Spor o Sušku a Toyen za 65 milionů

3-minutové čtení
J&T specialista
sdílení

Valérie Horváth vystudovala dějiny umění na FF UK a Arts Management na VŠE, část studia strávila ve francouzském Dijonu. Působila v soukromých galeriích, naposledy spolupracovala se dvěma významnými sklářskými značkami.


Spor o Sušku a Toyen za 65 milionů
#Radosti#Umění

Uměleckým světem minulý týden cloumal nejeden skandál. V Londýně se kvůli sporům o soubor uměleckých děl zrušila schůzka premiérů Rishiho Sunaka s jeho řeckým protějškem Kyriakosem Mitsotakisem, u nás zavládl trochu lidovější spor o sochu Čestmíra Suška mezi samotným autorem a starostou pražských Řeporyjí. Stalo se toho ale mnohem víc: jeden znovuobjevený, dávno ztracený Botticelli, jedna Toyen za hezkých 65 milionů a stovka nejmocnějších lidí v uměleckém světě.



Suška vs. Novotný

Prapodivný, ale mediálně vděčný spor se rozhořel mezi starostou pražských Řeporyjí a sochařem Čestmírem Suškou, který ve zmíněné pražské čtvrti dlouhodobě žije, tvoří a provozuje Studio Bubec. Řeporyjský starosta Petr Novotný na svých sociálních sítích před pár dny vyhlásil „pátrání“ po Suškově soše Pomník Vladimíru Boudníkovi. Monumentální objekt měla podle něj zakoupit Praha 9 a dlouhodobě ho zapůjčit právě Řeporyjím. Dosud se ale nacházel v Suškově ateliéru, až se objevily fotografie jeho vystavení na novém místě. To se nakonec ukázalo být před Oblastní galerií Liberec, kam ho autor zapůjčil. Suška ale tvrdí, že nákup nebyl dokončen a podle smlouvy, kterou s Prahou 9 uzavřel, je majitelem sochy do okamžiku, než se celá zaplatí. Zatímco Novotný Sušku obviňuje z krádeže, Suška Novotného z šíření dezinformací. Jak říkám – prapodivné, ale mediálně vděčné.


Ztracený Botticelli objevený po 50 letech

Co by to bylo za novinky bez nějakého dávno ztraceného a nově vynořeného uměleckého díla. Tentokrát se štěstí usmálo na Itálii, jejíž policie našla vzácnou malbu renesančního mistra Sandra Botticelliho, které bylo 50 let považováno za ztracené. „Ztráta“ to přitom byla jen zdánlivá. Malba Madony s dítětem, která původně visela v kostele Santa Maria della Caritá, byla už před dekádami svěřena důvěryhodné místní rodině, na což se podle všeho jednoduše zapomnělo. Zatímco italské úřady obraz považovaly za nezvěstný, rodina si ho po generace poslušně předávala. Nalezen byl v rodinném sídle poblíž Neapole.


Britsko-řecký spor o Parthenonské mramory

Umělecké dílo rozdmýchalo diplomatické vztahy mezi Velkou Británií a Řeckem. Konkrétně se jedná o tzv. Parthenonské mramory, které kdysi zdobily chrám v Athénách. Před 200 lety je z Athén odvezl tehdejší britský velvyslanec v Cařihradu lord Elgin, podle něhož se sochám také přezdívá Elginovy mramory. Řecký premiér se teď pro BBC vyjádřil v tom smyslu, že by umělecká díla měla být navrácena Řecku, což Řekové požadují už 200 let. Rishi Sunak neváhal a okamžitě zrušil společnou schůzku s premiérem Kyriakosem Mitsotakisem, která se měla konat jen dva dny po rozhovoru. Debata o navracení uměleckých děl, které se do různých světových sbírek dostaly kontroverzními způsoby, nejčastěji skrze války nebo tehdejší kolonie, je v muzeálním světě stále hlasitější.


Toyen za 65 milionů

Podzimní aukční sezónu rozproudila další aukce, tentokrát pořádaná Galerií Kodl. Nejvyšší částka padla nepřekvapivě za malbu Monte Carlo malířky Toyen. Za 64,8 milionu korun se stala třetím nejdražším autorčiným dílem na českých aukcích.

Už před dražbou se mluvilo i o několika atypických položkách – obrazech, jejichž autorem byl Václav Havel. Autorství bylo před aukcí zpochybňováno s tím, že o Havlově uměleckém koníčku nevěděli ani jeho nejbližší. Jeho autorství ale obhajoval například sochař Jaroslav Róna, který od Havla jednu malbu sám dostal darem.


Stovka nejmocnějších osobností na umělecké scéně

Vyšel další ročník ArtReview Power 100 neboli seznam stovky osobností z celého světa, které mají největší moc na aktuální umělecké scéně. Žebříčku tentokrát vévodí Nan Goldinová, americká fotografka a aktivistka, bez níž by dějiny fotografie 20. století vypadaly úplně jinak. V první stovce nejmocnějších lidí ve světě umění převažují umělci, najde se tu ale i řada slavných galeristů, sběratelů a kurátorů. Asi vás nepřekvapím, že české jméno byste v seznamu hledali marně.


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.