutové čtení
J&T specialista
sdílení
J&T Concierge



Slavná legenda jménem Orient Express
#Radosti#Concierge

Od roku 1883, kdy poprvé vyjel Orient Express z Paříže do tehdejšího Konstantinopolu, sice došlo na palubě k četným změnám, ale to zásadní, jeho slávu a výjimečnost se povedlo udržet dodnes. Vzduchem se místo cigaretového kouře šíří Wi-Fi a dámy mohou cestovat i bez pánského doprovodu. Do jídelního vozu se však na večeři stále bez smokingu nedostanete. Z jízdy Orient Expressem se tak stal exkluzivní zážitek s romantickou atmosférou dávné doby, kdy se tímto vlakem přepravovaly světové elity.

Pokud toužíte okusit jízdu ve vlaku Orient Express, není dobré nechávat rozhodnutí na poslední chvíli. Termínů není mnoho a trasy jako Benátky–Vídeň, Paříž–Praha či Praha–Londýn bývají velice rychle vyprodány. Optimální a nejpohodlnější variantou je, když se do výchozí stanice dopravíte o několik dnů dříve, užijete si konkrétní místo a svůj výlet okořeníte poněkud pompéznější přiblížením se ke svému domovu.


Slavná legenda jménem Orient Express


Od palandy po osobního komorníka

Orient Express nabízí na výběr z různých kategorií kupé. Základní se nazývá „historická kabina“, v níž musíte počítat s velmi stísněným prostorem. Poskytuje dvě lůžka, většinou umístěná nad sebou, stolek a umyvadlo. Zásadní informací pro pasažéry v této třídě je, že sdílí sociální zařízení včetně toalety s ostatními.

Prokazatelně lepší komfort si dopřejete ve vyšší kategorii Suit, která disponuje vlastní koupelnou, manželskou postelí a „obývacím“ pokojem. Nejvyšší kategorie je Grand Suit, kde je k dispozici například neomezená konzumace šampaňského, 24hodinový servis osobního komorníka nebo mramorová koupelna vyššího standardu. Snídaně se u všech kategorií servíruje v soukromí vašeho kupé nebo v jídelním voze.

Cena za jízdenku na trase Paříž–Praha začíná přibližně na 4 tisících liber za osobu.


Slavná legenda jménem Orient Express


Gastronomický zážitek

Nepsaným pravidlem je, že se na palubě vždy podává vytříbená kuchyně pod taktovkou světoznámých kuchařů. Večeře v restauraci je vnímána jako slavnostní část cesty. Proto všichni musí striktně dodržet předepsaný dress code, což pro pány představuje smoking a pro dámy večerní dlouhé šaty. Během dne je dovolen styl smart casual.

Hosté mohou očekávat vícechodové menu s precizně vybraným nápojovým lístkem. Historie říká, že se v Orient Expressu pořádaly bujaré večírky a dobrá nálada panovala do brzkých ranních hodin. O skvělou atmosféru se stará například klavírista, který zahraje i melodie na přání, nebo zkušený personál míchající ty nejlepší koktejly. Tento vlak myslí na vše, a tak nezůstanete o hladu ani o půlnoci, kdy se servírují humří rolky nebo lanýžové sendviče v kombinaci se šampaňským.

 

Slavná legenda jménem Orient Express


Věděli jste, že…? 

  • Orient Express nemíval nikdy zpoždění,v minulosti si podle něj seřizovali lidé hodinky. To už bohužel úplně neplatí. Vlak má sice významnou přednost oproti jiným spojům, ale je potřeba kalkulovat s možným meškáním.
  • Cestující při první jízdě Orient Expressu, která se uskutečnila 4. října 1883, byli přísně vybíráni. Jednalo se o skupinu bankéřů, politiků, majitelů velkých železničních podniků, slavných spisovatelů a žurnalistů. Cílem bylo, aby se tito lidé zapojili do propagace.
  • Spisovatelka Agatha Christie si zločin na palubě vymyslela, ale Orient Express byl pro ni velkou inspirací a cestovala v něm údajně více než jednou, naposledy v rámci svatební cesty se svým druhým manželem.

TIP PAVLÍNY SALABY 

Poptejte si jízdenky na Orient Express přes J&T Concierge a využijte nadstandardních výhod, které nabízíme exkluzivně pouze pro naše klienty. Postaráme se o bezstarostnou cestu od jejího začátku až po šťastný návrat domů. Pokud byste se rozhodli strávit několik dnů ve výchozí či cílové destinaci, umíme vám program naladit do speciální tematiky a vy tak můžete překvapit svého partnera či přátele originálním konceptem cestování. Zkuste například objevit Paříž ve stylu seriálu Emily in Paris, jít po stopách Mozarta ve Vídni či objevit kouzlo Londýna s Harrym Potterem.


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.