Kolby a Rittstein: Krásné víno, krásné umění

4-minutové čtení
J&T specialista
sdílení
J&T Redakce



Kolby a Rittstein: Krásné víno, krásné umění
#J&T Wine holding#Umění#Radosti

Co může být krásnějšího než posadit se uprostřed vinice se sklenkou skvělého vína a pozorovat unikátní přírodu? Vinařství Kolby láká přesně k tomuto zážitku i svou unikátní polohou s výhledem na národní přírodní památky Pouzdřanská step.


Od letošního roku navíc Kolby zahajuje projekt propojení vína a nejlepšího tuzemského umění. Po celé léto tak bude na Kolbách ve vinohradě expozice soch Lukáše Rittsteina, jednoho z nejuznávanějších českých sochařů. V rámci výstavy proběhne přednáška s autorem a několik degustací s výkladem.

„Původně tyto sochy pocházejí z projektu Horizont událostí. Tu instalaci nazývám Hostina, protože sochy představují určité paluby, ve kterých návštěvníci mohou najít skrýš. Je to vlastně přístřešek, chatrč. Jde o obytné sochy, kde najdete bezpečí. Nebo možnost se najíst či napít. V té největší soše může být i velká hostina!“ říká Lukáš Rittstein.

Kolby je jedním z mála tuzemských vinařství, která mají kompletní vinici na jednom místě. Jde o terasovitou vinici s platem navrchu. Během jara a léta místo útočí na všechny smysly a návštěvníci mohou vinicí procházet po stezce. Právě tu nyní doplní sochy Lukáše Rittsteina, a procházku tak budete moci nahoře zakončit posezením v té největší z nich.


Přivést lidi k umění

Autorem myšlenky propojení umění a vinice Kolby je člen představenstva vinařství Kolby a Reisten Petr Málek. Ten v J&T Bance spouštěl velký umělecký projekt, který dal za dvě dekády postupně vzniknout unikátní sbírce Magnus Art, stejnojmenné galerii v sídle banky a nejnověji například sérii uměleckých rezidencí v karlovarském paláci Sparkasse.

„Nyní chceme propojit umění s vinicemi. Ve světě jde o častý jev, který v Česku zatím není běžný. Vídáte sochy v okolí vinic, ale my to vnímáme spíš jako galerii v otevřeném prostoru,“ vysvětluje Petr Málek. „Je to součást mojí snahy dostávat umění blíž k lidem. Jedním z těch projektů bylo umístění objektu Vista Mars od uznávaného umělce Jiřího Příhody do administrativního areálu pražské Rustonky. A právě při diskusích s Jirkou se začal rodit projekt umění na vinici Kolby. Nejprve jsme přemýšleli nad různými vyhlídkami, ale v jednu chvíli jsem si uvědomil, že tohle místo je prostě galerie. Je to místo, kam patří umění,“ pokračuje Málek.

Nejde přitom o tradiční umění ve veřejném prostoru, jak je známe například z měst. Tam totiž jde o princip umění přinést k lidem. „My tu perspektivu přetáčíme. Sem chceme vzít umění a přivést k němu lidi.“

V tu chvíli začal Málek a jeho tým hledat umění, které by bylo pro rozlehlou vinici vhodné. A díky kurátorce Valérii Horváth z Art Servisu J&T Banky padla volba na monumentální tvorbu Lukáše Rittsteina. Ten vybral trojici soch, které se pro vinici skvěle hodily a jsou vidět ze všech možných zákoutí unikátního prostoru.

„Já se na ten projekt velmi těšil. Jde o sochy hledící do dálky přímo k horizontu moře, luk, vinic, stepi. Tvar soch, který připomíná trychtýře, může evokovat to, že jde o jakési radary, které zachycují všechny proudy časoprostoru. Ale můžete to vnímat právě jako chatrč, úkryt, vlastně i jeskyni. Ostatně v jednom cyklu je i socha, která se jmenuje Jeskyně,“ dodává Rittstein.


Inspirace ve světě

Propojení současného umění a vinic nabízejí nejslavnější vinice světa Itálie, Francie i USA. Například toskánská rodina Antinori, která patří k nejstarším vinařským rodům světa a jež tvoří víno již déle než šest století, má jako jednu z vedlejších činností významný program podpory současného umění, což docení zejména lidé, kteří se zastaví v návštěvnickém centru vinařství.

„Toskánsko a zvláště místa poblíž Florencie byla vždy kolébkou kultury a umění,“ uvedla pro magazín Forbes Alessia Antinori stojící za Antinori Art Project, který podporuje současné umění.

Současné umění dodává atmosféru také pětici exkluzivních vinic v americkém Napa Valley. Jednou z nich je Hess Persson Estates, do které mimochodem nesmí lidé mladší 21 let, protože součástí prohlídky je ochutnávka vín. Vinařství Acumen zase nabízí umělcům prostor, který mohou celý proměnit dle svých vizí. The Donum Estate nabízí mimo jiné díla Keitha Haringa.

Trend propojení moderního umění a vinic pak je na vzestupu také ve francouzském Burgundsku, které láká současné umělce doslova z celého světa.

Také Kolby chce propojení vinice a umění udržet dlouhodobě. „Chtěli bychom v budoucnu směřovat k tomu, že by zde vzniklo třeba jedno site specific dílo a k němu by se vystavila další díla autora, ale to je spíš směr uvažování pro další roky,“ dodal Málek.

Vinice, která podle odhadů plodila víno již ve 2. století a písemně zdokumentované důkazy o ní pocházejí z dob panování krále Přemysla Otakara II., si to jistě zaslouží.


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.